Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A diplomás nők szerint a szakmunkás vagy szimpla érettségizett férfi az “kevesebbet ér náluk” ?
Ami azt illeti én mindkettő vagyok. Jártam egyetemre is és több szakmám is van.
De az egyetem egy kész vicc. Semmi gyakorlati tudást nem kaptam, a munkaerőpiaci értéke nulla.
Ellenben a szakmáimmal bárhol el tudok rövid idő alatt helyezkedni, több pénzért mintha az egyetememmel próbálnék.
De van egy másik dolog is, hogyha nem nézzük a pénzt meg a munkaerőpiacot. Az, hogy a munkámnak legyen értelme, alkossak valamit, hozzátegyek a világhoz, lássam hogy amit csinálok annak tényleg lesz később értéke. Szemben az értelmetlen aktatologatással és a nyolc órát a képernyő előtt görnyedéssel. Ha most beülnék valami multinak az irodájába pötyögni nemcsak, hogy semmi haszna nem lenne a munkámnak, de talán még inkább csak ártana is másoknak.
Ezért van, hogy végül hagytam ezt az egész diplomás miskulanciát meg az ilyen öltönyös-nyakkendős irodistaságot és elmentem hegesztő szakmunkásnak.
Az igaz, hogy az összes nő mind eltűnik amint megtudja, hogy csak egy hegesztő szakmunkás vagyok, mert mennyivel menőbb lenne már egy diplomás öltönyös multinál dolgozó férfival összejönni.
De nekem fontosabb az, hogy én azt érezhessem, hogy hozzáadtam a világnak és letettem valamit az asztalra.
23: ezt nőként is tökre átérzem egyébként. Én diplomás vagyok, marketinges, jó vagyok abban, amit csinálok, jól is keresek, de folyamatosan totál értelmetlennek érzem a munkámat. Mármint nyilván tudom, mi az értelme, eredményes is vagyok benne, de őszintén szólva nem igazán vagyok meggyőződve arról, hogy ennek a sok szarnak az eladása (legyen az termék vagy szolgáltatás) tényleg előrébbviszi a világot és értelmes dolog. Sőt.
Nekem is van egy szakmám is egészségügyi területen, na, azt értelmesnek éreztem és imádtam csinálni, de hát abból meg ugye max zsebpénzt lehet keresni. Így maradt a marketing, de ez az érzés nekem is megvan, hogy nem egy "értelmes" dolgot csinálok.
Engem otthon úgy neveltek, hogy egy igazi értelmes férfinak normális munkája van, és ez azt jelenti, hogy olyan ahol öltönyben meg nyakkendőben kell lenni. Aki ilyen fizikai munkákat csinál, az csak kisiklott az életbe és csalódni kell benne. Bár megjegyzem, hogy a családomban kizárólag a nők ilyenek. Nagyapáim értékként tekintenek a kétkezi munkára.
Az aktatologatós értelmetlen munkák alatt azokra gondolok ahol pl mélyszegény csóri nyugdíjasokat kell öltönyben meg nyakkendőben rábeszélj arra, hogy vegyenek meg olyan dolgokat amiknek semmi értelmük nincs és sosem fog kelleni nekik. Mindketten tudjátok, hogy semmi értelme neki, de mégis meg kell próbáld rábeszélni, mert ezért fizetnek. Szóval az olyan dolgok, amik nem termelnek semmi használhatót, nem adnak semmit sem hozzá a világhoz, hanem kizárólag egy pénzéhes milliomos emígy is vastag pénztárcáját tömöd még vastagabbra, más emberek kárára.
De ez senkit sem zavar (most itt a nőkre gondolok). A lényeg, hogy az egyik akinek diplomája van és öltönyben van arra fel kell nézni, míg aki csak egy szakmunkás az egy buta paraszt. Kb ebben a mentalitásban nőttem fel én is (mégegyszer megjegyzem, hogy csak nők voltak ilyenek)
Igen, különbséget teszünk. Az egyiket szakmunkásnak a másikat betanított munkásnak nevezzük.
Azzal egyetértek, hogy a diploma nem ad gyakorlati tudást.
Az értékteremtő résszel viszont nem igazán. Én kulturális területen dolgozok diplomás állásban, országosan többezer kollégámmal dolgozunk azon, hogy a kulturális örökséget feltárjuk, gondozzuk, nyilvántartsuk, kezeljük. Én úgy érzem, hogy ennek van értelme.
A diploma se egyenlő a multis aktatologatóval. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!