Mégis mit csinálok rosszul?
Szilveszter, újévi fogadalom...
Szokásos, nyárra lefogyok.
Kb 6 évvel ezelöttig 65-68kg körül mozogtam. Aztán szültem 2 gyereket, 70-71maradtam. 1 éve újra dolgozom, 8 órát ülök, 78-79kg lettem.
Igazából január 6.-án kezdtem bele a dologba, a téliszünetet még kihasználtam a pihenésre.
Eddig kb 1 napi étkezésem:
Reggeli: 2szelet kenyér valamivel.
Ebéd: egy otthonban dolgozom, kapunk ebédet. Ez 80%-ban tészta. Zsírosan főznek nagyon.
Uzsi: szendvics 1-2 szelet kenyérrel.
Vacsora: Kenyér bármivel (rántotta, virsli, hurka, kolbász stb)
Január 6 óta a tésztát pl elhagytam. Helyette bulgur, rízs, vagy semmi.
Kenyérből is nap 1 nagyon max 2 szeletet eszek.
Most egy napom:
Reggeli: zabpehely, zabkása, extrudált kenyér, kefír, ilyesmik.
Ebéd: vagy ittbent eszek, de a tésztát totál mellőzöm, vagy ma is pl hoztam rízst, grillezett csirkemellet.
uzsi: répa, alma, mandarin
Vacsorára max 1 szelet kenyér. De inkább virsli üresen, tojás üresen, tegnap kocsonya magában pl.
Eddig imádtam nasizni. Azóta totál semmi.
Az adagokon is visszavettem, amíg eddig megettem egy teli tányérral, most féllel kb. Nagyjából számolom a kalóriákat, tegnap 1500-at ettem. Elötte is végig 1400-1500 közt.
Napközben tökjól bírom. Viszont estére megőrülök. Olyan szintű éhesség tör rám, már sírok, hogy enni akarok, de kitartok. 10 fele arra kelek, hogy korog a gyomrom.
És ami fura, amióta így eszem, felfújódok. Nagyon durván. Reggel alul ömlenek belőlem a gázok. Hogy szépen fogalmazzak.
Emellett nekiálltam tornázni. Minden nap-másnap egy 40 perces hard jógát lenyomok. Bírom, leizzaszt rendesen.
Ennek ellenére a mérleg és a centi meg sem mozdul.
Egyre jobban el vagyok keseredve, hogy a neten olvasottakat töb betartom. Rávettem magam a mozgásra. és 2 hét alatt tényleg totál semmi eredménye.
A net meg dobálja elém, hogy pár hónap alatt 30-40 kilókat fogynak mások.
"Mégis mit csinálok rosszul?"
KB MINDENT!
Elöször is teljesen értelmetlen kihagyni egyes élelmiszereket, nem a tésztától hízol és a bulgurtól nem fogysz, a kettö összetétele gyakorlatilag ugyanaz.
A reggelire két szelet kenyér valamivel egyáltalán nem rossz (feltéve, hogy nem csak édes valamikröl van szó), emellett pont reggel javasolt egy normális kalóriamennyiséget fogyasztani, mert különben egész nap energiahiányod lesz.
A szénhdirátokat kihagyni az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, a szervezetnek szüksége van rá.
Amit hiányolok, sehol nem írsz arról, hogy zöldségféléket fogyasztanál, pedig az nagyon fontos lenne.
Másrészt az 1500 kcal körüli érték nagyon kevés, ha 160-170 cm közötti magasságod van, akkor a minimum 1900 kcal kellene, hogy legyen - a (biológiai) életbenmaradáshoz már kell 1600, ez alá soha nem szabad menni, mert az már koplalás.
A sport elvileg jó dolog LENNE, de egyrészt az lényegtelen, hogy izzadsz közben vagy sem, nem attól megfelelö a terhelés, másrészt ha az eleve túl kevés kalóriabevitel MELLETT még plusz energiát használsz el, csak idö kérdése, mikor esel össze.
A kalóriaszámolás meg nem "saccolás" kell, hogy legyen, hanem pontosan lemért adatok (legalább is az elsö fél évben, utána már lesz valami érzéked)
Ha meg éhes vagy és nem eszel, az csak a szervezetedet teszi tönkre, más haszna nem lesz. Fogyni úgy nem igazán lehet, hogy folyamatosan éhes vagy, ez nagyon nem jó módszer.
A netet meg ilyen szempontból felejtsd el a pár hónap alatt 30-40 kg fogyás csak átverés.
Keress egy normális kalóriaszámoló oldalt (nekem a kaloriabazis.hu nagyon jól bejött), és ott vezesd, hogy mit és mennyit eszel. Ez azért is fontos lenne, mert az összetételt is tudod figyelni, az ugyanis szintén lényeg, hoyg minden fontos tápanyagból eleget fogyassz.
