Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Elkeseredjek vagy folytassam...

Elkeseredjek vagy folytassam így tovább?

Figyelt kérdés

Lemondtam teljesen a cukros ételekről, nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszek: zöldségek, valamennyi gyümölcs, semmi tészta és zsíros ételek.... Fele annyit eszek, mint korábban és csak egészséges ételeket.

Rendszeresen jártam úszni (előtte egyáltalán nem mozogtam, ülő munkát csinálok egész nap).

Úgy voltam vele, hogy nem mérem magamat egy ideig. És végül tegnap ráálltam a mérlegre.

3,5 hónap alatt nem fogytam semmit, ugyanannyi a súlyom.

2023. szept. 17. 13:52
1 2 3
 11/23 Flagstaff ***** válasza:
100%

Férfi vagy, vagy nő? Nőként, ha már a hormonális változások is belejátszanak, akkor sajnos komoly feladat a fogyás, nem elég a "femina.hu szint", ahogy feljebb valaki találóan megjegyezte.

Akárhogy is, szerintem első körben vegyél egy mérleget meg egy kockás füzetet, vagy ha komfortos, akkor tölts le alkalmazást, és írj fel MINDENT, grammra lemérve, amit egy nap fogyasztasz, beleértve az olajon párolt hagymás rántásból az olajat és a hagymát IS, üdítőt, nasit, mindent. Esetleg, ha van kedved, azt is felírhatod, hogy milyen gondolatok/érzések kísérik ezeket az étkezéseket. (Pl. jól esett, felfújt, éhes maradtál tőle...) Közben kérj időpontot a dietetikushoz, és mire kapsz, már elég szép vastag táplálkozási naplód lesz. Természetesen közben mérd is magadat, ha bírod a terhelést, akár naponta is, de hetente legalább, hogy a dietetikusnak már legyen valami a kezében, amiből ki tud indulni. Tudniillik ebből a táplálkozási naplóból megismerheti a szokásaidat és azt is, hogy mire hogyan reagálsz. (Szerintem ezért jobb füzetbe írni, mert azt könnyebben átlapozza a dietetikus, egy pillantással átlát mindent, az alkalmazások ezt nem tudják, de ez csak az én véleményem, nem vagyok dietetikus egyébként.)

És semmiképpen ne keseredj el, lefogyni a mi korunkban már irgalmatlanul nehéz. Sok sikert, biztosan sikerülni fog, én drukkolok neked!

2023. szept. 17. 17:26
 12/23 anonim ***** válasza:
46%
Az előző kommentelő által javasolt táplálkozási napló remek ötlet. A hozzászólását egy aspektusból pontosítanám csak: A fogyás és az életkor között nincs szignifikáns összefüggés, pláne nem 54 évesen. Az összes tanulmány és kutatás azt bizonyítja, hogy egy fiatal alapanyagcsere-szintjét mindössze pár tíz kalória különbözteti meg egy nála jelentősen idősebb egyén alapanyagcsere-szintjétől. Készült például egy randomizált kontrollvizsgálat, ami megállapította a módszertani mérésekből, hogy egy 20 éves fiatal BMR-je és egy 70 éves idős BMR-je között 70-80 kcal különbség mutatható ki, ami fogyás/hízás szempontjából értelmezhetetlenül kevés, elhanyagolható szám. Pont emiatt a hízás okán az életkorra hivatkozni valójában laikus kifogás, dietetikai megalapozottsága nincsen. Nyilván a korral számtalan hormonális változás történik az emberi szervezetben, különösen női személyeknél, de ez a fogyást és a kalóriaegyensúlyt érdemben nem befolyásolja.
2023. szept. 17. 17:37
 13/23 anonim ***** válasza:
75%

Pontosan ugyanilyen magas vagyok, és ennyi kg voltam 3 éve.

Ma már ez 70kg.

Érdemes lenne felkeresned valakit, aki normálisan elmagyarázza és megérteti veled a dolgokat, hogy csak a kalóriák számítanak. Tök mindegy milyen hiper szuper egészséges ételeket eszel, ha nem vagy deficitben, nem fogsz fogyni. A szervezeted nem tudja, hogy te salátát eszel, vagy töltöttkáposztát, csak a kalóriákat, makrókat érzékeli.

2023. szept. 17. 17:44
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Én is a kalóriaszámlálással értek egyet. Viszont lehet jó lenne kivizsgáltatni magad, hogy egészségügyileg minden rendben van-e.
2023. szept. 17. 17:46
 15/23 anonim ***** válasza:
56%

Illetve, a korra nem lehet fogni az elhízást.

Ahogy a #12 is leírta, rengeteg tanulmány cáfolta már meg ezt.

Körülbelül 60 éves korodig állandó az "anyagcsere". Utána is évente nagyjából 1-2% csökkenés figyelhető meg.

