Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Társkereséskor ismerkedés mely fázisában érdemes elmondani hogy vak vagyok? (bővebben lent)
Számomra ez rendkívül nagy dilemma és nagyon megnehezítette mindig a társkeresést. Adatlapomra kiírtam, mert úgy gondoltam: senkit sem szeretnék becsapni, tisztában vagyok azzal, hogy a legtöbb esetben ez nagy hátrány.
Több mint 10 évig próbálkoztam társkeresőn, első pár hónapban, amikor nem írtam ki adatlapomra vakságom tényét, fotóm alapján volt érdeklődés, nagyon szimpatikusnak találtak. Miután megtudták e tényt levelezésünk során, azonnal eltűntek, soha többet nem írtak vissza.
Ha adatlapomon olvasható volt e tény, akkor szinte soha nem írtak vissza, adatlapon kiírtam, hogy a 3 betűs "nem" szócskát is megértem, ha közlik velem.
Legrosszabb az volt, amikor valaki ugyan visszaírt, de elkezdett védekezni (tudnám minek, én indoklást nem kértem).
Kifejtette például, hogy ápolónő és párját nem szeretné ápolni, éppen elég a munkája során ápolói feladatait teljesíteni, volt aki arra hivatkozott, hogy grafikus és "túlságosan vizuális típus".
Ismerettségi körömben van olyan eset, amikor valaki nem mondta meg, hogy nem lát, leveleztek kb. 1 évig, találkozás előtt megmondta, a másik fél nagyon megsértődött, kiborult.
Egy idő után túltette magát ezen, mert nagyon szimpatikus volt neki a másik, találkoztak, egymásba szerettek, összeházasodtak, nagyon boldogok. Ha megmondta volna vaksága tényét az illető azonnal, e kapcsolat sem jött volna létre.
Az emberek nagy részének fejében olyan kép él a vakokról, hogy "felügyeletre szorulnak", "ki kell őket szolgálni", "öltöztetni-vetkőztetni, etetni-itatni kell", "nem önellátóak", stb. Időt sem fordítanak semmiféle megismerésre, vagy egyáltalán megkérdezni bármit.
Aki volt barátnőm, őt se társkeresőn ismertem meg, hanem más internetes fórumon.
Hallottam Mosolykáról, személyesen nem ismerem, a könyvét olvastam, ami nagyon megrázó, elgondolkodtató volt számomra.
Volt barátnőmet se foglalkoztatta, hogy nem látok, minden olyan természetes volt.
A vaksághoz nem volt köze, hogy szakítottunk.
" szinte 95% volt a "dehogy, én megismerkednék vele, nem hátrány" válaszok aránya."
Nagyon sajnálom, de ez biztos, hogy nem így van a valóságban.
Társkeresőn nekem is írt 1x egy gyengénlátó fiú. Sajnáltam, és visszaírtam neki a tisztazás miatt, nem vagyok tahó. Az én okom az volt, hogy számomra fontosak a közös elmények. Én imádok túrázni, de nagyon elgurul a gyógyszerem olyankor. Nem tudok egy vak féfira figyelni, vagy szegényemet magammal cipelni egy nehéz terepre az én tempómban. Csetlene-botlana. Tisztaban vagyok azzal is, hogy nem értelmi fogyatekosak, nem kell őket öltöztetni, de hogyan kérjem meg, hogy ha én beteg vagyok és mozdulni nem tudok, hogy pl párosítsa össze a zoknikat. Vagy porszívózzon fel. Vagy mosogasson el. Háklis vagyok a mosogatásra. Sokszor még a tökéletes látással rendelkező férjem se tud jól elmosogatni, már nem is engedem neki, hogy elvégezze.
Szóval egy olyan emberrel leélni egy életet, akire nem lehet minden helyzetben 100%-ig számítani, bármit, de tényleg bármit rábízni, nagyon nehéz. És a folytonos másikhoz alkalmazkodás is fárasztó egy idő után. Egy logisztika az élet.
