Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás esetén tulajdonjog...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás esetén tulajdonjog rendezése?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy 2005-ben vásároltam egy lakást hitelre. 5 millió önrész + 5 millió hitel. Rá egy évre házasodtunk a férjemmel. Azóta az 5 millió hitelt visszafizettük. Válni fogunk.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben csupán a visszafizetett hitel fele (vagyis 2,5 millió) illetné a férjemet a váláskor?

Vagy pedig a jelenlegi árakat nézzük és mondjuk most 25 milliót ér a lakás. Ebből 5 amit a házasság előtt fizettem, marad 20 millió, aminek a fele 10 millió?

Én úgy olvastam, hogy tulajdonjog nem keletkezik, csupán a ráfordításokat kell megtéríteni. Tehát például a törlesztőrészlet. Tudom vannak más költségek is, (pl. bútor, felújítás stb. de azokról megegyeznénk valamilyen összegben). De azért nem mindegy, hogy 2,5 vagy 10 millió amit ki kell neki fizetnem ha a lakásban szeretnék maradni.

2024. aug. 13. 09:34
1 2 3 4 5 6 7
 11/65 anonim ***** válasza:
Kedves 9 es ,8 as 10 es vagyok, en igy gondolom hogy igy van de nem vagyok benne 100% biztos.
2024. aug. 15. 16:28
 12/65 anonim ***** válasza:
53%

#11 De nem így van.Az jár neki, amit fizetett.

A házban nincs tulajdoni viszonya, csak a kérdezőnek.

A kérdező házasság előtt vásárolta az ingatlant, aminek ő kizárólagos tulajdonosa.Annyi történt, hogy a hitelt azt később közösen fizették vissza.A ház és a hitel is a kérdező nevén volt.

Még abban sem vagyok biztos, hogy bármit is kapna egyáltalán a férj, ha nem kéri.Ha veri az asztalt és pereskedik, akkor 2,5M Ft fog neki járni, mert annyit fizetett.

Sőt, annyit sem.Mivel még a házasság előtt egy évvel vásárolta a lakást a kérdező, tehát egy évig ő egyedül fizette a hitelt.

2024. aug. 15. 16:41
 13/65 anonim ***** válasza:
36%
12 es ez ingosagnal van igy. Ingatlannàl nem. Rosszul tudod
2024. aug. 15. 17:37
 14/65 anonim ***** válasza:
25%
Csak akkor maradna a külön vagyona ha a sajat kulonvagyonabol vette volna, vagy orokolt ,ajandekba kapott penzen torlesztette volna ki. Mivel kozosen torlesztettek kozel a felèt, igy kozel az 1/4 lakas ertekere tarthat igenyt.
2024. aug. 15. 17:41
 15/65 anonim ***** válasza:
#13 Te tudod rosszul.
2024. aug. 15. 18:13
 16/65 anonim ***** válasza:
33%

#14 A saját különvagyonából vette, mit nem fogsz fel?

1 évvel a ház vásárlasa után házasodott a kérdező.

1 évig törlesztette egyedül a hitelt, tehát azt is le lehet vonni belőle.

Tehát 2,5M Ft-nál is kevesebb jár a férjének.

Annyit kaphat, amennyit fizetett.Ami kb 2M Ft

2024. aug. 15. 18:16
 17/65 anonim ***** válasza:
35%

#14 És nem a lakás értékét kérheti, hanem amit kifizetett b+, nem fogod fel???

Amúgy már ezert is pereskedni kell a férjnek, mivel automatikusan SEMMI NEM JÁR NEKI.

A kérdező a tulaj, a kérdező nevén a hitel, 1 évig egyedül fizette.

A házasság előtt keletkezett adósság NEM KÖZÖS.

A férje BEPERELHETI a kérdezőt arra hivatkozva, hogy a hitelbe ő törlesztett a házassági vagyonközösségre hivatkozva, de NEM FOG ANNÁL TÖBBET KAPNI, MINT AMIT BELEFIZETETT.Érted?

2024. aug. 15. 18:20
 18/65 anonim ***** válasza:
100%

Közös beruházás

A házastársaknak az egyikük különvagyoni ingatlanára fordított közös beruházása, amely tartós jelleggel jelentős értéket hoz létre, a házastárs tulajdoni igényét akkor is megalapozza, ha a beruházás mértéke és jellege nem felel meg a ráépítésre alapuló tulajdonszerzéshez megkívánt követelményeknek; vagyis nem jár az épület szerkezeti átépítésével, bővítésével, nem hozzáépítés vagy új épület létesítése.

A tartós értéknövekedést nem jelentő karbantartási, javítási, kisebb felújítási munkák viszont a házastársak vagyoni viszonyai körében sem eredményeznek tulajdonjogot, csupán a közös beruházás arányos részének megtérítésére irányuló igényt.

Tartós, jelentős értéknövekedés

A házastársi közös vagyon megosztása során tehát vizsgálni kell, hogy a házastársi életközösség és vagyonközösség ideje alatt a külön tulajdonú ingatlanra fordított beruházások létrehoztak-e tartósan jelentős értéket?

Ha igen, akkor az értéknövekedés mértéke közös vagyont képez.

2024. aug. 15. 18:33
 19/65 anonim ***** válasza:
A közös vagyon megosztása során igényelni lehet a közös vagyonból a különvagyonra, a különvagyonból a közös vagyonra, az egyik házastárs különvagyonából a másik házastárs különvagyonára történő ráfordítások és a másik vagyonból teljesített tartozások megtérítését. A megtérítési igények elszámolására a vagyoni hányad értékének megállapítására vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.
2024. aug. 16. 17:33
 20/65 anonim ***** válasza:
59%
Ha 2,5 millióval számolsz, nagyon meg fogsz lepődni. Akkor járna annyi ha ma érne 10 milliót a ház. Hatmillió körül fognak megítélni a férjnek, mert egy évig te fizetted egyedül a hitelt. Ennyivel csökken a 6,25 millió ami akkor járna ha végig együtt törlesztettetek volna. Egy évnyi kifizetést arányosan levonnak, attól függ, mennyi volt ez az összeg. Mai értéken váltok, mai értéken osztoztok.
2024. aug. 16. 23:54
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!