Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Szerintetek milyen hatással...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Szerintetek milyen hatással lesz a következő generációra ez az anti-házasság életfelfogás, ami manapság van?

Figyelt kérdés

Én régimódi vagyok, úgy nőttem fel, hogy anyám és apám szerették egymást, összeházasodtak, együtt élek, aztán jöttem én. Egy gyerek is akkor azt tanulta, hogy ez az élet rendje, a herceg megmenti a királylány, feleségül veszi és boldogan élnek, utána pedig jönnek a gyerekek, pl ezt szinte bármelyik rajzfilm vagy mese érezteti.

Manapság meg senki sem akar házasodni, az emberek félnek az elköteleződéstől, a felelősségvállalástól, ha probléma van egy kapcsolatban, akkor inkább eldobják a másikat, ahelyett hogy megoldanák a problémát. A környezetemben is azt tapasztalom, hogy a 30-hoz közelítő pasik ugyan már szeretnének egy kis utódot, de eszük ágában sincs házasodni. Ugye ahogy egy képen is láttam, hogy a jegygyűrű nem a szerelem szimbóluma, hanem "nesze itt van, most már befoghatod a szád és nyugtom lesz a rinyádtól, hogy 10 év után se kértelek még meg". Ha meg megunják a családosdit fogják és lelépnek. Volt munkatársam, aki egy óvodai szülőin ő volt az egyetlen apuka, a többi mind szingli anyuka vagy "barátnő" anyuka.

Szerintetek ez milyen hatással lesz majd ezeknek az embereknek a gyerekeire? Hogy "hát anyukám csak apukám barátnője", már ha egyáltalán ott az apa vagy nincs még két másik nője. Ott fog állni értetlenül a mesekönyv felett, hogy a hülye herceg miért veszi el a királylányt, amikor az csak egy darab papír? Netán ezt fogja majd ő is továbbvinni, ha felnő? Hogy apámnak két nője volt anyám mellett, akkor nekem is lehet? Hogy ez a normális?

2016. júl. 28. 22:40
1 2 3 4 5 6 7
 61/65 anonim ***** válasza:
18%

59.: Ez is igaz, szinte minden férfi utasított már vissza nőt életében (értem ezt most a "túlzott" barátkozásra, de akár párkapcsolatra is lehet). Én leginkább azért utasítok vissza "női nyomulásokat" ilyenkor, mert nem tudom megítélni, hogy az adott lány csak barátkozni szeretne, vagy ő ezt párkapcsolati célból teszi és amennyiben engedek, az olyan, mintha becsapnám (mivel én tetszhetek neki, de nekem ő nem jön be).

Én ismertem ilyen nagyon az önmegismerésre törekvő embert, de szerintem ezt is túlzásba lehet vinni. Ha laikusként elkezdesz mindenféle pszichológiai könyvet olvasni, majd analizálni próbálod magadat és a többi embert, véleményem szerint így is komoly zsákutcákba lehet futni. Biztosan mindig meg tudjuk ítélni, hogy pontosan mit, miért és mért pont úgy reagáltunk le?*

Meg tudjuk keresni az okokat a múltbeli viselkedésünkre, ill. arra, ami velünk történt? Úgy értem, biztos, hogy a helyes okokat véljük felfedezni, vagy félrevezethetjük magunkat?

Mi az önismerethez vezető helyes út szerintetek?

*: Nekem, pl. van olyan múltbeli hibám, amit elkövettem, amihez tudom, hogy kb. mik voltak azok a saját, ill. rajtam kívülálló közvetlen okok, amik oda vezettek.

Azonban a közvetlen okok hátterét sok esetben nem látom, ill. ha látom, akkor kb. az jön ki, hogy az elmúlt életem egészében fejlődtek ki, magyarul évtizedek alatt, azaz ezekből nem lehet tanulni, mivel ismételten elkövetni sem lehet őket (újra már nem éled meg azokat az életszakaszokat).

Az a gond, hogy a reakcióim nagy részét, ezek a teljes élet alatt kifejlődött tényezők irányítják, én erre jutottam.

Az, amin változtathatok (tudáson alapulnak és nem az adott életkorban élt életszakasz jellemzői), mert tanultam belőle kb. a reakcióimért 5-10%-ban felelősek.

Mire gondolok? Pl. a "házinyúlra nem lövünk" szabály, vagy a munkahelyi zaklatások kezelése, családban az új rokoni kapcsolatok kezelése, stb..

