Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan tovább? Rossz párkapcsolat, gyerekekkel.
Igen, tudom. Elrontottam a legelején. Magamtól is tudom. De kimászni nem tudok belőle. Sokáig azt se tudtam, hogy kinek van igaza...
Van egy 20 éves élettársi kapcsolatom, két közös gyerekkel. A férfi akivel élek, érzelmileg elérhetetlen általában, úgy értem, mutat érzelmeket, de felszínes, mintha mindig viselkedne. Egy barátnőm mondja, hogy olyan, mintha szerepben lenne folyton. Egyébként nem agresszív és nem bunkó. De... anyagilag kihasznál. A kezdetek óta külön kasszán vagyunk, mert jól keresett mindig, én meg az elején kevésbé. Közben én fejlődtem, ő meg nem, pillanatnyilag többet keresek, mint ő, azt hiszem legalábbis, mert a pontos keresetét nem tudom, ő se az enyémet, de ketten együtt olyan másfél milliót keresünk. Ezt azért írom, hogy lássátok, a probléma forrása nem a pénz hiánya. A következőket csinálja: ha elmegyek vásárolni, jön velem, én mennék zsemléért, meg felvágottért, ő telepakolja chipsekkel, sörökkel, édességgel a kocsit, persze én fizetek, mert kiáll a sorból, majd otthon mindent eldug magának. Ha eszi a chipset és kérek, azt mondja, vegyek magamnak. Ha mondom, hogy ezt is én vettem, letagadja. Eladogatja a gyerekek használt ruháit, amiket én vásároltam. A gyerekekre egy forintot se költ, bármire kérnék tőle, azt mondja, hogy "az hülyeség, arra nem adok" de minden hülyeség szerinte, ha rajta múlna, kabátja se lenne a gyereknek! A kajákat amiket vásárolok, mind megeszi, a gyerekeknek alig jut, lassan 400ezret költök kajára és üres a hűtő! Home officeol, és egész nap nasizik, nem tudok annyi krémtúrót venni, meg Actimelt, hogy a gyerekeknek jusson. Tudom, pitinek tűnik, de képzeld el, hogy vásárolsz minden finomat, este hazaviszed, mondod a gyerekeknek, hogy suli után ehetnek nasit a hűtőből és felhív a lányom, hogy "anyu hát üres a hűtő" és ez rendszeres.
De a csúcs...ma teregetek, hallom osztja az észt a gyerekeknek, vitatkozott a lányommal, erre figyeltem fel "ha én kitennélek titeket innen, éhenhalnátok, anyád nem tudna eltartani titeket" mondja ezt úgy, hogy most is mindenkit én tartok el! De már hülyének érzem magam, mert azt hajtogatja, hogy ő tart el mindenkit. És akkor számolok és nem értem! Lassan az őrületbe kerget ezzel.
Ami miatt még nem léptem: ez a lakás, amiben élünk, az ő öröksége volt, tehát innen nekem mennem kène a gyerekekkel, de nincs ingatlanom, a tartalékom pedig semmire se elég.
Mit tennétek? Nagyon meggyőző egyébként, a saját testvérem elhiszi, hogy tejben-vajban füröszti a családot. :(
Köszi, ha nem minden komment szól majd arról, hogy hülye vagyok amiért nem léptem még le!
Nem te vagy az egyetlen, aki albérletben fog lakni két gyerekkel. Ez nem azt jelenti, hogy ez így is marad. Megismerkedhetsz majd egy normális pasival, akivel aztán lehet együtt valamit létrehozni.
A gyerektartás meg, nem tudom, Magyarországon ez hogy működik, de fel is lehet jelenteni, ráküldeni egy jó kis vizsgálatot, aztán majd kiderül, hogy mennyi a jövedelme. (lehet, hogy naiv vagyok, nem Mo-n élek).
Nálad sokkal rosszabb helyzetben is vannak anyák. Igen, így is mindent te fogsz fizetni, de legalább nem ebben a romboló közegben fogsz élni. Most az a lényeg, hogy magadon segíts, vagy az, hogy nehogy neki jobb legyen? Magadra nézz, ne másra.
