Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás esetén tulajdonjog rendezése?
Tegyük fel, hogy 2005-ben vásároltam egy lakást hitelre. 5 millió önrész + 5 millió hitel. Rá egy évre házasodtunk a férjemmel. Azóta az 5 millió hitelt visszafizettük. Válni fogunk.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben csupán a visszafizetett hitel fele (vagyis 2,5 millió) illetné a férjemet a váláskor?
Vagy pedig a jelenlegi árakat nézzük és mondjuk most 25 milliót ér a lakás. Ebből 5 amit a házasság előtt fizettem, marad 20 millió, aminek a fele 10 millió?
Én úgy olvastam, hogy tulajdonjog nem keletkezik, csupán a ráfordításokat kell megtéríteni. Tehát például a törlesztőrészlet. Tudom vannak más költségek is, (pl. bútor, felújítás stb. de azokról megegyeznénk valamilyen összegben). De azért nem mindegy, hogy 2,5 vagy 10 millió amit ki kell neki fizetnem ha a lakásban szeretnék maradni.
#11 De nem így van.Az jár neki, amit fizetett.
A házban nincs tulajdoni viszonya, csak a kérdezőnek.
A kérdező házasság előtt vásárolta az ingatlant, aminek ő kizárólagos tulajdonosa.Annyi történt, hogy a hitelt azt később közösen fizették vissza.A ház és a hitel is a kérdező nevén volt.
Még abban sem vagyok biztos, hogy bármit is kapna egyáltalán a férj, ha nem kéri.Ha veri az asztalt és pereskedik, akkor 2,5M Ft fog neki járni, mert annyit fizetett.
Sőt, annyit sem.Mivel még a házasság előtt egy évvel vásárolta a lakást a kérdező, tehát egy évig ő egyedül fizette a hitelt.
#14 A saját különvagyonából vette, mit nem fogsz fel?
1 évvel a ház vásárlasa után házasodott a kérdező.
1 évig törlesztette egyedül a hitelt, tehát azt is le lehet vonni belőle.
Tehát 2,5M Ft-nál is kevesebb jár a férjének.
Annyit kaphat, amennyit fizetett.Ami kb 2M Ft
#14 És nem a lakás értékét kérheti, hanem amit kifizetett b+, nem fogod fel???
Amúgy már ezert is pereskedni kell a férjnek, mivel automatikusan SEMMI NEM JÁR NEKI.
A kérdező a tulaj, a kérdező nevén a hitel, 1 évig egyedül fizette.
A házasság előtt keletkezett adósság NEM KÖZÖS.
A férje BEPERELHETI a kérdezőt arra hivatkozva, hogy a hitelbe ő törlesztett a házassági vagyonközösségre hivatkozva, de NEM FOG ANNÁL TÖBBET KAPNI, MINT AMIT BELEFIZETETT.Érted?
Közös beruházás
A házastársaknak az egyikük különvagyoni ingatlanára fordított közös beruházása, amely tartós jelleggel jelentős értéket hoz létre, a házastárs tulajdoni igényét akkor is megalapozza, ha a beruházás mértéke és jellege nem felel meg a ráépítésre alapuló tulajdonszerzéshez megkívánt követelményeknek; vagyis nem jár az épület szerkezeti átépítésével, bővítésével, nem hozzáépítés vagy új épület létesítése.
A tartós értéknövekedést nem jelentő karbantartási, javítási, kisebb felújítási munkák viszont a házastársak vagyoni viszonyai körében sem eredményeznek tulajdonjogot, csupán a közös beruházás arányos részének megtérítésére irányuló igényt.
Tartós, jelentős értéknövekedés
A házastársi közös vagyon megosztása során tehát vizsgálni kell, hogy a házastársi életközösség és vagyonközösség ideje alatt a külön tulajdonú ingatlanra fordított beruházások létrehoztak-e tartósan jelentős értéket?
Ha igen, akkor az értéknövekedés mértéke közös vagyont képez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!