Sokkal inkább az a helyzet, hogy ilyen korban az emberek kevésbé aktívak és emiatt kevesebb energiát használ el a szervezet.

Ilyen túlsúlynál érdemes kivizsgáltatni magad, mert pajzsmirigy alulműködés simán lehetséges. De az esetek többségében szimplán csak a kevés napi aktivitás + túlzott mennyiségű kalóriabevitel miatt van a hízás. De az egészségedre sosem szabad sajnálni az időt ésenergiát. 2-3 hónap egy endokrinológus időpont (tudom, mert én is kértem, de végül kiderült, hogy semmi bajom), emiatt érdemes minél hamarabb kérni.

Bármi kérdésed van (vagy bárkinek) privátban írj és segítek.

2023. szept. 17. 17:52
 16/23 anonim ***** válasza:
58%

Ne add fel, inkabb keress egy uj megkozelitesmodot. Valoszinuleg igy is tul sokat eszel csak nem veszed eszre

fogyás elmélete, hogy kevesebb energiát kell bevinni, mint amit az ember elhasznál egy nap alatt. Ha annál kevesebbet viszünk be, mint amire szüjségünk van egy nap, akkor fogyunk, ha ugyanannyit, akkor megtartjuk a súlyt, ha pedig többet, akkor hízunk. Ha kevesebbet viszünk be mint elhasználunk, az azt jelenti, hogy kalóriadeficitben vagyunk. Ez biológia, mindenkinek így működik. Igen, neked is.

Minden más, divatdiéta vagy ősi módszer erre épül. Például ott van az, hogy valaki nem eszik curot, fehér lisztet, tésztát, krumplit. A másik példa a turbódiéta, ahol 100 kalóriás lötyivel helyettesítesz egy amúgy 400-600 kalóriás étkezést. Így összesen nyilván kevesebb kalóriát visz be az ember és fogy. Viszont itt jön az a kérdés, hogy jójó fogyunk, de hogy fogyjunk egészségesen. Mert ez nem az.

És hogy miért ne fogyjunk egészségtelenül: vérnyomásproblémák, menstruációs zavar, hormonzavar, szédülés, fáradékonyság, evés- és testképzavar kialakulása, hajhullás, körmök töredezése, száraz bőr, száraz haj. Hiszen az egészséges étkezésben megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztunk, amik a fentiekhez mind szükségesek. Itt jön megint a turbódiéta példa, ahol teljes értékű étkezéseket lötyivel helyettesítenek, amikben ezek közül lényegében semmi sincs, tehát még kevesebb esély arra, hogy az a fogyás egészséges-e. Ha valaki ételeket iktat ki, az nem feltétlenül baj, mert sokaknak úgy könnyebb. Viszont a cukor, liszt stb elhagyása mellett nyilván több zöldséget eszünk, tehát kevesebb kalóriát, és így tartjuk a deficitet. Tehát ez is azon alapul. Viszont, emellett is lehet hízni, ha valaki megeszik egy étkezésre egy bögre rizst és 6 szelet húst, miközben a szükséglete harmadennyi lenne. Tehát elhiszem, hogy valakinek bevált, de az sok más tényező együttállása miatt vált be. A krumpli kiiktatása például nem is feltétlen egészséges, hiszen komplex, lassan felszívódó szénhidrát, rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal. Az egészséges életmódba beilleszthető. Ugyanez a tésztákkal. A fehér lisztes tészták sem ördögtől valók, viszont a durum vagy teljes kiőrlésűben több a vitamin és a rost. A magyarok eleve átlagban feleannyi rostot fogyasztanak, mint kellene. Tehát egészséges életmódban is lehet mrétékkel fehér tésztát enni, teljes kiőrlésűt meg durumot pedig egyenesen ajánlott. Ezért akár veszélyes is lehet minden tészta kiiktatása, mert beragadhatunk egy nem túl változatos zöldség + hús körforgásba.

Az egészséges fogyás pontosan olyan, mint az egészséges étkezés, csak a korábban említett kalóriadeficittel kiegészítve. Tehát eddig leírtam miket ne csináljunk, most jön amiket csináljunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni és/vagy fogyni.

Ha nagyon nem szeretnénk kalóriát számolni, akkor csak 4-5 napig vegyünk elő egy füzetet és írjunk fel minden egyes falatot és nem víz folyadékot, amiket beviszünk. Visszaolvasva nagyon tanulságos lehet, rájöhetünk például, hogy mennyit nassolunk úgy, hogy észre sem vesszük. Vagy rájöhetünk, hogy mennyire rendszertelenül eszünk. Például ha valaki kihagyja a reggelit vagy az ebédet és nincs a szervezete folyamatosan ellátva tápanyaggal, annak nagyobb eséllyel lesz este falási rohama, akkor a szükséges kalória többszörösét viszi be. Ha meglátjuk a mintákat, amik szerintünk a hízáshoz vezethetnek, azokon próbáljunk változtatni.