Ezt meg nem is értem, hogy hogyan tagad le egyértelmű dolgokat? Fizess mindig kártyával, a blokkot meg tedd el, azon minden rajta van. Látszik, hogy a te kártyád és az összeg is. Mit lehet ezen letagadni? Főleg úgy, hogy még ki is áll a sorból.
Ha kiállna, akkor kivenném a csipszet meg a sört, megmondanám neki, hogy ezeket ő fizeti. Előre tenném a szalagon a saját cuccaimat, kifizetném, a többi az övé.
Na EZT a hisztisp1csa üzemmódot használja ki a pasid 20 éve, és ezért nem jutsz egyről a kettőre!
"Jó, inkább hagyjuk, nem érdekel..."
Először is:
Szépen kérsz időpontot egy válóperes ügyvédhez, aki a vagyonmegosztásban jártas. Majd ő elmondja, hogy a tények ismeretében mi az, ami neked jár.
Az én ismereteim szerint az élettársi vagyonmegosztás nem fele-fele, hanem a _szerzés_ arányában oszlik el. Nos, a drága élettársad évek, évtizedek óta van minimalbéren, tehát NEM tudja igazolni, hogy miből lett a lakásban bútor, műszaki cikk, falfestés, nem beszélve a számláján dugdosott pénzről. A NAV is meg fogja érdeklődni, hogy aztán ugyan mégis hogy tud havi 100 ezerből havi 300 ezret eltenni.
Hidd el, hogy nem a minimalbér után fog gyerektartást se fizetni! Ennek a mikéntjét is elmondja az ügyvéd.
Te meg állj a sarkadra! Miért hagyod, hogy kihasználjon?? Anyukám, ha mindent fizetsz ónként és dalolva, még X éve élsz úgy, hogy NEKED van két gyereked, ő meg nem felel értük, akkor persze, hogy xarban vagy.
Csapj már oda arra a ku.rva asztalra! Például: felvilágosítod a drága Apukát, hogy NEM gyerektartást fog fizetni. Hanem egy hónapot nálad lesznek, egy hónapot nála. A kiadásokat pedig _számlával igazolva_, felesben fizetitek. Menza, szemüveg, ruha, cipő, zsebpénz. MINDENT. Nem tetszik? Pereljen be!! Aztán lehet kapaszkodni, mert ő húzza a rövidebbet!
A vásárlás menete: ne haragudj, de hülye vagy. Meló után ugorj le a gyerekekkel vásárolni, és vedd meg az alap élelmiszereket, hazafelé a kölkök kapnak egy-egy csokit, fagyit, meg nasit tudsz csomagolni a suliba. Pont. Üres a hűtő? Kellemetlen! Vállat vonsz, és közlöd a pasiddal, hogy drága, akkor most TE mehetsz vásárolni.
Nyugodtan csinálj egy ajtócsapkodós, tàrnyért reptetős balhét, hogy itt van eleged, hogy hülyére vesz és anyagilag kihasznál, hogy egyedül tartod el a KÖZÖS KÉT GYEREKET, hogy nem, hogy nem vesz nekik semmit, de el is zabálja előlük az ételt. Nyugodtan oszd ki, szerintem van felgyűlve benned a 20 év alatt egy pár percnyi mondanivaló.
Mi van, ha azt mondja, hogy ő tart el mindenkit? Te meg be tudod bizonyítani, hogy ez NEM igaz! Te is elmondhatom ám a véleményed! Vagy neked azt se szabad?
Miért, mit tud csinálni? Kihajít? Hahaha 😂😂😂! Aztán nyugodtan tarthatja a gyerekeket el egyedül, főzhet, moshat, takaríthat. Ugyanis a SAJÁT GYEREKEI, és őket NEM teheti ki! Konkrétan több joguk van abban a lakásban élni, mint a pasidnak! Csak próbáljon fenyegetőzni, már hívhatod is a rendőrt, hogy a két kiskorú gyereket veszélyezteti, utcára akarja tenni őket!
