Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás esetén tulajdonjog...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás esetén tulajdonjog rendezése?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy 2005-ben vásároltam egy lakást hitelre. 5 millió önrész + 5 millió hitel. Rá egy évre házasodtunk a férjemmel. Azóta az 5 millió hitelt visszafizettük. Válni fogunk.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben csupán a visszafizetett hitel fele (vagyis 2,5 millió) illetné a férjemet a váláskor?

Vagy pedig a jelenlegi árakat nézzük és mondjuk most 25 milliót ér a lakás. Ebből 5 amit a házasság előtt fizettem, marad 20 millió, aminek a fele 10 millió?

Én úgy olvastam, hogy tulajdonjog nem keletkezik, csupán a ráfordításokat kell megtéríteni. Tehát például a törlesztőrészlet. Tudom vannak más költségek is, (pl. bútor, felújítás stb. de azokról megegyeznénk valamilyen összegben). De azért nem mindegy, hogy 2,5 vagy 10 millió amit ki kell neki fizetnem ha a lakásban szeretnék maradni.

aug. 13. 09:34
1 2 3 4 5 6 7
 31/65 anonim ***** válasza:
33%

#30 Miért kérné már ha válni akarnak?Ki kell fizetni és kész.

De pont erről van szó, hogy ezért a férjnek es a férj ügyvédjének kell kilincselni, és semmivel nem fog többet kapni, mint amennyit fizetett.

aug. 18. 15:54
 32/65 anonim ***** válasza:
55%

#30 Meg ott hibázik az egész, hogy a házasság előtti adósság az nem közös.Gondolom ha csak adóssága lett volna a kérdezőnek és háza nem, akkor nem pattogott volna a férj, hogy had fizesse ki.

Itt is csak a házassági vagyonközösség miatt lehet ráhúzni, hogy "együtt fizették a hitelt".

aug. 18. 15:56
 33/65 anonim ***** válasza:
76%
Ha közösen feléltétek volna az általa fizetett összeget akkor semmi nem járna. De itt bizonyíthatóan a lakás törlesztésére ment az összeg, még akkor is járna a mai értéke ha te háromszor annyit kerestél volna és abból éltek. Közös vagyon a kettőtök keresete a házasságkötés pillanatától. Abból összesen ez a bizonyíthatóan elköltött összeg. Ha teljesen hitel- és tehermentes lett volna a lakásod akkor semmi nem járna. Ha ma is tízmilliót érne a lakás akkor járna a két és félmillió. Per esetén is így lesz, plusz az ügyvédek költsége akik majd szeretnek sokáig egyeztetni, érje már meg nekik.
aug. 18. 20:34
 34/65 anonim ***** válasza:
100%
32 es a fèrj nem pattogott hogy had fizesse. Ha a ferj munkanelkuli a feleseg 12 oraban egyedul dolgozik akkor is jogilag mar egyutt fizetik hiszen vagyonkozosseg àll fenn.
aug. 25. 15:23
 35/65 A kérdező kommentje:
Több ügyvédi fórumon láttam hasonlót. Csupán a törlesztőrészletek fele jár neki. A lakáshoz nem kapott tulajdonjogot sosem. Etikai szempontból még talán jogos is lehetne itt többek felvetése, viszont jogilag nem. A mai érték nem meghatározó.
aug. 27. 21:49
 36/65 anonim ***** válasza:
25%

Jogászként mondom,házasság előtt szerzett vagyon nem illeti meg..Ha nagyon pampog akkor is max a törlesztett összeg fele...

Jogilag 2.5 millió max..

Ha etikusan nézed akkor 10 millió kb.

A döntés a te kezedben és lelkiismeretedre van bízva.

aug. 27. 21:53
 37/65 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, köszönöm. Dönthetünk úgy, hogy a válás előtt írunk egy szerződést (pl. jogász, ügyvéd segédletével) együtt, melyben írásba foglaljuk, hogy mennyit adok neki?

Egy ismerősömnél volt olyan helyzet, hogy a váló felek már a válás beadása után, de még a bírósági döntés előtt eladták a közös vagyont és maguk egyeztek mrg ki mennyit kap. Amikor a bíró megtudta, hogy az ingatlan rendezve lett, akkor nem is firtatta a dolgot (ki mennyit kapott).

Szóval valami hasonlóban reménykedem, de közös megegyezés alapján fizetném ki.

aug. 27. 21:58
 38/65 anonim ***** válasza:
50%
36 os csak az a gond hogy ezt nem a hazassag előtt szerezte hanem nagy részét házasság alatt törlesztette. Közös vagyonból lett véve jelentős része. Nem az a lényeg kinek a nevén van hanem hogy miből lett véve. Lehet az ellenkezője is, hazasság alatt vette és csak az övé marad ha a saját különvagyonából vette.
aug. 28. 03:57
 39/65 anonim ***** válasza:
27%
37, az ugandai királynőként mondom, elhiszed? Hárompipás 36-os úgy jogász ahogy te.
aug. 28. 12:34
 40/65 anonim ***** válasza:
68%
38-39!Megkérdezhetem hol végezted a jogi egyetemet?Én az ELTÉ-n..Talán ismerjük egymást.Mégegyszer elmondom a tulajdonjog még a házassag előtt keletkezett,ezáltal a férjnek jogilag kb.semmi nem jár.A tulajdonjog a törlesztés megkezdése előtt is a feleség nevén volt,a gondolom a bank pedig jelzálogjogor jegyzet be.Elméletileg a törlesztők felét méltányosságból kérheti..Többet nem..Sőt jogilag ez is megtámadható..Polgárjogot olvassatok,s máris érthető lesz.Azéer írtam ,jogilag a lakás után semmi nem jár neki,nem egy ilyen ügyfelem volt..Az erkölcsi ügy az már más kérdés.A sok aluledukált baromnak meg aki beugat:Ha ilyen helyzetbe kerültök akkor érdemes a tulajdonjogi dolgokat esküvő előtt ügyvéddel leszabályozni..A jog jogot szolgáltat nem igazságot..Ideje lenne felfogni..
aug. 28. 18:28
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!