Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tényleg baromi nagy kérés, hogy most az egyszer ne adja haza a pénzt, mert állatorvosra kéne?
A macskámat műteni kell, 150 ezer ft, és utána is kell gyógyszer meg utókezelés, ami alkalmanként 5-10 ezer ft.
Simán beleférne anyagilag, csak a párom minden hónapban hazaad a szüleinek 200 ezer ft-ot. Már ez alapból zavar valamennyire, de elfogadtam.
Most megkértem szépen, hogy most az egyszer ne tegye, de hallani sem akar róla, merthogy jön a fűtésszezon és a szülei kétségbe vannak esve, és már amiatt is csalódott bennem, hogy eszembe jutott egyáltalán, hogy helyettük a 8 éves macskámra költenénk, akinél nem is garancia, hogy felépül, meg amúgy is pár év és elpusztul.
Holnap lelépek (illetve ma).
Amiért baj egyébként, hogy rögtön elkezdenék befektetni, félretenni?
"Bíztam benne"
Igen, sajnos ennyire vakon bízni valakiben, amikor sorra dobálja a red flageket, hát... nem jó dolog.
"és alapból utálom az ilyen bürokratikus dolgokat"
Én is. Meg még nagyon sokan vagyunk ezzel így. De van, amire akkor is kell ügyelni, ha utáljuk. Ugyanis a későbbiekben - ahogy ezt most te a saját bőrödön tapasztalod - komoly anyagi kárunk is származhat belőle.
"Arra voltam kíváncsi, hogy most este/éjjel meg tudom-e oldani, vagy holnapig kell várnom vele."
Szerintem most már ez a pár óra nem kéne, hogy számítson.
Egyébként én sem tudom, hogy pusztán online lehet-e számlát nyitni, de gyanítom, nem. De ha bemész egy tetszőleges bankfiókba, tényleg pár perc számlát nyitni.
#105 "Egy felelősségteljes, jó beosztásban dolgozó barátnom 26 évesen megkérdezte, hogy hogyan kell buszjegyet venni, mert ő olyat még sose csinált."
Nem szeretek ítélkezni, de azért vannak olyan dolgok, amikkel nem baj, ha tisztában van az ember. Most nem feltétlen az adott illetőt kell ezért hibáztatni, de nekünk például iskolában osztályfőnöki órán ezeket is elmagyarázták. Megtanultuk, hogyan kell buszjegyet venni, megtanultuk, hogyan kell vonatjegyet venni (földrajz órán még a menetrendet is megnéztük, hogy hogyan kell rajta kiigazodni), megtanultunk levelet írni, borítékot címezni, megtanultuk a segélyhívó telefonszámokat, és azt, hogy milyen vészhelyzetben mit kell tenni, stb. Igaz, én a '90-es években jártam általános iskolába, szóval akkoriban még a bankszámla ritkaság volt, nyilván arról nem esett szó, de pont ezt hiányolom, hogy sok helyen sem az iskolából, sem otthonról nem kapnak megfelelő felkészítést az életre az emberek. Nekem egyébként is régi mantrám az, hogy pénzügyet, alapvető jogi ismereteket, és lélektant is kellene kötelező jelleggel oktatni az iskolákban. Ezek ugyanis olyan dolgok, amik hasznosak és lényegesek egy ember boldogulása szempontjából. De ez már egy más kérdéskör, nagyon elkanyarodtunk a témától.
"és lehet, hogy akkor már milliókkal nyúlt volna le.."
Nem lehet. Biztos. Ez egy aljas lehúzó szemétláda, még az is lehet, hogy egy pszichopata. Ez nem fog erkölcsi kérdést csinálni abból, hogy elbánt veled, őt egyedül a pénz érdekli.
"Teljesen mindegy, kinek a nevén van, attól, hogy szakítunk, nem kell köcsögnek lenni és lenyúlni azt, amit a másiknak köszönhetsz gyakorlatilag teljes egészében"
Miért, szerinted aki szid, becsmérel, fenyeget, az majd erkölcsi problémát fog csinálni abból, hogy lenyúlt téged?