Ha valaki elszánt és készen áll a kalóriákkal való megismerkedésre, akkor elsőként számolja ki a BMR-ját. Ez a basal metabolic rate vagy alap alapanyagcsere. Ehhez itt talál segítséget: [link]

A BMR az az energiamennyiség, amire a testünknek egy nap minimum szüksége van. Akkor is, ha mind a 24 órát végigalusszuk. Tehát ez az energia működteti a szívet, a légzést és minden más funkciót a testünkön. Ennél kevesebbet sosem, még diéta alatt sem szabad enni

Az az energiamennyiség, amin súlyt tartunk, ebből számolható ki. A fenti linken látszik, hogy alacsony fizikai aktivitás esetén ezt 1,4-del kell megszorozni. ez heti 2 db, egy órás edzésnek felel meg. ülő életmód esetén ez 1,2. Az így kapott érték az az energiamennyiség, amennyivel nem változik a testtömegünk. Tehát ha ennél kevesebbet viszünk be, akkor fogunk fogyni. Így az egészséges fogyáshoz a BMr és az előbbi napi szükséglet közötti számot vigyünk be.

Ha növelni akarjuk a keretünket, azt sporttal tudjuk (fontos, hogy a kalkulátorok és okosórák 10-15 százalékkal mindig felülbecsülik az elégetett kalóriát). Kb. akkor adunk le egy kiló zsírt, ha összejön a 7000 kalória deficit (de ez függ pl hormonoktól, egyéb betegségektől is). Akin 30-40 kg többlet is van, annak ezeket a számolásokat érdemes úgy végeznie, mintha 20 kilóval kevesebb lenne, ugyanis a kalkulátorok csupa izom emberekre vannak beállítva és amíg az izom fenntartásához rengeteg energia kell, a zsíréhoz alig. Neked pl 1900 kcalnal nem szabadna kevesebbet enni igy az elejen.

Tehát tudjuk hogy mennyit együnk, de hogy hogyan: először is igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet. A víz kalóriamentes, tehát bármennyit lehet, minimum 2 liter az ajánlott. Aki fogyni akar, annak nem ajánlok semmiféle gyümölcslevet vagy cukortartalmú üdítőket mert egy pohárban 100 kalória is van, tehát 3 pohár már majdnem kitesz egy kisétkezést.

Az étkezéseinket próbáljuk meg ez alapján összeállítani: [link]

Minden étkezéshez együnk egy marék zöldséget vagy gyümölcsöt (rost, vitamin stb), jobban el is telít és kevésbé leszünk éhesek. Mindig legyen valamilyen sovány fehérje (pl. túró, szárnyasok, karaj) és komplex szénhidrát (pl. bulgur, durum tészta, teljes kiőrlésű kenyér). Szintén legyen egészséges zsiradék (pl. az olivaolaj amin kisütjük a húst, vagy ami a túróban van, esetleg egy negyed avokádó). Ez azért jó, mert ha mind a három tápanyag van az étkezésben, lassabban szívódik fel, tehát tovább tart a telítettségérzet és kevésbé leszünk éhesek. A cukrot azért érdemes kerülni, mert az ezeknek pont az ellenkezőjét csinálja, tehát hirtelen jóllakunk, majd hirtelen esik le az energiaszintünk és még éhesebbek leszünk. Ráadásul semmilyen értékes tápanyagot nem ad.

Általában az összkalóriát érdemes úgy felosztani, hogy fele szénhidrát, a maradék felesben zsír és fehérje, de ez mindenki más, mások vagyunk, más esik jól, más életvitelt tudunk tartani.

És aki még a kifogásokat keresi és azt mondja, hogy nincs diétázni, az hazudik. Mindenkinek arra van ideje, amire szeretné. Egy heti étkezést vasárnap 3-4 óra alatt elő lehet készíteni. Ennyit mindenkinek kéne érjen az egészsége. A legjobb, ha magunknak főzünk, de ha nincs idő, akár rendelhetünk is olyan helyekről, ahol kiírják a kalóriatartalmat (teletál, citifood, vitalkonyha, frissbox, béres alexandra, norbi update, gastroyal stb).

Ötletek étkezésekre: [link]

2023. szept. 17. 20:46
 17/23 anonim ***** válasza:
53%

"ráadásul láthatóan teljesen vakon van táplálkozásbeli kérdések terén, ahogy te magad is."