A neten ahol olvastam eddig mindehol azt írják, a szénhidrát és a cukor elhagyása a legelső lépés. Akkor ezt most nem értem.
Az 1500 kalória szükségletet több netes kalkulátor hozta ki, nem hasracsapva találtam ki.
Huawei egészség alkalmazásban rögzítem az étkezéseket, azért írtam, hogy kb értékek, mert lehet nem pontos, ő dobja be mi hány kalória, nem én. Én nem tudom ránézésre.
Zöldségeket is eszem, de nem írtam bele.
Ennyi kalória mellett is simán felszabadító az edzés, nem esek össze.
Meg mint írtam, nappal bőven elvagyok ennyi kajával. Az este a kritikus.
De nem értem. Kevesebbet is eszem, mozgok is, akkor miért nem történik semmi?
1500 kalória egy rohadtul nem éhezés egy olyan embernek aki napi 8 órát ül, NEAT-je kg semmi és 2 naponta 40 perc jóga a mozgása...
Hacsak nem 175 cm és 100 kg.
Az én alapanyagcserém 1400 körül mozog.
Volt egy balesetem 2 éve, híztam 15 kg-ot szépen 7 hónap alatt.
Mikor felépültem (sportolni még nem tudtam, de mindennapi teendőket el tudtam látni) fogyni akartam.
Én is 1500 kalóriával kezdtem, két hónap alatt lement kemény 1 kg rólam.
Úgyhogy nagyon kicsi deficitben voltam a kevés aktivitásomnak köszönhetően.
Rámentem az 1300 kalóriára és úgy ment le heti fél kg, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva.
Azóta hálistennek tudok már rendesen edzeni és a napi aktivitásom is jóval több, így 1900 kalória a stagnálós határom.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden ember más.
Nem lehet azt mondani mindenkinek, hogy egyél többet mint 1500 kalória mert az kevés...
Kérdező te pedig legyél türelmes mert január 6. óta két hét telt el.
"mindehol azt írják, a szénhidrát és a cukor elhagyása a legelső"
Ha Nők Lapja szintű oldalakról tájékozódsz, akkor igen. Ha szakmailag megfelelő forrásból tájékozódnál, akkor tudnád, hogy ez egy értelmezhetetlen ökörség. Már az óvodások is tudják, úgyhogy tényleg válogasd meg az információszerzésed helyét.
"net meg dobálja elém, hogy pár hónap alatt 30-40 kilókat fogynak"
Na ezekről a színvonalas forrásokról beszélek...
"Zöldségeket is eszem, de nem írtam bele"
Pedig érdemes lenne mindent beírni, ami tartalmaz kalóriát és lemegy a nyelőcsöveden.
"Ennyi kalória mellett is simán felszabadító az edzés"
2 hete kezdtél el valamit csinálni edzés címszó alatt. Hónapok/évek távlatában majd meglátjuk, mi lesz. Van egy sejtésem.
"miért nem történik semmi?"
14-15 nap alatt minek kéne történni? Mit vársz pontosan? Ha jól mérsz mindent, pontosan menedzseled a kalóriákat, van érdemi fizikai aktivitásod, és szerzel egy minimális tudást táplálkozás terén, akkor türelem, és jönni fog az eredmény.
"mindehol azt írják, a szénhidrát és a cukor elhagyása a legelső"
Persze, hiszen ha nem így lenne, ki venné meg a sok cukor és szénhidrátmentes alternatív cuccot?
Leírtuk, de akkor még egyszer: mindent mérj pontosan, mindent írj az alkalmazásba, menedzseld helyesen a kalóriákat, végezz érdemi sporttevékenységet, szerezd meg az alaptudást táplálkozás terén, és légy türelmes!
14-15 nap alatt tényleg nem tudom, mi volt az elképzelés.
"Nagyjából számolom a kalóriákat, tegnap 1500-at ettem. Elötte is végig 1400-1500 közt." Itt rontod el.
Nagyjából. Van mérleged?
Mert a 2 szelet kenyér lehet ám 50g, de 150g is.
Mint írtam, mindent írok az alkalmazásba. Mindent.
Megmérem a dolgokat, ennyire sötét nem vagyok.
2 szelet kenyérre nem írom be, hogy 5g
Azért írtam a kb dolgot, mert beírom az alkalmazásba az evett ételt, a mennyiségét és ő számolja ki az hány kalória. Mert nekem pl foggalmam sincs mennyi kalória 1 répa vagy 20dkg sajt......
Nem nagy csodát meg kockás hasat vártam 2 hét alatt. De legalább a mérleg megmozdulását, akár fél kg-ról is legyen szó, vagy hasból, csípőből, bárhonnan legalább -1cm-t.
De semmi. Totál semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!