De persze, hogy te semmit se fogsz tenni, csak bevágod a durcit, hogy jó, hagyjuk, nem érdekel, kár volt kiírni. Aztán minden pontosan úgy megy tovább, mint eddig. Szerinted őt mennyire érdekli, hogy te mosolyogva fizetsz mindent, vagy egyedül?
A következő lehetőségeid vannak:
1. Nem csinálsz semmit. Ha szerencséd van, megpusztul, mielőtt a gyerekEID betöltik a 18-at. Vagy kitesz mindhármótokat, és elintézi, hogy egy fillért se örököljenek.
2. Benne maradsz a kapcsolatban, de kiharcolod a változást. Ebben az esetben nagyon gyorsan véget ér, mert benned ez a here csak a kihasználhatóságod szereti.
3. Eldöntöd, hogy elég volt, és tudatosan felkészülsz arra, hogy elmész.
4. Mint a 3, csak nem a saját erődből, hanem keresel egy pasit lakàssal, összejössz vele titokban, és innentől ugyanez lesz a problémád, megfelelve egy mostohafaterral, akinek ki vannak szolgáltatva a gyerekeid.
Igazából a 3. hangzik a legjobban, nem?
Megteheted, hogy még egy évig húzod. Minden hónapban félreteszel annyit, amennyit lehet. A gyerekeket be kell avatnod, hogy most ez van, kicsit xar lesz, de legalább letudtok lépni. Se nasi, se ruha, se semmi. Illetve kezdjenek rászokni, hogy az APJUKTÓL kérnek. Miért? Mert ugyanolyan kötelessége gondoskodni róluk, és ezt ŐK IS nyugodtan dörgöljék az orra alá.
Nem lesz fizetve a villany? Lehet. És? Nem a te lakásod, nem nálad kapcsolják ki. Fizesse be az, akinek az érdeke, hogy ne legyen rajta tartozás bejegyezve. Nincs kaja a hűtőben? Ez van. Megmondod, hogy nincs pénzed. Infláció van. Elromlott a kocsi. Új hűtőre gyűjtesz. Stb. Enni akar a pasid? Tudja, hogy hol a bolt, oldja meg. Legfeljebb pár napig üres lesz, mert tudja, hogy te megtörsz, és úgyis elmész vásárolni. Pont, mint eddig. Lepd meg! Ne vegyél semmit! Max adsz a gyerekeknek kajapénzt. De a félretett pénzedhez NE nyúlj!
Egy dologra költs: egy nagyon jó ügyvédre! Aki ki fogja harcolni, ami a közös vagyonból neked és a GYEREKEIDNEK jár!
Albérlet? Nem feltétlenül. Mikor már tudod, hogy mennyi a gyerektartás, nézz utána, hogy fel tudod-e venni a CSOK-ot, hol (külföldön is) van kedvező lakáshitel, aztán veszel egy kis lakást vagy egy felújítandó házat. Legalább tudod, hogy a sajátod fizeted, nem idegen zsebét tömöd albérleti díjjal. Látod, erre az önerőre KELL minél többet félretenned. Mához egy évre a saját lakásodban lennél a gyerekekkel. Akkor is megéri anyagilag, ha eleinte kicsit össze kell húzni magatok. De hála a fillérbas2ó tetű pasidnak eddig se életetek nagy lábon. Gyakorlatilag egy nagyétkű felnőtt férfi eltartását megspórolod, hidd el, hogy simán kijön belőle a havi törlesztő, és a rezsi is kevesebb lesz, plusz jön hozzá a gyerektartás, ha akarja az adócsaló s2arházi, ha nem.
De igazad van, sokkal kényelmesebb a biztos, megszokott s2arban maradni, hagyni, hogy a bőrt is lenyúzza rólad, (ő mire tesz félre ennyit??), aztán kivárni, hogy kidobjon. Elvégre sokkal egyszerűbb két fősulis nagykorú gyerekkel, anyagilag lenullázva, egy héten belül találni lakhatást.
