Tinédzserként milyen diétát tudok összeállítani, ami nem okoz károkat a szervezetemre nézve a fejlődés miatt, és elég változatos ahhoz, hogy tartani is tudjam?
Szeretnék elkezdeni diétázni, mert jelenleg túlsúlyos vagyok, viszont nem igazán tudom, hogyan kezdjek bele. Az egyik problémám az lenne, hogy zöldségekből például nem olyan sokat szeretek, hogy azokból változatos étrendet lehessen kialakítani. Valamint nagyon kedvelem az olaszos, paradicsomos ételeket, amik általában tésztát tartalmaznak, ami pedig nem valami egészséges. (A tésztát ki lehet helyettesíteni valami egészségesebbre?)
Még rengeteg kérdésem van, úgyhogy nagyon örülnék, ha valakinek lenne kedve segíteni nekem:)
16/L
A paradicsomot natúr formában edd, ha szereted.
Csak zöldséggel én nem bírom ki, kiegészítőnek ettem. Nekem tojás és sovány hús / hal alapú diéta jött be. Egyél keveset, ez a lényeg. Olyat, amit amúgy szeretsz, akkor bírod ki.
Csökkents az étel adagokon, kerüld a cukros ételeket, kerüld a nagyon zsíros ételeket, kerüld a fehér lisztből készült ételeket. Nézd a címkéket, és minél kevesebb feldolgozott élelmiszert vegyél.
Mivel még fejlődésben van a szervezeted, azt javasolnám, csak apránként hagyj el bizonyos dolgokat. Fontos hogy minden tápanyagból kapjon a szervezeted, legfeljebb kevesebbet. Ezt úgy értem, hogy egyél kenyeret, tésztát, csak kevesebbet, jobb minőségűt - pl teljeskiőrlésűt, manapság már elég finomakat kapni. Próbálj meg kisebb adagot enni, kezdetnek mondjuk amit amúgy kiszednél annak a háromnegyedét, kétharmadát, és a végén 2 nagy pohár vízzel leöblíted lehet hamar rá is jössz, hogy nem is akarnál te olyan nagy adagot enni belőle hiszen ennyitől is jól laktál.
Ha üdítőket iszol, pártolj át a sima vízre, és csak ritkán alkalmanként igyál 1-1 pohár mást, ne rendszeresen. Így nem fogod azt érezni hogy kínoznod kell magad, csak kicsit korrigálsz, hosszú távon kisebb az esély rá, hogy feladod.
Ugyanígy a nassokkal, ha minden nap fogyasztasz desszertet (fánk, süti, csoki), próbáld megállni, hogy pl. csak hétvégén vagy vendégségben eszel ilyeneket. Ha tudod hogy "csak pár napot kell kibírni", akkor könnyebb betartani hosszútávon.
És akár elkezdhetnél egy új mozgásos hobbit is: úszás, tánc (pl. Zumba). Megbeszélheted egy barátnőddel aki szintén szívesen csinálna valamit, így közös program kellemes is hasznos is :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!