Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás esetén tulajdonjog...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás esetén tulajdonjog rendezése?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy 2005-ben vásároltam egy lakást hitelre. 5 millió önrész + 5 millió hitel. Rá egy évre házasodtunk a férjemmel. Azóta az 5 millió hitelt visszafizettük. Válni fogunk.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben csupán a visszafizetett hitel fele (vagyis 2,5 millió) illetné a férjemet a váláskor?

Vagy pedig a jelenlegi árakat nézzük és mondjuk most 25 milliót ér a lakás. Ebből 5 amit a házasság előtt fizettem, marad 20 millió, aminek a fele 10 millió?

Én úgy olvastam, hogy tulajdonjog nem keletkezik, csupán a ráfordításokat kell megtéríteni. Tehát például a törlesztőrészlet. Tudom vannak más költségek is, (pl. bútor, felújítás stb. de azokról megegyeznénk valamilyen összegben). De azért nem mindegy, hogy 2,5 vagy 10 millió amit ki kell neki fizetnem ha a lakásban szeretnék maradni.

aug. 13. 09:34
1 2 3 4 5 6 7
 21/65 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek. Közben találtam pár fórumot, ügyvédi tanacsadó cikket, ami szerint a ráfordítások fele jár neki. Peldául felújítások költsége és ide tartoznak a törlesztőrészletek (annak is a fele). A házban nem szerez semmilyen tulajdont, így a ház mai értéke nem releváns.

Vagyis a válasz 2,5 millió.

aug. 17. 08:53
 22/65 anonim ***** válasza:
69%
A megtérítési igények elszámolására a vagyoni hányad értékének megállapítására vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell. Nem szerez tulajdont,de tekintve hogy a közel fele összeget közös penzből fizetted a sajàt különvagyonodra,ennek megfelelően kerheti a birosagot tulajdoni hànyad megallapìtasara a befizetett összegek arányában
aug. 17. 10:41
 23/65 anonim ***** válasza:
Azt vàgod hogy minden ügyvéd mást mond? Full nincsenek kèpben rengetegen. Hihetetlen hogy nekik nincs felelőssègük, azt mondanak amit akarnak,aztán ha nem igaz, akkor sorry. Naluk nincs ilyen h beperelik őket műhiba miatt. Rengeteg példát tudnék mondani.
aug. 17. 10:57
 24/65 anonim ***** válasza:
36%
21, mondom én, hogy meg fogsz lepődni. De ha neked így jobb...
aug. 17. 10:59
 25/65 anonim ***** válasza:
72%
21 akkor lenne ìgy,ha közben nem emelkedett volna az ingatlan èrtèke.
aug. 17. 17:23
 26/65 A kérdező kommentje:

De az ingatlanhoz semmi köze, nincs a nevén. Sehol sem szerepel. Visszakapja annak a felét, amit mindketten beletettünk a közös vagyonból. Pont annyit kap vissza, mint amennyit beletett. Miért szerezne vagyonrészt? Ezt mondja el valaki?

Ez maximum akkor lenne így, ha el lenne adva az ingatlan még a válás előtt. Akkor kapná a beletett összeg felét (hitelrészletek) és a növekmény fele.

Ha viszont ki szeretném fizetni a házból, akkor miért kéne többet adnom? Ezek alapján tehát totál megérné beházasodni valaki mellé, aki a házasság előtt vett fel kölcsönt, majd elválni.

aug. 17. 23:29
 27/65 anonim ***** válasza:
39%
Fordìtva is igaz, hazasodas előtt veszek 20% önrèsszel egy ingatlant,6 ev alatt kitörlesztjük közösen a 80% àt, majd 20 èv mùlva vàlaskor kifizetem az akkor beletett összeg felèt. 20 ève mennyi volt egy panel? 6 -8 millio. Ma pedig 35M. Akkor szamolj kicsit.
aug. 18. 06:15
 28/65 anonim ***** válasza:
#27 De nem közös az ingatlan, egyedül vette a kérdező a házasság előtt!A hitel is a kérdező nevén van.
aug. 18. 12:35
 29/65 anonim ***** válasza:
33%

#26 Ügyvédet intézz.Semmi nem fog járni a férjednek automatikusan.

Még azért a 2M Ft-ért pereskednie kell majd.

aug. 18. 12:36
 30/65 anonim ***** válasza:
69%
26 os termeszetes hogy valaskor pereskednie kell,amit ugy hìvnak hogy vagyonmegosztasi per.De a közösen a különvagyonodra költött pènz aranyàban tulajdonjogot kèrhet a bìrosagtól. Tehàt nem automatikusan szerez tulajdonjogot,es pènzt,hanem pereskedès utjàn. Akkor is igenyelhetnè ezt a tulajdoni szazalekot,ha pl az apja àcs,es lecserelte volna a tetődet baràti alapon.
aug. 18. 13:00
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!