Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás esetén tulajdonjog...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás esetén tulajdonjog rendezése?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy 2005-ben vásároltam egy lakást hitelre. 5 millió önrész + 5 millió hitel. Rá egy évre házasodtunk a férjemmel. Azóta az 5 millió hitelt visszafizettük. Válni fogunk.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben csupán a visszafizetett hitel fele (vagyis 2,5 millió) illetné a férjemet a váláskor?

Vagy pedig a jelenlegi árakat nézzük és mondjuk most 25 milliót ér a lakás. Ebből 5 amit a házasság előtt fizettem, marad 20 millió, aminek a fele 10 millió?

Én úgy olvastam, hogy tulajdonjog nem keletkezik, csupán a ráfordításokat kell megtéríteni. Tehát például a törlesztőrészlet. Tudom vannak más költségek is, (pl. bútor, felújítás stb. de azokról megegyeznénk valamilyen összegben). De azért nem mindegy, hogy 2,5 vagy 10 millió amit ki kell neki fizetnem ha a lakásban szeretnék maradni.

aug. 13. 09:34
1 2 3 4 5 6 7
 11/65 anonim ***** válasza:
Kedves 9 es ,8 as 10 es vagyok, en igy gondolom hogy igy van de nem vagyok benne 100% biztos.
aug. 15. 16:28
 12/65 anonim ***** válasza:
53%

#11 De nem így van.Az jár neki, amit fizetett.

A házban nincs tulajdoni viszonya, csak a kérdezőnek.

A kérdező házasság előtt vásárolta az ingatlant, aminek ő kizárólagos tulajdonosa.Annyi történt, hogy a hitelt azt később közösen fizették vissza.A ház és a hitel is a kérdező nevén volt.

Még abban sem vagyok biztos, hogy bármit is kapna egyáltalán a férj, ha nem kéri.Ha veri az asztalt és pereskedik, akkor 2,5M Ft fog neki járni, mert annyit fizetett.

Sőt, annyit sem.Mivel még a házasság előtt egy évvel vásárolta a lakást a kérdező, tehát egy évig ő egyedül fizette a hitelt.

aug. 15. 16:41
 13/65 anonim ***** válasza:
36%
12 es ez ingosagnal van igy. Ingatlannàl nem. Rosszul tudod
aug. 15. 17:37
 14/65 anonim ***** válasza:
25%
Csak akkor maradna a külön vagyona ha a sajat kulonvagyonabol vette volna, vagy orokolt ,ajandekba kapott penzen torlesztette volna ki. Mivel kozosen torlesztettek kozel a felèt, igy kozel az 1/4 lakas ertekere tarthat igenyt.
aug. 15. 17:41
 15/65 anonim ***** válasza:
#13 Te tudod rosszul.
aug. 15. 18:13
 16/65 anonim ***** válasza:
33%

#14 A saját különvagyonából vette, mit nem fogsz fel?

1 évvel a ház vásárlasa után házasodott a kérdező.

1 évig törlesztette egyedül a hitelt, tehát azt is le lehet vonni belőle.

Tehát 2,5M Ft-nál is kevesebb jár a férjének.

Annyit kaphat, amennyit fizetett.Ami kb 2M Ft

aug. 15. 18:16
 17/65 anonim ***** válasza:
35%

#14 És nem a lakás értékét kérheti, hanem amit kifizetett b+, nem fogod fel???

Amúgy már ezert is pereskedni kell a férjnek, mivel automatikusan SEMMI NEM JÁR NEKI.

A kérdező a tulaj, a kérdező nevén a hitel, 1 évig egyedül fizette.

A házasság előtt keletkezett adósság NEM KÖZÖS.

A férje BEPERELHETI a kérdezőt arra hivatkozva, hogy a hitelbe ő törlesztett a házassági vagyonközösségre hivatkozva, de NEM FOG ANNÁL TÖBBET KAPNI, MINT AMIT BELEFIZETETT.Érted?

aug. 15. 18:20
 18/65 anonim ***** válasza:
100%

Közös beruházás

A házastársaknak az egyikük különvagyoni ingatlanára fordított közös beruházása, amely tartós jelleggel jelentős értéket hoz létre, a házastárs tulajdoni igényét akkor is megalapozza, ha a beruházás mértéke és jellege nem felel meg a ráépítésre alapuló tulajdonszerzéshez megkívánt követelményeknek; vagyis nem jár az épület szerkezeti átépítésével, bővítésével, nem hozzáépítés vagy új épület létesítése.

A tartós értéknövekedést nem jelentő karbantartási, javítási, kisebb felújítási munkák viszont a házastársak vagyoni viszonyai körében sem eredményeznek tulajdonjogot, csupán a közös beruházás arányos részének megtérítésére irányuló igényt.

Tartós, jelentős értéknövekedés

A házastársi közös vagyon megosztása során tehát vizsgálni kell, hogy a házastársi életközösség és vagyonközösség ideje alatt a külön tulajdonú ingatlanra fordított beruházások létrehoztak-e tartósan jelentős értéket?

Ha igen, akkor az értéknövekedés mértéke közös vagyont képez.

aug. 15. 18:33
 19/65 anonim ***** válasza:
A közös vagyon megosztása során igényelni lehet a közös vagyonból a különvagyonra, a különvagyonból a közös vagyonra, az egyik házastárs különvagyonából a másik házastárs különvagyonára történő ráfordítások és a másik vagyonból teljesített tartozások megtérítését. A megtérítési igények elszámolására a vagyoni hányad értékének megállapítására vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.
aug. 16. 17:33
 20/65 anonim ***** válasza:
59%
Ha 2,5 millióval számolsz, nagyon meg fogsz lepődni. Akkor járna annyi ha ma érne 10 milliót a ház. Hatmillió körül fognak megítélni a férjnek, mert egy évig te fizetted egyedül a hitelt. Ennyivel csökken a 6,25 millió ami akkor járna ha végig együtt törlesztettetek volna. Egy évnyi kifizetést arányosan levonnak, attól függ, mennyi volt ez az összeg. Mai értéken váltok, mai értéken osztoztok.
aug. 16. 23:54
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!