Sok sikert!
a kérdésre és a válaszokra: az éremnek mindig van egy harmadik oldala. én is elhanyagolt kapcsolatban élek, én is kiírtam hasonló kérdést, ugyanezeket a "talpra magyar!" válaszokat kaptam. DE amikor nálunk kenyértörésre vittem a dolgot, mondta hogy mehetek, ott az ajtó. olyan páni félelem fogott, megmozdulni sem bírtam. olyan ez, mint a gorillás filmben, mikor kinyitják a ketrecet és nem megy a majom. ugye milyen hülye, hát ott a dzsungel tízméterre?
ha lelépsz ott lesz a gyászfolyamat (így hívják), a traumák feldolgozása és egy gyökeresen új helyzet. és ezt mind EGYSZERRE és egyedül kell végigcsinálni. simán bele lehet rokkanni. nem fog jönni a szőke herceg(nő), ez nem egy film. akik egyedül élnek ezt felejtik el, hogy ez nem albérlet kérdése, meg anyagi kérdés. a bántalmazók, nők és férfiak egyaránt erre építenek. ide család kell, barátok, meg barátok, tökegyedül 1v1-ben lottóötös hogy összejöjjön. (a bántalmazás a legtöbb nem az, hogy az egyik vascsővel kergeti a másikat)
Nem értelek. Ha egyik nap ő mondja azt, hogy elég volt, menj el, ott az ajtó: az könnyebb?
Az a te hülyeséged, ha úgy akarsz kenyértörést, hogy nem készültél fel rá, nem tudod az anyagi részét fedezni. Pont ezért írtam, hogy innentől egy évig tegyen félre a kérdező, mondjuk havi 400 ezret, mert ha jól értettem, akkor minimum 600 körül keres. Ha beletesz a közösbe 200-at, elvileg a pasija is, akkor 400 ezerből igenis ki lehet jönni. Vagy: innentől a pasija tesz bele többet, ha neki nem tetszik az üres hűtő.
Az ugye 4,8 millió egy év alatt, és írta, hogy van is már félretett pénze. Két kiskorúval jogosult CSOK-ra. Vehet fel lakáshitelt. Az egyetlen sarkalatos pont a "hol", mert ezen múlik leginkább, hogy mennyiért.
Az az igazság, hogy a kérdező ezt valóban nagyon elcseszte, és nagyon régóta megszokták. És pont ezért a kenyértörés az egyetlen járható út. Így nem lehet élni hosszú távon. Ráadásul nem vennék rá mérget, hogy a pasi nem csak arra vár, hogy a gyerek betöltse a 18-at, nem kell fizetnie gyerektartást, nem tartozik érte felelősséggel, aztán ott az ajtó, mehetnek mindhárman a p1csába. Neki meg 2-3 lakás ára ott a számlán, kiadja albérletbe, és elmehet nyugdíjba, élete végéig lesz passzív bevétele.
A másik lehetőség, hogy elkezd lázadni, napi szinten megy a veszekedés meg a fenyegetőzés, és vagy sikerül változást elérni, vagy nem. De ezt 20 év után ezerszer nehezebb végigvinni, mint önálló életet kezdeni.
Azt is látom, hogy anyagi okból sem meri ezt meglépni. Ennek is az az egyik oka, hogy 20 éve hagyja magát kihasználni, és egyáltalán nem kell a pasijának a gyerekek neveléséből kivenni a részét. Mivel időgép nincs, így felesleges azon lovagolni, hogy hol lett elrontva, mi lett volna, ha... Egyszerűen feketén-fehéren fel kell mérni, hogy X összeg elmegy havonta, ennek a nagyrésze a kaja, a rezsi, és mennyivel lenne kevesebb, ha a here pasija nincs a képben.
Az a valóság, hogy a kérdező már most úgy él, mint egy egyedülálló anya, egyedül fizet mindent, egyedüli változás a lakhelye lenne.
