Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Külön kassza - hogyan?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Külön kassza - hogyan?

Figyelt kérdés

Több helyen is olvastam, hogy vannak párok, akik együtt élnek, akár házasok is, de mégis külön kasszán vannak.

Nekem nagyon furcsa, elhiszem, hogy vannak, akiknek így jó, csak nem tudom elképzelni, így kíváncsi lennék hogyan csináljâk azok, akiknèl így mūködik.

Hogyan osztjátok el, ha annyi minden, amit a háztartásban használtok az közös? Kaja ügy, élelmiszervásárlás hogy megy?

2015. márc. 29. 15:20
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
69%

Kérdező, ahogy te sem, sokan nem értik, hogy mi a különbség a közös és a külön kassza között. A közös kiadásokat nyilván mindkettőben együtt fizetik ki, mert máshogy hogy? Az egyetlen másik lehetőség az lenne, hogy az egyik fizet, a másik nem, de az se nem közös, se nem külön, hanem abnormális. A közös költségek közösek, teljesen mindegy, amúgy milyen kasszán vannak a párok.

A közös/külön kassza kifejezést a FENNMARADÓ összeg elosztására szokás használni. Értsd:

Közös: befizetik a befizetnivalót, marad x összeg. Ez vagy egy számlán van, vagy kettőn, de mindenki mindenhez hozzáfér. Ezután megegyeznek arról, hogy ki mire költhet, mennyi pénzt a hónapban, stb., tudnak egymás kiadásairól, esetlegesen engedélyt is kérnek egymástól (nyilván, ha közös a pénz, akkor nem éppen etikus annak a 90%-át egyéni célra a másik megkérdezése nélkül elkölteni, ezért). Tehát a nagyobb kiadások minden esetben, de a legtöbb esetben a kisebb kiadások is megbeszélés tárgyai. Mindenki látja, hogy a másik mennyi pénzt vett le a számláról, nincs enyém-tiéd, mindegy, hogy Peti 400.000-et, Marika meg csak 200.000-et keres, Marika is ugyanúgy költekezik, mint Petike. Szóval ha Peti 60.000-es nadrágot akar, Marika meg 30.000-es sminkkészletet, akkor leülnek szépen megvitatni, hogy melyik nagyobb pénzkidobás és melyik nagyobb baromság, és ki mennyiért vehet meg mit.

külön kassza: kifizetik a közös kiadásokat, a maradék KÜLÖN, egyéni felhasználású. Ha Peti 400.000-et keres, Marika meg 200.000-et, akkor a saját dolgaikra nem 600.000 áll rendelkezésre, hanem az, amit külön-külön megkerestek. Nincs megbeszélés és nem kell megegyezni a pénz felhasználásáról. Ha Peti 60.000-ért akar nadrágot venni, akkor nem kéri ki Marika véleményét, és nem hallgatja végig, hogy "de az milyen drága", hanem megveszi. Ha Marika 30.000-et akar elszórni sminkcuccokra, nem kell azt hallgatnia a Petitől, de hogy az felesleges, és egy akciójáték a Playstation 4-re mennyivel királyabb lett volna. Hanem megveszi és kész. Nem látják, hogy kinek mi van a számláján, és nem is szólnak bele. Ugyanígy, ha Peti elszórta már az ő 400.000-ét, de még mindig új játékot akarna venni, akkor vár jövő hónapig és befogja a száját. Közös kasszánál egyszerűen hozzáférne a másik pénzéhez is ezzel szemben.

Magyarán ha úgy tetszik, az egyik módszer a kölcsönös megegyezésen alapul, a másik pedig a kölcsönös tolerancián. Mindenkinek maga kell eldöntenie, hogy melyik tetszik jobban, milyen személyiségek, mi válik be.

