Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házassági szerződést szeretnék kötni párommal, viszont nem akarja aláírni. Jogos részemről az igény?
6éve vagyunk együtt, hamarosan esküvőnk lesz. Mindig eltartottam amióta együtt vagyunk, nincsenek anyagi gondjaink nekem köszönhetően. Lakást vásároltam önerőből, autót, vállalkozásom berindítottam. Biztosítottam mindent ami az élethez kell. Nagy anyagi különbség keletkezett, jelentős 0.8-1.1m fizetést/jövedelmet tudok a konyhára hozni havonta, ő pedig ennek a töredékét. Továbbá szellemi termékeim vannak is vannak és lesznek. Szeretném kikötni a szerződésben, hogy válás esetén a házasság ideje alatt elért anyagi javakat váláskor ez arányában osszuk fel. Ha lesz gyerek, vagy félrelépek akkor természetesen a fele őt illeti, hisz szeretem, nem becsapni akarom, viszont fordítva se szeretném hogy velem ezt tegyék. Mivel eddig is biztosítottam számára mindent szerződések nélkül is, hisz én keresem a többet, semmibe nem kellett beleszállni, csak magára kellett költeni ha akar, de azt is fedeztem, akkor szerintetek jogos hogy meg akarom magam védeni ha valami rosszul alakul? Köszönöm a választ.
28/F
Nőként mondom, hogy jogosan íratnál alá vele szerződést. Hasonló helyzetben vagyok én is. Szülőktől megörökölt jól menő vállalkozást viszek, szintén szülőktől örökölt új építésű ház + egy lakás. Nekem is van saját lakásom, autóm. Amiért keményen megdolgoztam. A párom ideköltözött hozzám. 1 év után megkérte a kezemet. Kicsit fura volt, hogy miért akar ilyen gyorsan eljegyzést meg esküvőt. Egyszer megkerestem az ügyvédemet, aki a házassági szerződést javasolta. Haza mentem, ecseteltem is a páromnak, hogy én mindenképpen házassági szerződést akarok. Hisz jobb félni mint megijedni. Ahogy ezt elmondtam neki, ott rögtön benyögte, hogy ő már nem is nagyon szeretne velem összeházasodni. Mondtam, hogy rendben semmi baj, de akkor azt szeretném ha most azonnal elköltözne. Szóval most már tudom mire ment ki a játék… hogy pénzt húzhasson le ebből a házasságból.
8 éve vagyok házas, mikor megismerkedtünk a férjemnek is volt lakás, autó a nevén. Így egyértelmű volt, hogy mind a ketten házassági szerződést írunk. Alá is írtuk egy szó nélkül. Egy esetleges válásnál mindenki viszi a papírba belefoglalt tulajdonokat, amit a házasság ideje alatt szerzünk pl. nyaraló, lakás, autó az közös vagyonnak számít az ketté is kell osztani.
A mai világban nem lehet a bizalomra alapozni. Lehet amiért évekig dolgozott az ember egy kis mini garzon. Jön egy házastárs akivel 5 év házasság után osztozni kell a vagyonon. Így ott marad az ember két szék között, hogy volt egy háza amire egész életében dolgozott, most el kell adni és elosztani.
"Ilyen értelemben a ti szerződésetek kb olyan,mint ha nem is lenne."
Bár nem az én dolgom 111-es helyett válaszolni, szerintem azért van értelme, mert bizalmat épít.
Ennek az egész itteni vitának az a kicsengése számomra, hogy én jobban megbíznék valakiben, aki aláír egy papírt. Aki nem írja alá, ott van valami a háttérben. Lásd 111-es első "jelentkezőjét".
Szerintem igenis a bizalmat építi, ha aláírják és nem fordítva!
Ezzel azt fektetnétek le, amit egyébként a törvény is előír.:-) Kicsit más az, amit a kérdésben írtál, eredetileg a házasság alatt befolyó jövedelmet a szerzés arányában akartad osztani. Vagyis ha nem élitek fel az egészet, hanem képeztek tartalékot (bankbetét, részvények stb.), vásároltok plusz ingatlant, autót, nagyobb értékű használati tárgyat stb.,, akkor az nem fele-fele, hanem szerzés arányában oszlik meg. Ezzel a módosítással adsz a sz.rnak egy pofont, annyit érsz el vele, hogy ha vagyonmegosztásra kerül a sor, rövidebb lesz a procedúra, a végeredmény pedig ugyanaz, mint szerződés nélkül.
Ha viszont valóban csak ennyit akarsz leíratni, azzal semmi gond nincs, senkinek a szempontjából. De ezt a párodnak így adtad-e elő? :) Mert az eredeti kérdésedben és az első néhány oldalban nagyon nem erről volt szó.
Szerintem itt "csak" kommunikációs probléma lehet köztetek, félreérthetően, illetve rosszul fogalmaztad meg, mit is szeretnél.
Lehet, érdemes lenne együtt elmennetek az ügyvédhez, és sokkal tisztább lenne a kép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!