Az a baj, hogy te még mindig nagyon naiv vagy, és nem látod azt, hogy ez az alak nem egy jótétlélek, de még csak nem is egy morálisan helyén levő pasi.
"Azt, hogy más férfi nem venne figyelembe, ő ültette belém."
Ebben biztos voltam.
Az összes ilyen manipulatív szemétládának hasonlóak a módszerei. Eleinte adják a szépet és jót, talán még mintapasiként is viselkednek, egészen addig, ameddig nyeregben nem érzik magukat. Utána aztán jön a barátnő fokozatos leépítése. Először csak apróbb dolgokban próbálják éreztetni, hogy ők bizony jobbak, a nő meg rosszabb, majd fokoztatosan egyre több, és egyre jelentősebb dolgokban hitetik el a másikkal, hogy semmit nem ér. Külső és belső tulajdonságokban egyaránt. És sikeresen elhitetik a barátnőikkel, hogy tényleg semmit nem érnek, és senki más pasi még csak rájuk sem nézne. Eddigre pedig annyira le van már építve az önbizalmuk, hogy tényleg el is hiszik. És ezért is félnek lépni.
"Már egy ideje tudom, hogy így van és zavar is, csak fájdalmasan kapaszkodtam az emlékbe, amikor még működött sok éve"
Igen. Vagy legalábbis működőnek tűnt, mert mint írtam, bevett módszer, hogy az elején elhitetik, hogy minden tökéletes, hogy aztán idővel le tudják építeni a barátnőt.
"Ha az én nevemen lenne, és biztos odaadnám neki a felét"
Csak értsd már meg, hogy egy aljas érdekemberről beszélünk. Neked egy nagy bajod van: az, hogy nem vagy képes megérteni, hogy léteznek aljas, és gonosz emberek is. Te mindenkit becsületesnek, és jólelkűnek feltételezel. Javaslom, hogy járj egy kicsit nyitott szemmel a világban! Tudom, szebb, és megnyugtatóbb egy álomvilágban élni, de sajnos ez nem vezet jóra. A világon rengeteg gonoszság van, és ezzel érdemes tisztában lenni.
"akármit veszek magamnak, akkor számon kér, hogy mit vettem és miért."
Ez egy hatalmas intő jel. Aki így viselkedik, az csak uralkodni akar feletted. És nem, nem fog az ilyen megváltozni...
"Évek óta nem vettem sem ruhát, sem cipőt, sem parfümöt."
Ez is intő jel kell, hogy legyen. Miközben azért ha kettőtök fizetését nézzük, nem kerestek rosszl, ő vesz havonta magának állampapírt, te meg magadra nem költhetsz. Persze, hiszen ezzel is el akar nyomni, és maximalizálni akarja a saját profitját.
Egy FÉRFI nem bszogatni fog, hogy miért akarsz parfümöt venni, hanem megkérdezi, hogy milyen illatút vettél, drágám?
"Még egy kérdés: Ha eladom az állampapírokat és lelépek a pénzzel, akkor nem jelenthet fel engem a rendőrségen, és nem lehet, hogy még engem hurcolnak meg?"
De.
És igen, igazad van, ha azt mondod, hogy ez így igazságtalan, és aljas dolog. Sajnos tényleg az, de a jog nem mindig igazságos. :/
Azok jogilag az ő állampapírjai. Hiába a te pénzedből vette, azzal, hogy te ebbe belegyeztél, azt a pénzt gyakorlatilag nekiajándékoztad. Innentől kezdve jogilag nincs különbség aközött, mint ha a saját pénzéből vette volna. A jogban az ajándékozás egy ismert fogalom, és mihelyett megtörténik, az ajándékozónak onnantól semmiféle követelési jogalapja nincs. Szóval ezzel nagyon vigyázz, mert ha te a tudta nélkül visszaváltod az állampapírjait, és zsebre teszed a pénzt, azzal lopást követsz el, és még akár börtönbe is kerülhetsz. Abban a pillanatban, hogy a te tudtoddal és beleegyezéseddel a saját nevére azokat megvette, onnantól az már kizárólag az ő tulajdona.
