Lassan három hete kevesebbet eszem,és nem változik a súlyom?
A kenyeret,pékárut elhagytam,csökkentettem a nasikat is,és kicsit el vagyok keseredve,mert nincs változás.
Nem adom fel,csak reménykedem,hogy lesz értelme...
5kg-ot szeretnék leadni,most 58kg vagyok.
A fogyáshoz egyszerűen csak időre van szükség , akár 5 kgt, akár 50- et kell fogyni. Ezt el kell tudni fogadni.
2-3 hét az semmi. Majd 2-3 hónap után lehet érdemi változásra számítani. Persze rendszeres mozgás mellett. Ha nem mozogsz eleget, akkor nagyon kicsi a keret amivel gazdálkodhatsz, és ha túl keveset eszel, ahhoz fog adaptálódni az anyagcseréd, nem fogsz annyi energiát felhasználni, és nem fog menni a fogyás.
Én ugyan nagy súlyról fogytam le az elmúlt 2,5 évben, de mivel már csak 6kg pluszom van, már csak havi kb 1kg megy le egy ideje. ( Amivel én amúgy elégedett vagyok) Szóval egyrészt türelem!
Másrészt ne csak a súlyodat mérd, hanem körméreteket is.
Harmadrészt a pékárut pedig feleslegesen hagyod el HA helyette ilyen puffasztott/ extrudált műszarokat eszel, ezek még rosszabb minőségűek is, nyugodtan ehetnél pl teljes kiőrlésű kenyeret, bár nem mindenki bírja az ízét ( én legalábbis nem), szóval esetleg a ceres- nek van ch csökkentett kenyere például, az olyan finom, hogy csak nézel de legalább mégse a hagyományos fehérlisztes. De olyat választasz amilyet akarsz. Csak tarts mértéket. Alapvetően a teljes értékű élelmiszerekre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Pl zöldségek, húsok, tojás, magvak, tejtermékek stb. Ha egészségesen tartósan akarsz lefogyni.
#3: "Amit leírsz CSAK akkor van így, ha valami jelentős gond van a zsíranyagcserével."
Nincsen vele semmi baj. Úgy 5 éve voltam pár orvosnál, mert akkor tapasztaltam azt először, hogy a dietetikus által belőtt étrend sem ér semmit fogyás tekintetében. Ő első körben összeállított egy rendes étrendet, annak kalóriatartalma 2800 kcal volt. Akkor voltam 120 kg (194 cm, 24/F). Aktívan akkor már nem sportoltam, de régebben 3 éven keresztül jártam edzőterembe. A 2800 kcal-val tartottam a súlyom. Utána lementem 2400 kcal-ra, azon is maradtam 3 hónapig, és ugyanúgy stabilan tartottam a súlyom. Ekkor a dietetikus annyit mondott, hogy ezt ő nem érti hogyan lehet, menjek el kivizsgálásra. Elmentem a háziorvosomhoz, ő meg továbbküldött vérvételre és egy endokrinológushoz is, hátha hormonális probléma van. Nem volt, minden leletem tökéletes volt. Viszont az endokrinológus elmondta azt, hogy a szervezet bizonyos esetekben akár nagymértékben is képes alkalmazkodni a bevitt tápanyaghoz. Ezt írtam le az #1 válaszomban. (Manapság már elvileg ez ritkának számít, de pár 100 ezer éve minden ember így működött az életben maradás érdekében, ugyanis az, hogy mennyi ételhez jutottak akkoriban és hogy azt milyen gyakran tették, az elég kiszámíthatatlan volt. Az akkori korban a mai genetikájú emberek 98%-a meghalna, mert ahhoz a körülményekhez nem tudna alkalmazkodni.) Mivel ekkor 2400 kcal-al már úgy 4 hónapja tartottam a súlyom, ki akartam próbálni, hogy ez igaz lehet-e. Felmentem 3000 kcal-ra, azon voltam 2 hónapot, és egy deka változást nem mutatott a mérleg a végén. Utána ezt levittem 2000 kcal-ra, ezzel sikerült beindítanom a fogyást. Működött is, lementem 110 kg-ra (a végén már 1900 kcal-al). Úgy gondoltam, hogy ennyi nekem elég, tovább nem akartam fogyni, így felemeltem 2500 kcal-ra a bevitelemet (amivel hivatalosan még mindig fogynom kellett volna). Elkezdtek vissza jönni a kilók. Ekkor nem mentem utána ennek, tartottam a 2500 kcal-s étrendem, kíváncsi voltam, hogy hova fog beállni a súlyom. Vissza mentem újra 120,4 kilogrammra. Pont oda, ahonnan indultam 1 évvel azelőtt. Jó étrenddel, közepesen aktív életmóddal. Tehát az én szervezetem ennyire pontosan be tudja szabályozni magát, gyakorlatilag 2000 és 3000 kcal között én bárhova beállhatok, a testtömegem nem fog semmit sem változni. Azóta az is kiderült, hogy ez a működési jellem öröklődő, a nagymamám testvérei és az ő leszármazottjai is ugyan ezt tapasztalták. (A mamám most egy idősek otthonában él, a konyhai menü alapján kiszámoltam, hogy napi 1000-1100 kcal körül eszik. 4 éve van ott, 102 kg volt mikor bekerült, most is annyi. Előtte míg képes volt boltba járni és főzni, napi 5-ször evett nagy adag kajákat, ami lehetett úgy 3000 kcal körül. És nem ekkor hízott meg, már 40 éves kora óta 100 kg körül volt. Tehát az ő szervezete még inkább alkalmazkodó, mint az enyém.)