Én nem, max. a 3-as, aki nem én vagyok, csak megjegyeztem, hogy nem kell látatlanban ajánlgatni semmit (és a kalóriák számolását sem, amit te mindig mindenkinek válogatás nélkül tolsz), hiába hiszed magadról, hogy értesz hozzá, de máris itt látszik, hogy mégsem, hogy neked a kalóriaszámolásnál kezdődik és végződik minden. De a magas ló az megy, sajnálatos, hogy ennyire futja az állítólagos nagy tudásodból.

2023. szept. 17. 21:12
 18/23 anonim ***** válasza:
65%

Vagy az energiabeviteled túl sok ahhoz képest amit a szervezeted elhasznál, vagy valami olyan eü problémád van ami gondot okoz és nem annak megfelelően eszel ( mert pl nem tudsz róla).

Pl nem figyelsz a tápanyagok arányaira, de közben anyagcsere betegséged van. Én pl így jártam, és amint meglett az állapotomnak megfelelő diétamód, hogy hogyan alakítsam át az étrendemet, a fogyás is összejött. Azelőtt vagy nem tudtam egyáltalán semmit fogyni, vagy annyira alacsony energiabevitellel pár kilót kínszenvedve, ami már élhetetlen volt hosszabb távon, és egy csomó negatív mellékhatással járt.

2023. szept. 17. 21:12
 19/23 Senior Séf ***** válasza:
19%

"54 éves vagyok, 168 magas és 106 kg"

Na, téged se hordoználak a tenyeremen!

2023. szept. 18. 15:12
 20/23 A kérdező kommentje:

Autoimmun pajzsmirigy betegségem van, már 5 éve. Akkor híztam meg, hirtelen, amikor beteg lettem. Az első két hónap alatt 16 kg-t úgy, hogy kevesebbet ettem, mint korábban, mert csökkent az étvágyam! Mégis híztam!

Ezután pedig folytatódott a hízás.

Betegség előtt átlagos volt a testalkatom. Szóval a hirtelen nagy hízást a pajzsmirigy betegség okozta. Ráadásul hiába mondtam a háziorvosnak, hogy valami nincs rendben, sokáig nem akart beutalni sehova, így csak később derült ki, hogy a betegségem okozza a hízást. És addig híztam...

Ezen kívül: inzulin rezisztenciám is van, már fiatal lány korom óta. Megjegyzem: ezt nem elhízás okozta, mert karcsú voltam!

Dietetikusnál voltam, magasról sz@.-t az egészre, semmi kedve nem volt dolgozni! Le akart rázni néhány perc alatt. Azt mondta, klimaxom is van, ez is okozza a hízást, szóval nincs mit tenni, csak egészségesen étkezni és mozogni. Ennyi!

Igaz, nem magán rendelőben voltam, hanem a kerületi egészségházban. Privát orvosra nincs pénzem.

Na, ezután pedig jött a covid, a "maradj otthon"... Nem volt kedvem maszkban sétálni az utcán. És közben napi 10-12 órán át ülő munkát végeztem. Több munkát vállaltam, mert a párom a covid miatt elveszítette a munkáját és egy ideig őt is el kellett tartani.

Nem akarok mentegetőzni, mert nincs miért. Csak leírtam a tényeket.

Kérdezte valaki, hogy mi van az üdítőkkel és a nasival?

Hát az, hogy: Nem iszok semmilyen üdítőket, nem is szoktam soha inni cukros lötyiket! Szánsavmentes ásványvizet iszom! És néha házi limonádét: víz, citrom, reszelt gyömbér és édesítőszer.

Nasizni, ha ezt annak lehet nevezni, ritkán szoktam, pl.: egy kis sült tök (kb. 100-150 gramm) vagy néhány szem dió vagy mandula. De nem minden nap!

Általában nem nasizom semmit.

Ma délben megettem egy levest, ami kizárólag zöldségekből készült: zeller, fehér és sárga répa, karalábé és burgonya. A zöldségeket kockára vágtam, így főztem meg és megettem. Zöldségen kívül csak vegetát tettem a levesbe. Tésztát nem. Finom és laktató volt.

Vacsorára sült cukkinit ettem, fokhagymás olajban megpirítottam. És tettem hozzá egy kis burgonyát, ami a levesben főtt délben. Mennyiségben ez az adag kb. annyi volt, amennyitől pl. a barátnőm 12 éves karcsú kislánya nem tudna jóllakni. Nekem viszont elég.

Soha nem tudtam sokat enni. Például egy adag "húsleves gazdagon" nekem bőven elég egy ebédre és még sok is. Egyszerűen úgy megtelik a gyomrom, hogy nem tudok mást enni.

Tévednek azok az emberek, akik azt gondolják, hogy minden kövér ember "zabál". Az ismerőseim és a kolléganők csodálkoznak azon, hogy jóllakok egy kis adag ételtől.

2023. szept. 19. 23:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!