Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Névfelvétel, szerintetek kinek van igaza?
A nő nem akarja felvenni a férfi nevét, csak kötőjeles formában, és akkor, ha a férfi is megteszi ugyanezt. Egyébként a saját vezetéknevét szeretné megtartani. A jövendőbeli gyerekeknek pedig mindenféleképp kötőjeles nevet szeretne adni.
A férfi nem akarja felvenni a nő nevét, mert az sok macera, de azt sem akarja, hogy a nő a lánykori nevét használja továbbra is. Lehetőleg azt szeretné, ha a nő az X Y-né formában venné fel az ő nevét, mert a családjában mindenki így tett, náluk ez a hagyomány. A jövendőbeli gyerekeknek a saját vezetéknevét adná.
Ti hogy látjátok, kinek az elképzelése megérthetőbb, és milyen kompromisszumot találnátok?
Egyiknek sincs igaza, mindketten a saját maguk véleményét akarják ráerõszakolni a másikra, a párjukra, akit elvileg szeretnek, de még annyi szabadságot nem adnának nekik, hogy a saját nevükrõl maguk döntsenek...
Èn egyèbkènt -nè lennèk (ill. majd leszek is), a kötõjeles megoldások meg nem tetszenek, de aki akarja, vegye fel úgy, ez teljesen magánügy. Az meg a legnagyobb butaság, hogy a -nével elveszti valaki az eredeti nevét. Nagymamám is Kovács Jánosné volt, és az összes iratán szerepelt a lánykori neve, sõt még a temetésén is úgy mondták a nevét, hogy "Kovács Jánosné, született Kiss Anna".
Én nő vagyok, de komolyan nem értem ezt a felháborodást. Mi az, hogy egy nőnek ki KELL fejeznie a névváltoztatással a férje iránt érzett szeretetet és tiszteletet? Miaz, hogy a férfinak is ki KELL? :D Hát hol vagyunk mi, te atya úristen!!! Ilyenkor áldom a sorsomat, hogy olyan normális párom van, hogy ezen sosem vitáztunk egy pillanatig sem. Eszünkbe sem jutott ráerőltetni egymásra a nevünket. Szerintem egy szép hagyomány az, hogy a nő házasság esetén felveszi a férje nevét, nagy cucc. Olyan formában nem vettem volna fel énsem, hogy teljesen el kelljen hagynom a saját nevemet, de én úgy éreztem természetesnek, hogy szerettem volna, ha a nevünkön is látszik, hogy összetartozunk. Én azt valami nagyon modernkori marhaságnak látom, hogy a férfiak is mindenképpen vegyék fel a nők nevét. A gyerekek kötőjelezéséről meg már nem is beszélve.
Házasság esetén a nők neve így is jóval hosszabb volt, általában 80% ki sem írja a teljes nevét, ha alá kell írni valamit. Most ha van egy Kelemen-Kovács Krisztina lányom és még férjhez is megy, akkor már Kissné Kelemen-Kovács Krisztina lesz. Vagy ha kötőjelest akar, akkor adja fel a nevét és hagyja el valamelyik leánykori vezetéknevét... Én nem tolnék ki ilyen szinten a gyerekemmel és az sem érdekel Spanyolországban mi van! Más ország, más szokások!
"Az hogy a férfi felveszi a nőét, egy feminista szélsőség, az x y-né meg egy hímsoviniszta szélsőség."
Miért is?
Ha a nő felveszi az rendben van, fordítva szélsőség? :)
Az xy-né más tészta, annak a fordított megfelelője xy-fi lenne. Mi lenne, ha a kérdező ragaszkodna ahhoz, hogy a férjét Kiss Évafi-nek hívják ezentúl? Ugyanaz pepitában!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!