Hogy, melyik módszerrel tudnék súlyos szivbetegen 25 kilót lefogyni? Mozogni is csak minimálisat tudok.
Tudok mozogni persze, csak nem azokat a tipikus edzőtermi gyakorlatokat és kardio edzést, stb amiket fogyókurához javasolni szoktak.
A doki nekem csak annyit mondott ha le akarok fogyni akkor egyek kevesebbet
Számolj kalóriát. Szerencsére a fogyáshoz az kell, hogy kalóriadeficitben legyél, aminek eléréséhez segíthet ugyan a mozgás, de az evés által bevitt kalóriamennyiség az, amin csökkenteni kell, az fogja igazán meghozni a változást. A mozgást pedig pluszban jó végezni, mert kalóriát éget, meg egészséges, de amúgy anélkül is lehet abszolút fogyni.
Ajánlom a kalóriabázis applikációt. Amúgy nem vagyok annyira jártas, hogy egy szívbeteg milyen mozgást végezhet, de amúgy nem kell kifejezetten edzőterembe járni, az is jó, ha valaki csak sétál, az is mozgás, és jót tesz.
Ahogy az egyes írja. Mindenképpen egyeztess orvossal, illetve keress hozzáértő személyi edzőt. Jobb helyeken külön megtanítják nekik, hogy mire kell figyelniük bizonyos betegségeknél (pl cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). Mindenképp úgy keress személyi edzőt, ha emellett döntesz, hogy szólsz előre, hogy mi a helyzet, ehhez értő szakembert keresel, és egyeztess az orvosoddal is, mert ne legyenek illúzióink, simán van olyan, aki behazudja a hozzáértést, így nagy vonalakban neked is tisztában kell lenned, hogy mire figyelj, milyen tünet esetén szólj. Utóbbi egyébként hozzáértő edző mellett is szükséges.
Emellett diéta. A konkrét szívbetegsegen múlik ez is. Magas vérnyomás esetén pl többek között a só bevitelre is figyelni kell (csak példa).
Kezdj gyalogolni. Olyan tempóban, ami kényelmes, és annyit, amennyi jól esik, de ezt rendszeresen, minden nap. Aztán, ha kicsit edződsz, majd növeled a tempót és a távot. Ha lehet az elején legalább 30 perc legyen, aztán mehet fel addig, amíg csak időd engedi.
Kajálás: ahogy fentebb írták, a kalóriabázis applikáció jó, én is azt használom. Ott láthatod a makrokat is, hogy mennyi zsírt, ch-t, fehérjét fogyaszthatsz.
Ami nekem régebben sokat segített az a Duciforradalom volt, van FB oldaluk is, most már MySenorita talán a neve, nézegesd, kérdezz, segíteni fognak.
#2 Sokat segítene, ha tudnánk a pontos diagnózist, de persze megértem, ha nem akarod kiteregetni. De nyilván más a helyzet, ha magas a vérnyomásod, más, ha volt szívrohamod, amivel esetleg műtöttek is (édesapám pl ebben a helyzetben van) és megint más, ha billenytű probléma, vagy egyéb anatómiai gond van. Édesapám egyébként szobabiciklizik, jó idő esetén rendes biciklivel is járkál, rollerezik, sétál. Nála a gond inkább az étkezés, de 65 évesen azon nem hajlandó változtatni.
