Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mikor fogják fel, hogy ezzel a rendszerrel nem lehet spórolni?
Otthon működött az a rendszer, hogy hetente kétszer főzött anyu egy hadseregnek valót (főzeléket, rakott krumplit, paradicsomos káposztát és társait), aztán ettük 3-5 napig, még el nem fogyott, vagy meg nem romlott. Vagy ha megmaradt, letették a mélyhűtőbe, aztán egy-két hét után újra elővették, mintha friss lenne.
Meg az egymás után fürdés, de utáltam. Életkori sorrendben fürdött mindenki ugyanabban a vízben, pici meleg vizet lehetett hozzáengedni. Aztán ugyanezzel a vízzel leöntötték a WC-t.
Aztán ugye az egymás után evés. Tányért két fogás közt nem volt való elmosni, mert hogy az nem piszok, hanem étel.
(Ugyanabból egyem a túrós tésztát, amiből a borsólevest, hát, köszönöm)
Meg a ruhák egymás után hordása. Ami kicsi volt már a rokon gyerekekre, azt nekünk adták. (De előtte még porosodott pár évet a padláson, mert van vagy 10 év korkülönbség)
Előbb hordta a tesóm pár évig, aztán én, aztán adtuk tovább a kisebb gyerekeknek.
"Meg az addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg meg nem etted". Már rég elmúltam 18, de ez a szabály még mindig érvényben volt. Ha jó kaja volt, akkor alig kaptunk (anya szedhetett csak mindenkinek, senki magának), ha meg kevésbé jó, akkor főztek egy lajttal, és meg kellett enni a teli tányért, addig nem lehetett felkelni.
Mindennek az oka, hogy spóroltunk. Hogy mire?
Hogy apu, aki évekig saját elhatározásból munkanélküli volt, és keresztbe szalmát nem tett, csak terrorizálta a családot, elmehessen a haverjaival a tengerpartra, bulizni, meg koncertekre.
Reméltem, hogy sosem kell többet átélnem ezt az idegtépő állapotot, erre ma jött a párom pont ugyanezzel, hogy nem lenne e jobb, ha egy hétre főznénk, és egymás után fürödnénk ugyanabban a vízben. (Megjegyzem, zuhanyozni szoktam, tisztábbnak és frissebbnek érzem magam utána, mintha fürdenék)
Az egymás után való fürdés nem csak rossz, hanem egészségtelen is. Rengeteg baktériumot és kórokozót terjeszt, arról nem is beszélve, hogy ugyanabban a vízben mosnak feneket, szemet, arcot, stb.
Bár mi sosem voltunk ilyen körülmények között, nagyon sajnálom azokat, akiknek így kellett felnőniük, és bocsáss meg kérdező, de ezért a helyzetért, amit kisebb korodban átéltél, édesanyád is kőkeményen felelős, hogy ezt elnézte, hagyta. Én nem vagyok erőszakos, de ha azt látnám, hogy 1 ember nagylábon élése miatt szűkölködik és nélkülöz a család, úgy vágnám ki mint azt a bizonyos macskát. Nem tudom felfogni, hogy ezt egy állítólagos "apa" hogy nézheti el.
A több napra való főzéssel szerintem nincs smemi gond, mi is szoktuk csinálni, bár mi max 2-3 napra, vagy ha több adag van, akkor későbbre.
Kérdező, beszéld meg a pároddal, mondd el, hogy te ezt nem akarod átélni még egyszer, ezt így meséld el neki, amit a kérdésben leírtál. Szerintem ha nem hülye (elnézést), és szeret téged, akkor megérti.