2015. márc. 29. 18:57
 12/39 anonim válasza:
80%
Külön kassza működik akkor is ha van gyerek? Hogyan?
2015. márc. 29. 20:43
 13/39 anonim ***** válasza:
50%
Úgy, hogy a gyerek kiadásai is ugyanúgy a közös pénzből mennek, mint pl. a rezsi, ebbe a közös pénzbe megbeszélés alapján fele-fele, vagy keresetarányosan szállnak be.
2015. márc. 29. 21:26
 14/39 anonim ***** válasza:
50%

A házasság előtt külön kasszán voltunk, és akkor is megbeszéltük, hogy ki mire költ. Az esküvő után természetes volt a közös kassza, és megszűnt az enyém, tiéd, lett a miénk. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy nekem pénzt kell kérnem.... Van egy közös bankszámlánk, 2 társkártyával, és mindenki megveszi, amire szüksége van.

A férjem 4x annyit keres, mint én, de így sem volt gond közöttünk, mert az én vásárlás szokásaim a házasság után sem változtak, és az övéi sem. Mi közösben gondolkodunk, közös a célunk.

2015. márc. 29. 21:39
 15/39 anonim ***** válasza:
50%
Mi a közös cél?
2015. márc. 29. 22:01
 16/39 anonim ***** válasza:

"Külön kassza működik akkor is ha van gyerek? Hogyan?"

Mért ne működne? A gyerek nyilván a közös kiadások közé tartozik, semmi nem változik...

2015. márc. 29. 22:03
 17/39 anonim ***** válasza:
40%
Az addig rendben van, hogy a gyerek kiadásai is a közös pénzből mennek, de mi van, ha a gyerek akar egy nagyobb játékot, és egyébként simán telik rá, de akkor a kevesebbet kereső félnek már nem marad arra a hónapra semmi saját pénze? Vagy akkor az ilyenekről a többet kereső fél dönt, hogy megkapja-e a gyerek, vagy sem?
2015. márc. 29. 23:33
 18/39 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha az egyik félnek abban a hónapban nem marad pénze, az nem a "simán telik rá" kategória. A gyerek vár egy hónapot.
2015. márc. 29. 23:38
 19/39 anonim ***** válasza:
41%

Úgy értem ha összeraknák a maradék pénzüket, simán telne rá. Legyen ez mondjuk egy fejlesztő játék, tehát nem a 83. kacat. Kerül 50.000 Ft-ba. A fele elviszi az egyik szülő összes pénzét, de a másiknak még így is marad 100.000. Nem önzőség akkor hogy nem kaphatja meg, mert az egyik szülőnek nem telik rá, a másiknak viszont simán beleférne?

(ez nyilván csak egy elméleti példa, a célja pedig nem a kötözködés, hanem a kérdés megvitatása)

2015. márc. 30. 00:16
 20/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, 11-es szépen kifejtette, látom már, hogy hol van a különbség a kettõ között.

Ennek ellenére számomra még mindig fura, pont azért, amit pl 19-es leírt...ha mindkét fél egyenlõen keres, akkor ugye a fennmaradó pénz is egyenlõ lesz, amit magukra költenek, így nem sok értelme volt az egésznek. Ennyi erõvel lehetnének közös kasszán is, marad tegyük fel 30ezer, elosztják fele-fele arányban és elköltik amire tetszik.

Viszont olyanoknál, ahol az egyik fél többet keres és így a fennmaradó pénze is több, azt én igazságtalannak érezném. Ahogy 19-es is írta, tegyük fel én dupla annyit keresek, mint a párom. Bedobtuk a saját részünket a közösbe, nekem maradt 50ezrem szabadon, páromnak maradt mondjuk 20ezer.

És akkor vennénk még valamit, drága játéko a gyereknek, egy új bútort, ami kerül mondjuk 40ezerbe...páromnak rámegy az összes maradék pénze, nem vehet már magának semmit abban a hónapban, de nekem még mindig ott van szabadon 30ezer. Képtelen lennék abból magamra költeni, tudván, hogy õ neki nem maradt semmi.

Jó, ha van, akiknek mūködik így, nálunk biztos marad a közös kassza.

2015. márc. 30. 04:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!