Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás esetén tulajdonjog rendezése?
Tegyük fel, hogy 2005-ben vásároltam egy lakást hitelre. 5 millió önrész + 5 millió hitel. Rá egy évre házasodtunk a férjemmel. Azóta az 5 millió hitelt visszafizettük. Válni fogunk.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben csupán a visszafizetett hitel fele (vagyis 2,5 millió) illetné a férjemet a váláskor?
Vagy pedig a jelenlegi árakat nézzük és mondjuk most 25 milliót ér a lakás. Ebből 5 amit a házasság előtt fizettem, marad 20 millió, aminek a fele 10 millió?
Én úgy olvastam, hogy tulajdonjog nem keletkezik, csupán a ráfordításokat kell megtéríteni. Tehát például a törlesztőrészlet. Tudom vannak más költségek is, (pl. bútor, felújítás stb. de azokról megegyeznénk valamilyen összegben). De azért nem mindegy, hogy 2,5 vagy 10 millió amit ki kell neki fizetnem ha a lakásban szeretnék maradni.
#30 Miért kérné már ha válni akarnak?Ki kell fizetni és kész.
De pont erről van szó, hogy ezért a férjnek es a férj ügyvédjének kell kilincselni, és semmivel nem fog többet kapni, mint amennyit fizetett.
#30 Meg ott hibázik az egész, hogy a házasság előtti adósság az nem közös.Gondolom ha csak adóssága lett volna a kérdezőnek és háza nem, akkor nem pattogott volna a férj, hogy had fizesse ki.
Itt is csak a házassági vagyonközösség miatt lehet ráhúzni, hogy "együtt fizették a hitelt".
Jogászként mondom,házasság előtt szerzett vagyon nem illeti meg..Ha nagyon pampog akkor is max a törlesztett összeg fele...
Jogilag 2.5 millió max..
Ha etikusan nézed akkor 10 millió kb.
A döntés a te kezedben és lelkiismeretedre van bízva.
Kedves utolsó, köszönöm. Dönthetünk úgy, hogy a válás előtt írunk egy szerződést (pl. jogász, ügyvéd segédletével) együtt, melyben írásba foglaljuk, hogy mennyit adok neki?
Egy ismerősömnél volt olyan helyzet, hogy a váló felek már a válás beadása után, de még a bírósági döntés előtt eladták a közös vagyont és maguk egyeztek mrg ki mennyit kap. Amikor a bíró megtudta, hogy az ingatlan rendezve lett, akkor nem is firtatta a dolgot (ki mennyit kapott).
Szóval valami hasonlóban reménykedem, de közös megegyezés alapján fizetném ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!