Az önbizalmát meg nyilván széttaposta ez a gyökér, ezért hagyja rà a nyilvánvaló hazugságokat is, és elhiszi, hogy egyedül nem boldogulna. De ez nem igaz! Azért nagyon jól tudjuk, hogy hány elvált, két gyerekes anya él albérletben, kevesebb havi bevételből.
Az előttem lévők leírtak mindent. Én annyit hozzáfűznék még, hogy a határokat húzd meg. Meg lehet tenni mindent, nem fogom felsorolni, de ismerősi körben, családi körben is volt sok minden, a nők sokáig benne voltak, és amint meghúzták a határaikat, a férfiak már nem tudtak tenni semmit. Próbálkoztak mindennel, de válás lett a vége.
Van a fordított helyzet is, ahol a nő használja ki ugyanígy a férjét, sajnos ilyet is ismerek, nem is egyet.
A lényeg az egészben, hogy ha külön kasszán vagytok, akkor minél hamarabb lépj. Fájdalmas lesz? Igen. Nehezebb lesz? Az eleje biztosan amíg megszokjátok az új helyzetet. Már most is te fizetsz mindent, mire vársz? Amíg fizetsz, ő gyűjtöget, de abból még a gyerekeid sem fognak kapni. Albérletbe kell menni? Hát azt a pénzt amit ő most "megeszik, megiszik", kipótolod és máris csak magatokra fogsz költeni. Sokkal nyugodtabb leszel egy idő után.
Amit megtervezel, vidd is végbe. Legyél következetes és dobd ki a francba ezt az emberkét! De keress egy jó ügyvédet is, mert az ilyen ember mindent megtesz, hogy alig fizessen tartásdíjat! Csak ügyesen!
Kérdező! Állj a sarkadra, mert ha ez így folytatódik tovább, annak a gyerekeid látják a kárát. A #13-as szépen összefoglalta hogy mit kell tenned.
Ilyen kérdéseknél szoktam egy "jogász válaszol" cikket linkelni, ahol a felek szintén élettársak voltak, de nem volt közös gyerek (lásd:link).
Ha az egyik fél vállalkozó és gyarapszik a vállalkozása akkor a másik fél igényt tarthat a vagyongyarapodás bizonyos mértékére!
Nem csak a gyerektartás járna neked (a gyerekeiteknek), hanem attól több is.
Sürgősen keress fel egy ügyvédet, mert nem vagy tisztában a jogaiddal!
Egyszeri jogi szaktanács kb 20-30 ezer Ft lehet, szerintem ennyit neked is megér a saját és a gyerekeid jövője!
Az említett cikk:
"Miskolci levélírónk öt év együttélés után megszakította kapcsolatát élettársával, akitől gyermeke nem származott. Vagyont viszont szereztek az évek alatt, lakást és kocsit is vettek. Ezek azonban volt párja nevén vannak, aki nem akar olvasónknak ebből semmit juttatni. Kérdezi, van-e esély arra, hogy a közösen szerzett javakból részesüljön.
Ha az életközösség megszűnik, bármelyik fél követelheti a vagyonszaporulat megosztását. Tehát a volt élettárs részesedést követelhet a másik félnél elért vagyontöbbletből, arra való hivatkozással, hogy ő maga is elősegítette a vagyon gyarapodását. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít, és a közös vagyonból részesedést eredményezhet."
Arról nem is beszélve hogy a törvény a kiskorú gyerekeket védi, tehát nem lehet az utcára rakni a gyerekeket és velük együtt az anyát sem. Tehát ha válásra/szakításra kerül a sor, akkor az apa köteles a kiskorú gyerekek lakhatását biztosítani. Tehát lehet hogy az albérlet bizonyos részét neki kellene fizetnie (ha az anyával maradnak a gyerekek). Ez jogilag szabályozva van, azért kell ügyvédhez menni hogy felvilágosítson a jogaidról.
Ne futamodj meg kérdező, mert itt hosszú távon a gyerekeid életéről van szó. Nem csak arról, hogy te meghunyászkodsz vagy sem. Kitartást kívánok, menni fog, csak ne hagyd magad!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!