Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Depresszióssal párkapcsolat?
Van egy 4 hónapos kapcsolatom, aminek az eleje istenien indult. Végre úgy érzem, megtaláltam azt a férfit, aki hozzám passzol. Aztán szép lassan kiderült hogy a párom időnként depresszióval küzd. Illetve nincs diagnosztizálva, de olyan tünetei vannak. Időszakosan de gyakran van padlón. Végig türelmesen kezeltem de érezte rajtam és ő is tudja hogy nekem rossz az, hogy mindig lehúz, negatívan látja a világot és általában csak egyedül akar lenni, még hozzám sincs kedve, pedig amúgy is keveset lehetünk együtt a munkája miatt. Nagyon túl van terhelve, valószínűleg ezért depis, de azt mondta gyakran vannak nála ilyen időszakok. Most már odáig jutott, hogy utálja magát és az életét jó pár hete, és egyre csak mélyebbre süllyed. Nem hagyja hogy segítsek, csak egyedül akar lenni. Nincsenek barátai és családja sem, csak dolgozik és alszik kb. Végül azt mondta, nem akarja az én életemet is elb*szni az ő mentális problémáival és inkább szakítsunk, keressek helyette mást. Mondtam neki, hogy én őt akarom és együtt átvészeljük, de hajthatatlan volt. Ez volt 2 hete, azóta kétszer beszéltünk, továbbra sem tud kijönni a gödörből, ugyanúgy csak dolgozik és alszik, nem beszél senkivel a gondjairól, csak velem. Nem tudom, mi tévő legyek. Szeretem őt, és ő is engem, de nem akarom ráerőltetni magam. Ő azt hiszi, jót tesz nekem azzal, hogy elenged, pedig nem. Néha úgy beszél erről mintha ideiglenes lenne, míg össze nem szedi magát, de nem beszéltünk konkrétan erről...hisz azt sem tudni, mennyi idő mire visszatér a valóságba. Ő direkt nem keres engem, hogy én éljem az életét az ő szarságai nélkül. Az elmúlt két hétben én kerestem midnkét alkalommal, de olynakor rengeteget beszélt az érzéseiről és mindenről, tehát jól jött neki nagyon hogy beszélhetett velem. Mindig mondja hogy nem akar engedni az érzéseinek hogy megvédjen engem önmagától. Szerintetek hogy lehet ezt a kapcsolatot megmenteni? Engem nem érdekel más, vele tudnám elképzelni az életem.
33/N (ő 34/F)
9-es, ez Teréz anyának szép küldetés lenne, de egy átlagember nem feláldozni akarja magát a másikért, hanem vele közösen boldognak lenni.
Más lenne, ha évek óta házasok lennének, közös gyerekek lennének és lenne értelme küzdeni azért, hogy ez ne essen szét.
Egy 4 hónapos kapcsolatban viszont ez irreális.
"az eleje istenien indult"
Mi volt akkor, ami most nincs?
12-es- nyilván, akkor nem volt depressziós.
Kérdező, a 6-ossal értek egyet. SEgítség kellene neki, de nagyon. Lehet, hogy bipoláris, egyszer fenn-egyszer lenn. Lehet kezelni, van rá gyógyszer, amivel szépen szinten tudják tartani, plusz piszchoterápia is segít. Kötelezni rá sem te, sem más nem tudja. Lehet, hogy akkor kellene erről komolyabban elbeszélgetni, amikor épp nincs a depressziós periódusában. Ilyenkor minden rossz, az illető el sem tudja képzelni, hogy lehet jobb. Lehet élni depresszióssal, de csak akkor, ha kezelteti magát, ez egy betegség.
Depressziósként szólnék hozzá.
1. Nem biztos, hogy a terápia segíteni fog, ráadásul ISZONYATOSAN drága és nagyon nehezen elérhető (még úgy is, hogy van online terápia, tehát az ország másik felében is lehet a pszichológus). Nagyon sokat kell jó terapeutát keresni.
2. Nem biztos, hogy a gyógyszer segíteni fog. (Nekem pl. nem segít.)
3. A depresszió egy olyan állapot, amikor az ember mérhetetlenül magányosnak érzi magát és/de közben szabályosan törekszik arra, hogy izolálja magát ÉS EZZEL PÁRHUZAMOSAN rettentően vágyik arra, hogy legyenek emberek körülötte, akik foglalkoznak vele, segítenek neki, stb. Ez egy olyan ellentmondás, amit nagyon nehéz feloldani.
Kérdező, szerintem annak van értelme, ha egy jó fél évet-évet rászántok arra, hogy a párod elmenjen terápiába (ha ki tudja fizetni és találtok jó terapeutát), esetleg elkezdjen gyógyszert szedni (aminek sajnos gyakran van negatív hatása a szexuális életre), beszélgessetek, pihenjen (lehet, hogy nagyon keveset tud aludni, azt is rendbe kell tenni), mozogjon.
Ha annyira szereted, hogy a fentieket be tudod vállalni, akkor hajrá.
Biztos szerencsétlennek a szexuális élete a legnagyobb gondja.
Amikor gyakran voltak panikrohamaim kb örültem, hogy elek, nemhogy meg szexelni legyen kedvem.
Ha sikerül rendbe hozni az életét (pszichoterápia és kognitív viselkedesterwpia is van itthon, elérhető áron, sok helyen, leginkább Budapesten, de sok esetben online is van rá lehetőség), akkor ennek csak pozitív hozadéka lesz, hogy a szexuális vágya is megjön.
Azért, mert neked épp nem segített a gyógyszer (btw, nem mindenkinek segít a legelső, amit kap, de rengeteg dozis és fajta közül lehet választani, tehát kb orvosi csoda, hogy neked egyik sem segített), attól meg másnak nagyon is sokat segíthet.
15
Oké, rendben van, akkor ezek szerint NAGYON rosszul látom a helyzetet, szuper terápiás lehetőségek vannak (olcsón), rengeteg gyógyszer jön szóba, egyáltalán nem számít, hogy a depressziós embernek nincs kedve / nem tud szexelni.
Szuper!
Akkor nekem is bátran írjatok, társat keresek, súlyos depressziós vagyok.
14-es voltam
15
"pszichoterápia és kognitív viselkedesterápia is van itthon,"
A kognitív viselkedésterápia a pszichoterápia egyik formája.
Minden ember más, ami az egyiknek nem segít, a másiknak segíthet. Ezért értelmetlen saját példát hozni, mert lehet, hogy neki egyből bejön egy antidepresszáns és lendít rajta, hogy kikeveredjen a gödörből.
Kérdező, mindenképpen a pszichológus felé tereld, ha van rá hajlandósága. Ha nincs, nem tudsz vele mit csinálni.
17
Tudom, azért irtam külön, hogy kiemeljem, hogy itthon is van rá lehetőség.
#11! 9-es vagyok.
Sose mondtam, hogy ez kötelező, sose mondtam, hogy ezt kell választani, azt se hogy ez az egyetlen megoldás.
A kerdező mondta, hogy szeretni, nem akarja elhagyni, én meg adtam lehetséges megoldást, hogy mivel javíthat esetleg a helyzeten és e mellett mondtam, hogy ne számítson rögtön változásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!