Nem igazán értem az "előre főzés" körüli mizériát. Azt nem tudom, hogy konkrétan pénzt spórolok-e vele, de időt (ami pénz, mint mondják) azt biztosan! Ha kevés főre kell főzni, bizonyos ételeknél megoldhatatlan, hogy elfogyjon. Én például húslevest, gulyást, töltött káposztát / paprikát csak nagyon nagy adagban tudok készíteni. És lefagyasztom. És milyen jól jön egy gyerekkel átjátszott hétvégi napon, hogy főzni nem kell, de rendes kaja mégis van; vagy amikor kicsi fiam egy téli napon (ált. úszás után) este 8-kor kitalálja, hogy ő bizony húslevest vacsorázna: 15 perc, és van, rendes, igazi húsleves, ami 4-5 órán át nagyon lassú tűzön főtt valami igazi állatból és igazi zöldségekből; ha nem lenne, valami leveskockás vackot tudnék neki összedobni ennyi idő alatt!
Az egymás után fürdés tényleg furcsa....de néhanap egy gyertyafényes közös fürdőzés romantikus is tud lenni...
"de néhanap egy gyertyafényes közös fürdőzés romantikus is tud lenni..."
Ja csak nem a gyerekkel.
Kérdező és mi van ha engedsz új vizet és elmosod a tálat?
Mi a parommal sokszor furdunk kozosen, nagyon jo, valahol az is egymas vizebe furdes, de ez sosem jutott meg eszembe. Tehat nem tartom ezt olyan durva dolognak.
A tobb napra fozos pedig a leheto legjobb dolog, mivel sok etel akkor igazan finom, ha nagy adagban van fozve.
Tehat ezek elofordulnak nalunk, nem sporolasbol, nincs tra szukseg.
Ugyanaz a tanyaer hasznalatanak semmi ertelmet nem latom, nem is ertem mire jo.
Nem véletlenül választ az ember a szülőjére emlékeztető társat... Nem a saját életedet éled, ezért ismétled anyukád tévedéseit.
Annyit tehetsz, hogy visszautasítod ezt a fürdős ötletét.
Ha akarsz, főzz, de ha nem akarsz, főzzön ő!
Sajnos én is ilyen rendszerbe nőttem fel, és rüheltem teljesen.
Egy hétig lábpörköltet enni, mert spórolunk és hét elején meg csinálta az anyum. Nálunk nem volt nagyon egymás utáni fürdés, míg kicsik voltunk, egy vízbe fürödtünk a testvéreimmel közösen, egyszerre. Ott lett bibi, amikor nekem feltűnt nekünk, hogy nem ugyan az van a lábunk között. Onnantól kezdve én külön, és az öcséim külön.
Hogy spórolni lehet e ezzel? Biztosan. Ha neked is a kádhoz tusoló van, akkor dugd be a dugót, és zuhanyozz le, utána majd a párod ha akar megfürdik majd a vízben.
A kajával nagyon sok helyen foglalkoznak, hogy lehet a megmaradt kajából mást készíteni.
Pörkölt-> Húsos palacsinta
és még sorolhatnám. Amúgy miért találta ki, hogy így lehet spórolni? Ő is bulizni szeretne menni?
Egymás vizében fürdeni egészségtelen és gusztustalan. Szerintem ennyit nem ér a spórolás, hogy ne foglalkozzunk a saját higiéniánkkal.
A több napra való főzéssel semmi gond nincs. Mi úgy szoktuk csinálni, ha ezt csináljuk, hogy 3-4 napra, de úgy, hogy kb 2 napig ezt esszük, majd fagyasztó, és később elővesszük. 4-5 napig ugyanazt enni szerintem rossz dolog, és meg is utálja az ember az adott ételt tőle rendesen.
Apád meg egy semmirekellő, alja hányadék ember, már ne haragudj. Anyukád sem szent, mert ő meg hagyta.
Beszélgess el erről a pároddal, mondj el neki mindent. Ha nem érti meg, az ő baja, de neked nem kell ehhez alkalmazkodni.
Ha nem akarsz így élni, akkor élből utasítsd vissza.
Én nem szeretek pl 3 napos kaját enni, általában mindent frissen eszek, vagy másnap elfogy. Ha olyan kaja van, mint pl a székelyképoszta vagy paradicsomos húsgombóc, abból érdemes többet főzni és fagyasztani, már csak azért is, mert vannak olyan napok, amikor az embernek nincs kedve főzőcskézni, akkor is tud tartalmas kaját enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!