Milyen diéta lenne a nekem való vegaként? Kicsit elvesztem.
16évig nem ettem semmilyen húst, csak max halat, tengeri kütyüt (ezeket is csak évente 3-4x).Nem ismertem a kenyeret, pékárukat. Viszont tejtermékeket, tojást igen, irdatlan mennyiségű párolt, vagy nyers zöldséget, gyümölcsö. Mellette rengeteget edzettem, soha semmi bajom nem volt a súlyommal. kb 18-18,3-as BMI-m volt világ életemben. Aztán terhes lettem, és a dokik állandó iesztgetései miatt bekerültek olyan dolgok az étkezésembe, amit előtte soha nem ettem. Aztán kezdődött az anyatej mizéria. Ha nem ettem szénhidrátot, azonnal elapadt. Újabb terhesség stb. 3 év alatt gyakorlatilag 3 gyereket szültem, és a szoptatások miatt, közel 15kg plusz került rám. Szeretném visszakapni a régi életemet, de a gyerekeim mellett már nincs időm sportolni. Itthon meg nem tudok semmit csinálni, mert ugrálnak rajtam :)
Most ott vagyok, hogy nem eszem ismételten húst, még halat sem, mert konkrétan undorodom tőlük. A nyers zöldségeket egyre minimálisabban kívánom. Maradnak a tejtermékek, és a szénhidrátok. Annyira útálom, de lassan olyan vagyok, mint valami narkós. Kell nekem a szénhidrát. Hol kezdjem el visszakapni önmagam?

Elsőnek is, gratula a gyerkőcökhöz.
Reggelire egyél teljes kiőrlésű kenyeret sovány sajttal, főtt tojással és zöldségekkel. Vagy zabkása fahéjjal ízesítve, hozzá joghurt és gyümölcs-ez nagyon finom.
Rántotta pici olivaolajon, alá vághatsz paradicsomot, hagymát, paprikát, gombát stb is.Hozzá egy kis szelet magvas barnakenyér(vagy graham, tönköly stb)
tízórai gyümölcs
Ebédre spórolj a liszttel és a zsíradékkal.
Tojásleves, zöldséglevesek, paradicsomleves.
Főzelékek kefírrel sűrítve, hozzá főtt tojás, zöldségfasírt sütőben sütve.
Rizottok mindenféle zöldségekkel reszelt sovány sajt. Gombapörkölt, tojáspörkölt rizzsel.
Túróval vagy zöldségekkel töltött zöldségek reszelt sajttal.
Teljes kiőrlésű tészta zöldségekkel, reszelt sajt.
Vacsorára könnyű saláta mozzarella sajttal, főtt tojással. Vagy könnyű zöldségleves, sült zöldségekel egy-két szelet sovány sajttal. Túró friss kaporral vagy fahéjjal. Kefír, joghurt gyümölccsel.
Mozogni lehetne pl biciklitúra, sétálás, kirándulás a családdal, labdázás stb.

Akarattal térj vissza a zöldségekhez. A szénhidrátok (gabonák) és a TEJ függőséget okoznak (ópiát vegyületek) tehát mondjuk hasonló is vagy mint egy narkós, nem csak úgy érzed.
Ügyesen térj vissza a zöldségekhez, arra bárki képes hogy ócska tejtermékekkel és kívánatos szénhidrátokkal jóllakjon, csak ezek bele is fognak pusztulni. Te nyilván mást szeretnél. A régi életmódod a tejtermékeket leszámítva jó volt, kis akarattal jót tenne ha vissza tudnál állni erre. Ha tojást is ennél mellette, akkor egyébként tökéletes.

Edd a zöldséget olyan formában, ahogy szereted (főzve, sütve, párolva). A tejterméket és a gyors szénhidrátot csökkenteni kellene. Tojás megy?
Ha a húst nem elvi okok miatt utálod, hanem az íze miatt, akkor be tudod csempészni a zöldségbe (pl. kevés darált hús) illetve megpróbálhatsz cselesebb fűszerezést.

Sok mindent mondanak.. ha azoknak hiszel akik a tojás koleszterin tartalmát problémásnak találják, akkor inkább meg se hallgasd hogy ugyan ezen szakemberek mit mondanak a vega táplálkozásról :D
Nincs baj a koleszterinnel, és lényegében a vegákkal sem. Ha pedig kis tojást eszel néha, pff lehetsz a világ legegészségesebb embere is, mert növényi és állati táplálékon igen jó egészségi állapot tartható fenn.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!