Mindenesetre a leghatékonyabb nem is maga az edzés, mert bár jó, és egészséges dolog, de összességében ha a napi aktivitásodat növeled, az a legjobb. Én például gyakran sétálok 1-2 megállót munka előtt, után hazafelé, inkább a lépcsőt használom, ha nem cipelek nehezet (ötödiken lakom, negyediken dolgozom). Így munkával együtt a lépésszámom 10000 felett van általában. Na meg persze diéta. A sok zöldség, gyümölcs minden esetben jó, ha nem vagy allergiás, szívbetegeknek is kifejezetten ajánlják a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt. Lassabb felszívódású szénhidrátok, rostos ételek pedig segítenek a kiegyensúlyozott cukorszint fenntartásában, az étvágy csökkentésében és a kiegyensúlyozott energiaszintben. Ahogy a korábbi hozzászólásomban írtam, a sóbevitel nagyon fontos, ha magas a vérnyomásod, inkább más fűszereket használj, és minél kevesebb sót (azt hiszem az ajánlott napi bevitel 5g körül van magas vérnyomás esetén, ha jól emlékszem). Nyilván kevesebb koleszterin bevitel, tehát inkább sovány húsok, tojás, sajt, vörös hús ritkán, kevés. De ezek az alapelvek kb mindenkire igazak valójában. Neten is találni példa étrendeket, ajánlásokat, de a legjobb nyilván egy hozzáértő dietetikussal egyeztetni, de ha nincs pénzed rá, kiindulásnak megfelelnek. Kalóriát érdemes számolni legalább az elején, és időnként ellenőrizni, hogy nem csúszol el velük. Én pl fél évig számoltam, azóta nagy vonalakban azért meg tudom becsülni, illetve érzem is, mikor vagyok deficitben (visszaesik az erőm minimálisan, az izmaim gyakrabban fáradtak, gyorsabban elalszom este, és határozottabb az éhségérzetem, szemben azzal, mikor nem vagyok deficitben, és inkább csak ízeket kívánok). Ezen felül a következetesség és a fokozatosság is fontos (meg nem is független egymástól). Fontos, hogy ne legyen túl nagy a deficit, mert akkor nem lesz tartható. Ha nagy súlyból indulsz, akkor idővel újra csökkenteni kell a bevitelt, nem pedig egyből a legalacsonyabbal kezdeni. Mozgásnál ugyanez. A következetesség a legjobb fegyver az elhízás ellen. Kedvenc példám erre a fogmosás. Ha minden nap rendesen fogat mosol napi kétszer, és fogselymezel, akkor rendben lesz a szájhigiéniád. Ilyen esetben, ha ritkán kimarad 1, nem fog gondot okozni. De a problémát se fogja megoldani, ha évekig nem csináltad rendesen, és hirtelen egy nap ötször kezdesz fogat mosni.
Szerintem nagyon jó tippeket kaptál, csak egyetérteni tudok azzal, hogy elsősorban az étkezés kontrollálása segít a fogyásban.
Keress a neten egy (vagy több) kalóriaszükséglet kalkulátort. Ez kiadja neked, hogy mennyi súlytartási kalóriád és mennyi az alapanyagcseréd. Ha a kettő közötti kalóriát eszed, akkor fogysz. Pl. ha az súlytartási kalóriaszükségleted 3000 kalória/nap, az alapanyagcseréd 1500/map, akkor egy 2000 kcal/napos diétával már fogysz, nem is keveset.
Az edzés önmagában nem elég a fogyáshoz, az csak egy kis segítség.
Esetedben én is a sétát ajánlom, meg a minél nagyobb napközbeni aktivitást a hétköznapi dolgokban. Egyébiránt tényleg szakember kell, hogy tanácsot adjon neked, a pontos probléma ismeretében. Pl azt gondolom, valamennyi súlyzós edzés beleférhet (akkor is, ha nő vagy), de ennek a részleteit nyilván szakember kell, hogy kidolgozza.
Gyógytornász lenne az ideális. A tesóm (jelenleg nem dolgozik) pont egy erre specializálódott osztályon dolgozott, ahol szívbetegeket tornáztatott, úgy ahogy az egyéni diagnózisuk mellett lehetett. A gyógytornásznak tudnia kell hogy pl. egy anginás beteggel milyen gyakorlatot csináltathat és mi az, amitől túlságosan felmenne a pulzusa. A kicsi mozgás is sokat számít a semmilyen mozgáshoz képest.
Emellett kalóriaszámolás, de fontos lenne dietetikussal konzultálnod mert ha keveset tudsz mozogni, akkor szekértelem kell az étrend összeállításához. Különben nem csak éhes fogsz maradni, de hiánybetegségeid is lehetnek.
7-es:
a diagnózisom cardialis decompensatio nyha III
a szakorvos segítsége pedig tényleg annyiban merült ki, ha le akarok fogyni egyek kevesebbet
mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!