De ezt megértette a fiú, és végül többé nem találkoztunk, de remélem azóta megtalálta az igazit. Sajnáltam szegényt, mert az összes érzékszervi betegség közül a szemprobléma a legnagyobb hatrány az életben. Már csak a munka világában is.
Szia,
Irtad ezt:
"Az emberek nagy részének fejében olyan kép él a vakokról, hogy "felügyeletre szorulnak", "ki kell őket szolgálni", "öltöztetni-vetkőztetni, etetni-itatni kell", "nem önellátóak", stb"
Nekem sem egyértelmű,hogy hogyan lehet ezzel együttélni. Ha nem szorulsz mások segitségére, vagy csak kismértékben szorulsz rá, akkor ezt mindenképpen említsd meg az adatlapodon. Hiszen ez előnyödre válik.
Sok empatikus ember van. Szerintem nem olyan rosszak a lehetőségeid, mint amilyennek te érzed. Csak máshogyan kell tálalni a témát.
Okos, értelmes ember vagy az írásod alapján. A leírásodból megtudtuk, hogy vonzó is vagy.
Lehet hogy csak kicsit máshogy kell keresned, és erre kínáltam egy lehetőséget.
Még mindig én vagyok.
Szerintem ha az adatlapodra kiírod, és a második, harmadik csetelés alkalmával felhozod ezt témának, hogy "biztosan olvasta ezt" az úgy szerintem jó lenne.
Voltunk barlangászni, barlangban, mindenki profin mászott át csúszós sziklákon, hasadékokon. Voltunk barátnőmmel hegyen túrázni, nehéz terepen, volt amikor kövekre kellett lépdelni meg ne csússzunk és soha nem volt probléma.
Háztartást is tudunk vezetni, tudunk mosogatni, főzni, vasalni, sőt, még zoknipárosító is van, a legtöbb dolog megoldható vakon is.
Én azt mondanám, hogy az elején csináltad jól - hogy nem írod ki az adatlapodra, hanem elmeséled üzenetben, amikor beszélgettek. Ne ez legyen az első mondatod magadról, de derüljön ki néhány levélváltás alatt (szóval ne az legyen, hogy szándékosan titkolod a dolgot, csak mondjuk még nem került szóba, érted... :) ).
Persze, a nagy rész így is el fog tűnni. Ez tény, ezzel te is tisztában vagy, hogy egy testi hiányosság hátráltat a párkeresésben. De így több esélyed van szerintem, mint az adatlapra kiírással. Mert ha valakinek a néhány levélváltás alapján szimpatikus vagy, akkor mondhatja azt, hogy folytassátok a beszélgetést, míg random esetleg nem is válaszolna.
Semmiképp se húzd el, titkold el hetekig, a találkozásig, mert annak már kamuzós, átverős szaga van. De az, hogy nem azzal kezded, hogy "szia, Peti vagyok és vak", hanem mondjuk "szia, Peti vagyok, én is imádok túrázni és jó fej laza srác vagyok... és amúgy vak", ebben még nincs semmi rossz.
Volt egy eset, ami nagyon szívenütött, pár levélváltás után mondtam el, miután már elcsevegtünk pár témáról.
Írtam azt is, hogy ha nem szeretne többet levelezni, a "nem" 3 betűs szót írja meg, soha többet nem írt.
Nehéz dolog ez, mondták azt is, hogy ha elejétől nem mondom meg, akkor olyan, mintha "nem játszanék nyílt kártyákkal", meg "őszintétlenségre alapozni egy kapcsolatot milyen már". Volt olyan is aki azt mondta, hogy "ja hát ha te ekkora hatalmas problémának tartod önmagad számára vakságodat hogy ki kell írnod vagy el kell mondanod pár levélváltás után akkor biztosan húdenagy probléma egyébként meg nem is lenne az".
Jó sok vélemény. :-)
Biztosan egyénfüggő is a dolog, mondjuk azt se szeretném, hogy valaki, aki utólag tudja meg, megutálja "a vakokat", mert az előítéletképzés az nagyon megy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!