"Csak az a kérdés, hogy hány órakor nyitok új számlát"
Minél hamarabb, amikor tudsz. A bankfiókok általában 8, vagy 9 órakor szoktak nyitni.
"mikor veszem le a közös számláról a pénzt"
Szerintem előbb intézd el a cicus dolgait, legyen meg a bankszámlád, aztán akkor emeld le a közös bankszámláról a pénzt.
"valamint, hogy az állampapírokkal próbálok-e kezdeni valamit vagy nem"
Nyilván nincs jogom megmondani, hogy mit tegyél, és mit ne, de ezt tényleg el kellene engedned. Ő nem fogja önként neked adni - fentebb részleteztem már, hogy miért -, a bíróság meg nem fogja neked még a felét sem megítélni, mert jogilag az az övé. És nem vagytok házasok, ahol a házasság pillanatától kezdve minden fele-fele.
"Egyszerűen nem maradhatok vele."
Én pedig büszke vagyok rád. Így ismeretlenül is. Tudod, hogy ezt a legtöbb hasonló helyzetű nőnek nem sikerül felismernie?
"és attól is félek, hogy akkor ő lesz a gyorsabb és minden létező pénzt hozzáférhetetlenné tesz"
Szerintem jól látod. Előre kell cselekedned, és soha nem szabad egy feltételezett forgatókönyvre alapoznod.
"azért van ennyi, mert az albérleti díjat a hó végén szoktuk fizetni"
Hivatalosan kinek a nevén van az albérlet? Mert ha a pasién, akkor neked onnantól semmi dolgod. Lelépsz, és mivel az ő nevén van, őt fogják pellengérre állítani, ha nem akarna fizetni.
"a háta mögött tudom csak kifizetni az állatorvost" -- amihez egyébként semmi köze.
"Az állampapírok eladásától félek, nem szeretnék a rendőrséggel is elszámolni."
Én meg egyenesen ellenzem. Ezzel csak magadat sodrod veszélybe. És igen, én is azt mondom, hogy erkölcsileg annak legalább a fele, de inkább a teljes összege téged illetne meg. De a jog meg mást mond. Hagyd a frászba azt az összeget, nem éri meg...
"Még egy kérdés: Ha az utolsó fillérig mindent leveszek a számláról, azért is meghurcolhatnak?"
Ez azért árnyaltabb dolog. Az ő nevén van a számla, szóval elméletileg... érvelhet azzal, hogy az az ő pénze. De ez azért nem ennyire egyszerű, tekintve, hogy bizonyíthatóan a te pénzed is érkezik rá. Őszintén megmondom: erre nem tudom a választ. De biztos, ami biztos, én a helyedben a havi rá utalt fizetésednél többet semmiképp nem vennék le róla.
"ő elmesélte a szituációnkat a barátainak, kollégáinak, és mindenki neki adott igazat"
Nagy mesemondó a pasas. Nem szabad mindent elhinni, amit mond. De még ha így is lenne: a saját életedet éled, vagy a haverjaiét? Neked kell kiállnod magadért, neked kell elérned, hogy jobb életed legyen. Akkor is, ha ennek a szemétládának a degenerált haverjai mást gondolnának.
"Szomorúan adta elő, hogy neki fájt, hogy engem fikáznak"
Jaj, igeeen... Andersen a fél karját adta volna, ha olyan fantáziája lett volna, mint ennek a pasasnak. De el ne hidd neki! Viszont egyre inkább körvonalazódik, hogy tényleg durván kattant a pasas.
Szóval: tényleg minél hamarabb lépj le, amit buktál, azt hagyd a fenébe, most azzal foglalkozz, hogy egy új jövőt építs! Mégpedig enélkül a ganaj nélkül.
Amennyiben VALÓBAN közös a számla, levehetsz róla bármikor, bárhol, bármennyit. Mindenféle büntetőjogi következmények nélkül, erről szól a KÖZÖS, nincs korlátozás meg fele-fele.
(Ezzel együtt elég valószínűtlen, hogy ilyen számlátok van, pár éve már nem nyitnak ilyet házaspároknak sem a legtöbb magyar pénzintézetben)
A másik az, ha meghatalmazott vagy a számlán, akkor is nyugodtan intézkedhetsz egyedül is, majdnem ugyanolyan jogkörökkel, mint fent.
