Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Most váljak el tőle?
Hát végülis igaza van annak, aki az előbb lepontozta a Btk-t:) ez már úgyis csak nyárig érvényes... nyártól már nem úszhatják meg pénzbüntivel a másik fél SMS-eit, mailjait az illető háta mögött olvasgató "okos" házastársak:
Levéltitok megsértése
224. § (1) Aki
a) másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja,
megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, illetve
b) elektronikus hírközlõ hálózat útján másnak továbbított közleményt kifürkész,
ha súlyosabb bûncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendõ
Na ezek mennek.
Egyébként semmi meglepő nincs a reakciókban... tisztelt hölgyek még nem szembesültek vele, hogy mondjuk egy gyerekelhelyezési pert még ma, Magyarországon is simán meg lehet nyerni azzal, ha bebizonyosodik, hogy a másik fél bűncselekményt követett el a családon belül...
19es értelmezni is kéne ezt a jogszabályt, nem gondolod?
"ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el,"
Milyen bűncselekményről beszélsz te? :) Max. vétség lehetne...
Na ja, senki nem néz bele a másik telefonjába, ha az gyanúsan viselkedik...persze :), dehogynem!
Kérdezőnek:
Kommunikáció! Eddig csak a kifogásokat kerested, hogy miért nem tudsz beszélni a férjeddel. Ideje a tettek mezejére lépni! Hát ki beszéljen vele? Mi?
Kedves előző, bizony, a jogszabályt értelmezni kell:
Bűntett és vétség
11. § (1) A bűncselekmény bűntett vagy vétség.
(2) Bűntett az a szándékosan elkövetett bűncselekmény, amelyre a törvény két évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetés kiszabását rendeli el. Minden más bűncselekmény vétség.
Tehát a vétség a bűncselekmény enyhébb fajtája, a súlyosabb a bűntett.
Örülök, hogy segíthettem az értelmezésben:)
Egyébként meg nem értem, hogy miért kell a bűncselekmény elkövetését mentegetni, azzal, hogy "mindenki ezt csinálná"... na ja, végülis eddig ahány tolvajt láttam, végül is mindegyik azzal kezdte, hogy "de hát mások is lopnak"... legyen már kis önbecsülésünk, hogy NEM, nem követünk el önzőségből bűnt a társunk ellen, nem olvasgatjuk a másik háta mögött a levelezését, ha valami érdekel, akkor tőle kérdezzük meg.
Tudod, én is be tudnék lépni a párom email-fiókjába ebben a pillanatban is, a telefonját is kiolvashattam volna éjjel, valami megmagyarázhatatlan oknál fogva mégse teszem... talán, mert megadom neki a tiszteletet. Ami nélkül egy kapcsolat nem kapcsolat...
A bíróságon gyerekelhelyezésnél nem igazán érdekli a bírónőt, hogy felbontják egymás levelét a felek vagy olvassák egymás telefonjába az smseket vagy mailokat.
Ja. És ezt tapasztalatból mondom.
És ezt milyen módon bizonyítják?
Mert ha valaki azt mondja, hogy az ex felbontotta a levelem gondolom kevés, és valljuk be, hogy elég röhejesen is hangzik. :)
Ugye a Btk-t idézők nem gondolják komolyan, hogy feljelentgetjük ilyesmiért a házastársunkat? Nem feljelentgetni kell egymást, cs@sszétek meg, hanem mindent megosztani egymással, hogy ne legyenek titkok a másik előtt, és nem olyat tenni, amit rejtegetni kell a másik elől!
Hova jutottunk??? A gyerekeket szidják, hogy az iskolában a jogaikat bezzeg tudják, a kötelességeiket nem, de látom, a szüleik sem különbek, ha arról van szó, megoldást nem tudnak ilyen szitura, megelőzni nem tudják, de hogy joguk van feljelentgetni, azzal mindenki kurv@ra tisztában van! Na már tudom, miért ilyenek a kölykök!
Nézd civa, tudod az élet dolgaiban az adjisten és a fogadjisten szokott összefüggéseket mutatni. Ez a dolog nyilván nem úgy működik épeszűéknél, hogy az ember gondol egyet, és feljelenti a másikat. Hanem hát úgy, hogy a másik mondjuk olvasgat majd elrohan válni "majd ő megmutatja, hogy az a szemét" felkiáltással - és akkor az ember igenis megvédi magát, és bemutatja, voltaképp melyik fél is az erkölcstelen. Ez ennyi.
De a szavaid egyébként aranyat érnek, majd tessen akkor is idézni, amikor a nők emlegetik a büntetőjogot klf elmaradó tartásdíjak kapcsán pl... mert ugye a Btk az Btk, egységes egész, nem kedvünk szerint szemezgetni való...
A kérdező nem rohant el válni, csak tanácstalan.
Ha tőled ilyen okon válnak, az baromság, de ha így vágsz vissza, az kicsinyes bosszú, nem arról szól, hogy megvéded önmagad, ti. ha tiszta a lelkiismereted, enélkül is odaállhatsz áldozat szerepre.
A tartásdíjat meg a gyerekre fizetik, nem az asszonynak. De lehet vállalni helyette a gyereknevelést, és akkor nem kell fizetni.
"... nem arról szól, hogy megvéded önmagad, ti. ha tiszta a lelkiismereted, enélkül is odaállhatsz áldozat szerepre" - hát nézd, lehet, hogy valakinek ez pálya, nekem, ha igazam van, eszem ágában sem lenne "odaállni áldozat szerepre", hanem kő keményen vágnék vissza - már csak a többi, hasonló cipőben járó sorstárssal való szolidarítás miatt is. Mer, mint látható, ez egy olyan szinten elharapódzott társadalmi jelenség - "mindenki ezt csinálná" - amiben tökéletesen indokolt lehet példát statuálni, ami azután bejárja a sajtót akár, idézhető, és sokaknak megállj parancsol, mert ráébred, mit is tesz éppen...
Ja, és én spec határozottan örülök, hogy a gyerekek egyre inkább tudják a jogaikat (...max hozzáteszem, hogy nem ártana, ha a kötelességeiket IS egyre jobban tudnák)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!