Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A férjem gázlángozást csinál rajtam. Hogy lehet kivédeni?
Nagyjából ezt jelenti, akik még nem hallottak a fogalomról:
A gaslighting vagy gázláng-effektus a pszichológiai manipuláció egy formája, amelyben valaki kétségeket próbál elültetni egy megcélzott egyénben vagy egy célzott csoport tagjaiban, hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát. A folyamatos vádaskodás, tagadás, félrevezetés, ellentmondás és hazugság használatával a gaslighting destabilizálja az áldozatot és hitelteleníti a világképét.
Én biztos szembesíteném vele, majd igyekezném megbeszélni, ha nem akarna rajta változtatni, akkor elválnék, mert rombolólag hat.
Amíg van kedved játszmázni, addig lehet kényszeresen dokumentálni (napló, hangfelvétel, fotók stb.).
Ha eleged van, akkor pedig válás.
Az a baj, hogy nem lehet csak úgy szembesíteni vele. Mert legtöbbször ezt nem tudatosan csinálja, hogy eltervezi a manipulációt, hanem ő ezt valóságként éli meg és tényleg téged lát hibásnak és a saját világképét helyesnek. Ez akkor van, ha túl nagy az egoja ahhoz, hogy (egészséges mértékben) megkérdőjelezze a saját véleményét és nyitott legyen másét elfogadni. Ezért nem fogja belátni, hogy tévedett, nert az ő világának ő az abszolút igaza. Voltam ilyenben.
Szerintem ezen csak terapeuta, jól megválasztott mediátor segíthet. Akinek ő is hisz, hogy nem "veled van".
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!