Legtöbbször ilyen esetben személyesen tudsz intézkedni és reméljük, hogy a meghatalmazásod egyedüli ügyintézésre is jogosít, nemcsak vele együtt…
Számlanyitás: szinte bármelyik magyar pénzintézetnél személyi, lakcímkártya, adóazonosító szükséges és személyes jelenléttel garantáltan tudod intézni, nagyjából max 30 perc tényleg, plusz esetleg az idő, amit a sorban állással töltesz. A legtöbb helyen nem is szükséges az, hogy azonnal befizess a számládra, magyarul nulla forinttal megnyithatod.
…6-700 eFt-nyi állampapír fele az 300-350 eFt, kicsit kevesebb, mint egy havi fizetésed- akkor lehet, hogy hagyni kellene, hanem egyszerűen csak leüríteni a közös számlát, amihez JOGOD van, ha valóban közös fenntartású vagy teljeskörű meghatalmazott vagy. Lehet, hogy ennyiért én nem idegeskednék meg lesném a jelszavakat az államkincstár app-ban- egyszerűen vinném, ami jár nekem onnan, ahonnan elérhető és viszlát.
Kedves Kérdező!
Én a helyedben előbb összepakolnék és kiccuccolnék a lakásból. Benne lehet a pakliban, hogy meglátja a pénzmozgást, bepöccen, hazamegy, téged ott talál a lakásban. Ott lennél a cuccaiddal, a készpénzzel (amit erőszakkal képes lenne elvenni szerintem) és még ki tudja mire lenne képes dühében…
Fontos, hogy most próbálj higgadtan es összeszedetten cselekedni!
Ha elfogadsz egy tanácsot, az általam javasolt sorrend:
1: pakolás, fog es visz minden, ami nélkülözhetetlen (többi cuccert később vissza mehetsz kísérettel, ha esetleg jobban alakulna a helyzet a jelenleg vártnál)
2: bankfiókban személyesen készpénz felvétel, ezzel egyidejűleg saját számla nyitása, a pénz behelyezésével
A kincstári pénzt szerintem engedd el, mivel jogilag sajnos az övé, akkor intézze a hónap további részét, albérletet abból. vedd fel a számláról a teljes összeget, és ha ez a f.szparaszt neki áll cirkuszolni, akkor lehet arra a pénzre emlékeztetni. A semmirekellő láncdohányos szüleihez pedig haza költözhet, es akkor albérletet sem kell fizetni, pénzt se kell senkik utalni mert a fizetése mehet a családi közösbe.
Ha a lakásbérleti szerződés az ő nevén van, akkor neked ezzel semmi további teendőd nincs. Ha kettőtök nevén vagy a tiéden, akkor beszélj a tulajdonossal es mondd fel a szerződést minél előbb, rendezd az anyagiakat, mert a csávó nem fogja es a végén még neked lesz ebből is problémád. Igazságos vagy sem, szerintem most első sorban az a cél hogy megszabadulj tőle véglegesen a lehető legkisebb anyagi kárral.
A legjobbakat kívánom neked, a cicádnak pedig gyógyulást!
Drukkolok neked, kérdező! Remélem minden jól alakul. Az utolsó válaszoló tanácsait érdemes megfogadnod. Írd majd le ha sikerült.
Jobbulást a cicának, neked pedig sok sok erőt.
Szamomra kicsit hihetetlen a sztori, foleg hogy az elejen meg szerelmes voltal, 160hsz-szel kesobb mar elhagynad.
De ha ezt elengedem akkor mindenkeppen a az allampapir fele a tied. Kozos szamlarol vette, nem tudna bizonyitani hogy kulonvagyon, foleg ha figyelembe vesszuk hogy a fizetese felet hazaadta. Tehat azt kene bemeselnie egy peres eljaras soran hogy a 200kjabol jut 100k allampapirra ugy hogy a rezsi es a kaja felet o allja..
Tehat ha lelepsz akkor az allmapapirok felere a sajat fizetesedre igenyt tarthatsz.
Ennyit vegyel le maximum es viszlat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!