De pl. sok mindenből nem tanultam, pl. hogy sokszor a leg ellenszenvesebbnek tűnő, leg szemetebb és korruptabb emberek mondják ki a legjobb figyelmeztetéseket a jövődet illetően. Miért? Azért, mert ők benne élnek a mocsokban, ők már csak tudják, miről beszélnek... Meg tudják nekem mondani, hol a mocsok, te pedig, ha elég okos vagy átléped azt.

2016. aug. 5. 21:48
 62/65 anonim ***** válasza:
100%
Ki mondta, hogy pszichológiai könyveket kell olvasni az önismerethez? Az önismeret egyáltalán nem erről szól.
2016. aug. 5. 22:16
 63/65 anonim ***** válasza:
25%
62.: Pedig én azt látom, hogy sokan mennek a pszichológia szakra, hogy magukat megértsék, megismerjék jobban, amellett, hogy másoknak segítsenek, ill. megértsenek. Magánvéleményem, de a pszichológus hallgatók éppen ezért sokszor igen komplex lelkivilágú emberek. (Velem nem mindig jönnek ki jól. A másik társaság a Poet-es amatőr költők egy része, akik kiszámíthatatlan reakciókra képesek néha. Egyik nap el akar veled menni sétálni, másnap pedig tilt a levelezőrendszerben és a kettő közt nincs átmenet, sem általad okozott tényező. Pillangóeffektus az életük...) Mondhatjuk, ők érzékeny emberek, viszont én is írtam olyan műveket, mint sokuk, mégsem vagyok teljesen kiszámíthatatlan... És még felhozhatnánk ide pár nagy művészt, akik valóban művészek (nem amatőrök) voltak és nem éltek kiszámíthatatlan életet (ugyan a nagyok között sok a kivétel, de ők messze nem a mi szintünk, de nem is a középszerű hivatásos kortársak zöméé). Kicsit off lettem, de érzékeltetni akartam, hogy az egyes emberek között mekkora lehet a különbség viselkedésben. Pl. egy sebészorvosnak "elvileg" összeszedettebbnek kell lennie náluk. Kérdés a fenti két véglet (művész vs. sebészorvos) ettől függetlenül, mennyire ismeri saját magát és hogyan boldogul a magánéletében?
2016. aug. 6. 00:33
 64/65 anonim ***** válasza:
100%

Én mérnök vagyok, nem pszichológus, soha nem gondoltam arra, hogy önismereti céllal pszichológiát kellene tanulni, de az önismeretet fontosnak tartom. Az önismeret lényege az, hogy jól kiismerd magadat önmagadon, a reakcióidon, a viselkedéseden, megfigyeld magad, de ehhez nem kell "diagnosztizálni" vagy elvégezni egy iskolát. Józan paraszti ész és tudatosság.

Olyan ez is, mint mondjuk főzni. Úgy is főzhetsz, hogy találomra összedobálsz mindenfélét, amit találsz, és vagy lesz egy finom vacsorád, vagy ehetetlen lesz, és még egy rakás mosatlannal is meg kell birkóznod, meg úgy is, hogy tudod, milyen ízek működnek jól együtt, és abból dolgozol. Egy jó ételhez nem kell sok hozzávaló, mert kiütik egymást.

Visszatérve az önismeretre, ott sem kell sok fölösleges kört futni, mert csak elaprózod magad, állj hozzá a lehető legegyszerűbben, és az agyad követni fog.

2016. aug. 6. 17:08
 65/65 anonim ***** válasza:

64.: Én természettudományos diplomával rendelkezem. És igen, egyetértek, én is így gondolom, hogy nem kell rágörcsölni direkt az önmegismerésre és nem kell tanfolyamokat és vaskos könyveket áttanulmányozni hozzá, elég a "józan paraszti ész". (Habár a főzésnél, szerintem koncentrálva és rákészülve is el lehet szúrni egy ételt, ha nincs gyakorlatod.)

Szerintem az önismerethez a "gyakorlatot" a másik emberekkel való beszélgetéseken keresztül lehet jórészt megszerezni. Ha nincs kellő gyakorlatod a kommunikációban és a kapcsolatteremtésben, ízetlen lehet az ételed, bármennyire is követted a receptet. Erről mi a véleményed?

2016. aug. 7. 02:11
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!