Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A lent leírt esetben váláskor hogyan oszlik el a közös vagyon?
Van egy ház, amit 50-50% tulajdonjoggal vettünk, én forgattam bele kb a felét a többi hitel, a hitelt pedig ő vette fel a saját nevére. Ezután házasodtunk meg. Vettünk egy kocsit az én nevemre.
Kiforgatni semmi esetre sem akarom a feleségem, de mivel én tettem jóval többet az egészbe - tudom házasság alatt nem számít, de előtte vettük a házat hátha ez számít - meg a felújítást is én fizettem - a legtöbbről szerintem számla is van - nem lehet tenni valamit?
Nem trükközni akarok, de ilyenkor szerintetek mi a legjobb megoldás? A ház 7,5 milliót érhet. Ebből közel 4 milliót fizettem anno önerőként bele még a házasság előtti adásvételnél.
Hülyeség lenne az én általam hirtelen kitalált megegyezés, miszerint: a kocsit eladnánk, (vagy megtarthatja de 1 millióként számolnánk) és így lenne egy kocsija plusz a maradék hitel még ami van a házon kifizetném neki? tehát olyan 2,5 millió plusz a kocsi vagy az értéke, és a ház meg az enyém lehetne így?
Nem vázoltam még ezeket fel neki mert nem akarok hülyeséget mondani elsőre, vagy olyat amivel rosszul járok.
Akkor ne itt kérdezz, hanem ügyvédnél, mert itt nem sok elvált van, inkább csak unatkozó tini.
A hitelt házasság előtt vette fel, a házat abból vette meg 50%-ban. Ugyanúgy különvagyon, mint ha egyben vette volna meg. Nem tudom, hogy a bíróság mennyire veszi figyelembe, hogy te is fizetted a házasság alatt.
A felújítás mikor történt? Mikor vetted a kocsit? Az mindegy, hogy kinek a nevére, ha akkor màr házasok voltatok, akkor fele-fele.
Szerintem arra az esetre szàmíts, hogy a ház jelenlegi értékének a fele (ertékbecslőt fog kérni a bíró) és a kocsi fele. Azt se te döntöd el, hogy mennyivel számítod be.
A vagyonmentésnek nincs értelme, láttak már cifrábbat is, csak lehúzod magad, és a szegény, megkàrosított nejednek kedveznek.
Gyerek van?
Jól gondolod, a fele megilleti. A ház még esetleg kérdőjel, de mivel 50-50-be irattátok a tulajdonjogot, így nem nagyon számít, ki mennyit tett bele. Inkább akkor kellett volna gondolkodni, és másképp megosztani a tulajdoni hányadot.
A kocsit házasság alatt vettétek, tehát közös vagyon, fele-fele. Kutyát nem erdekel, hogy főleg kinek a fizetéséből. Az is mindegy, hogy közös vagy külön kassza volt nálatok. Házasság alatt vagyonközösség van. Kivétel ha házassági szerződést kötöttetek, es abban mas szerepel. Sima élettársi kalcsolatban van jelentősege annak ki mennyit keresett, mennyivel járult hozzá dolgokhoz, házasság alatt viszont minden közös.
De keress egy ügyvédet, és ő pontosan felvázolja a lehetőségeid.
Húzz egy választóvonalat a házasság előtt és után. Ami házasság előtt a te neveden volt, az a tied, ami a másik fél nevén, az az övé.
Tehát neked van egy tehermentes 50%-od, amit te ki is fizettél.
Neki pedig egy jelzáloggal terhelt 50%-a, és neki saját magának van egy hitele ezen, a bank csak az ő 50%-át terhelte meg, a tiedet nem?
Ez a tulajdoni lapon is így van?
A hitelben nem vagy kezes?
Házasságkötés után te beletettél még plusz forrást. Az már házastársi közös szerzemény. Annak a fele a tied, fele az övé.
Ha te maradnál a házban, akkor az is kérdés, mennyit ér ma az a ház? Az ingatlanok árai igencsak felmentek. Akkor neked kell az ő részét kifizetni, méghozzá az értékbecsült ár felét. Abból levonhatod a felújításba beletett pénz felét.
Az autót, ha a házasság után vettétek, akkor annak a fele az övé, fele a tied. Mennyit ér az autó? Annak a felét akkor szintén levonhatod abból, amit neki kell adnod.
Így van, a házasság vagyonközösség jogi értelemben, és lényegtelen, hogy ki mennyit keres vagy van-e külön kassza. Ha van megtakarításod, még annak a fele is megilleti, hisz mindetek közös.
Házassági szerződés nélkül elég szopóroller lesz ez a válás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!