Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek működhet egy keresztény nő és egy muszlim férfi kapcsolata?
Kedves Szentháromság-ellenes muszlim író! Nem biztos, hogy ez a topik teológiai vitákra való, de azért hadd mondjak valamit.
Az "Allahu akbar" az ugye azt jelenti: "Isten nagyobb". Namármost, ha Isten pusztán egy nagyhatalmú létező, akkor nem annyira nagyobb a többi létezőnél, egyszerűen csak Ő a legerősebb. Ellenben ha Isten eleve közösségben létezik, akkor Ő valóban nagyobb bármi és bárki másnál! Vannak személytelen létezők, mint pl. a föld anyaga, de még a növények is ilyenek, és vannak személyes létezők, mint pl. az állatok, ember, angyalok. De a személyi szintet csak a KÖZÖSSÉG szintje übereli. Ami tökéletesebb, mint a politeista vallások emberszerű istenei, mivel a szentháromság egyetlen közösségben létezik, ha abból 1 személy is hiányzik, már nem az egyetlen Istenről beszélünk, mivel neki léynege ez a hármas közösség. Na, ez az egyik.
A másik az, hogy senkinél nincs nagyobb szeretet annál, mintha életét adja másért. Istenért ugye egy igaz hívő képes az életét adni. De Isten már nem képes meghalni az emberért? Hát akkor mégis ki a nagyobb, ki képes nagyobbra? Krisztus bizony Isten volt, mert Isten képes meghalni az emberért, mert nagyobb szeretet van Benne irántunk, mint bennünk Őiránta. Ő mindenható, tehát emberré is tudott lenni (anélkül, hogy istenségéből veszített volna). A keresztények bizony sokkal komolyabban veszik az "Allahu akbar" titkot, "nagyobb" dolgot értenek ezalatt, mint a muszlimok...
Tehát pontosan azért "nagyobb Isten", mert a puszta személyes szintnél magasabb szinten létezik és azért is, mert Ő is képes életét adni az emberért! A mindenek tökéletessége nem egy elzárt felsőbbrendű egyedüllét, hanem egy szeretetközösség, aki képes mindenre azért, akit szeret, leereszkedik a legmélyebb helyre is, hogy felemelje.
Visszakanyarodva tehát: a gyereknek ilyen vegyesházasságból valamilyen Istenképet azért össze kell tudnia rakni. Tehát vagy az marad, hogy egy felszínesebb, butított Isten-képe lesz a gyereknek, ahol csak Isten hatalma domborodik elő, akit szolgálni kell, vagy ha mélyebben belemegy, akkor rájön, hogy a keresztény Isten-képben nagyobb és szerethetőbb az Isten, mint a muszlimban. A kereszténységben jóval emberközelibb Isten. Ha viszont az anyja képviseli a keresztény vonalat, akkor az apja egyedül marad ebben a család többi tagjával szemben (kimondva vagy kimondatlanul), ami egy muszlim apának nem túl szép perspektíva, és tuttira feszültséget szül. El lehet kenni a dolgokat, de ilyen potenciális veszélyek akkor is lesznek. Nem lenne jobb harmonikusabb családra törekedni? Talán még az egyöntetűen muszlim család is jobb ilyen szempontból, mert ott legalább emberi szinten nagyobb esély van harmóniára, aztán reméljük a halál után Isten könyörületes lesz és Önmaga megjelenésével elvezet a végső igazságra. Ha viszont ragaszkodunk a vegyes házassághoz, ott szerintem kb. 3 alternatíva marad:
1. Felszínesebb, külsőségesebb lesz a vallás, Isten nem nyeri el méltó helyét, hanem egy zavarodottabb, torzabb kép lesz róla (még ha az nem is egyértelműen negatív).
2. Diszharmonikus család lesz, pártosodás indul benne, esetleg válással végződik.
3. Az egyik fél végül áttér a másik fél vallására.
Szentháromság valóban többistenhit, ne magyarázzuk már tovább, 3, ez egy szám, azaz három, ebben hisznek. Nem kell itt magyarázni, meg hogy Isten hajon meg értünk (jaj! Mi ez már?)
Tudom, hogy most offtopic vagyok, de már témával kapcsolatban kifejtettem a véleményemet.
Pl.: Nagyanyám (meg jó sok katolikus) már ott tart hogy lassan a mosdónak is védőszentje van és az ikszedik valamilyen szentnek köszöni meg, ha valami jó történik. Veti a keresztet hálálkodik de sosem Istenhez teszi. Erről is ennyit. (Na jó legalább hálálkodik!) miért nem Istenhez teszi?
Isten egy és Oszthatatlan. Nem kell ezt ragozni. Már tény, hogy a katolikus vallás NEM egyistenhit, bár annak akarja magát beállítani.
Szeretnék még lejjebb menni százalékban, ezért ismét szólok.
Ugyebár a muszlimok elvárják, hogy mások ne tartság Mohammedet kisebbnél, mint aminek ők tartják, vagyis prófétának. Akkor Krisztust Ti miért nevezitek kisebbnek annál, mint aminek mi nevezzük?
Nézzétek: én leírtam, hogy szerintem a vegyes házasságnál még az egyöntetűen muszlim házasság is jobb (eddig eljutottatok az olvasásban?). Valami hasonló józan toleranciát keresnék a másik oldalon is...
Egyébként számunkra a Szentháromság egy és oszthatatlan. Ha Istent simán bele tudnánk szorítani saját gondolkodásunk szűk kereteibe, akkor nem lenne Isten az embernél nagyobb. De abban csak egyetértünk, hogy "Allahu akbár", nem?
Na de semmi gond, béke veletek, amit akartam, már leírtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!