12. Hagyd. A gyakori népének felesleges magyarázni bármit. A nagy része szerint mindenki egy kalóriakalkulátor szerint működik, és ha nem akkor valamit csakis rosszul csinálhat, béna, elront, hazudik stb, és számukra nem léteznek egyéni tapasztalatok, egyéni állapotok, genetikai adottságok stb.
Egyszerűen vannak emberek akiknek az anyagcseréje más, és csak akkor fogynak általános elveket követve, ha olyan alacsony szintre viszik az energiabevitelt amit már ténylegesen nem éreznek élhetőnek, tarthatónak hosszútavon, éhesek, fáradékonyak stb.
Utánanéztél kb félig, majd átugrottál az fogyás "make-belive game" kategóriába?
"Nem volt, minden leletem tökéletes volt."
Itt mind a 2 hormonális kivizsgálás megvolt, azaz a 3000-el, és a 2400-al is?
"Viszont az endokrinológus elmondta azt, hogy a szervezet bizonyos esetekben akár nagymértékben is képes alkalmazkodni a bevitt tápanyaghoz."
Igen, de az nem teljesen azt jelenti, mint amit ki akarsz hozni belőle.
A TSH képes a mitokondriumban az ATP gyártást úgy gyorsítja, hogy párhuzamosan hatékonytalanná teszi és "hőveszteségessé", ezért is van az, hogy az egyik jele a TSH túlműködésnek az hogy az illetőnek melege van.
De ez deficitben nem megy, a szervezet képes "hőt pazarolni" 1:1-ben de fordítva, azaz külső hőből bármit előállítani nem tud, ezért nem szokott az alkalmazkodás 1-1-lenni, ahogy nálad sem volt az. Kizárólag arra építed hogy a te szervezeted 1-1 alkalmazkodik deficithez mert feltételezed, hogy 2800 a BMR-ed amit nem támaszt alá egy gyakorlati adat sem a fogyásod leírásából.
"2000 kcal-ra, ezzel sikerült beindítanom a fogyást. Működött is, lementem 110 kg-ra (a végén már 1900 kcal-al). Úgy gondoltam, hogy ennyi nekem elég, tovább nem akartam fogyni, így felemeltem 2500 kcal-ra a bevitelemet (amivel hivatalosan még mindig fogynom kellett volna). Elkezdtek vissza jönni a kilók. Ekkor nem mentem utána ennek, tartottam a 2500 kcal-s étrendem, kíváncsi voltam, hogy hova fog beállni a súlyom. Vissza mentem újra 120,4 kilogrammra"
Ezt még mindig magyarázza, ha feltételezzük, hogy a "vak tippes"(mert technikailag nem nagyon lehet kimérni több hónapos folyamatos megfigyelés nélkül) 2800-as "baseline" volt a rossz, és normál pajzsmirigy működés mellett a te BMRr-ed 2300, ami a súlyvesztési sebességből következik.
"(A mamám most egy idősek otthonában él, a konyhai menü alapján kiszámoltam, hogy napi 1000-1100 kcal körül eszik."
Most direkt megnéztem egy idősotthont 2400-as bevitel van, és elég kizárt, hogy bárhol engednék az 1000-1100 kcalt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!