Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mikor fogják fel, hogy ezzel a rendszerrel nem lehet spórolni?
Otthon működött az a rendszer, hogy hetente kétszer főzött anyu egy hadseregnek valót (főzeléket, rakott krumplit, paradicsomos káposztát és társait), aztán ettük 3-5 napig, még el nem fogyott, vagy meg nem romlott. Vagy ha megmaradt, letették a mélyhűtőbe, aztán egy-két hét után újra elővették, mintha friss lenne.
Meg az egymás után fürdés, de utáltam. Életkori sorrendben fürdött mindenki ugyanabban a vízben, pici meleg vizet lehetett hozzáengedni. Aztán ugyanezzel a vízzel leöntötték a WC-t.
Aztán ugye az egymás után evés. Tányért két fogás közt nem volt való elmosni, mert hogy az nem piszok, hanem étel.
(Ugyanabból egyem a túrós tésztát, amiből a borsólevest, hát, köszönöm)
Meg a ruhák egymás után hordása. Ami kicsi volt már a rokon gyerekekre, azt nekünk adták. (De előtte még porosodott pár évet a padláson, mert van vagy 10 év korkülönbség)
Előbb hordta a tesóm pár évig, aztán én, aztán adtuk tovább a kisebb gyerekeknek.
"Meg az addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg meg nem etted". Már rég elmúltam 18, de ez a szabály még mindig érvényben volt. Ha jó kaja volt, akkor alig kaptunk (anya szedhetett csak mindenkinek, senki magának), ha meg kevésbé jó, akkor főztek egy lajttal, és meg kellett enni a teli tányért, addig nem lehetett felkelni.
Mindennek az oka, hogy spóroltunk. Hogy mire?
Hogy apu, aki évekig saját elhatározásból munkanélküli volt, és keresztbe szalmát nem tett, csak terrorizálta a családot, elmehessen a haverjaival a tengerpartra, bulizni, meg koncertekre.
Reméltem, hogy sosem kell többet átélnem ezt az idegtépő állapotot, erre ma jött a párom pont ugyanezzel, hogy nem lenne e jobb, ha egy hétre főznénk, és egymás után fürödnénk ugyanabban a vízben. (Megjegyzem, zuhanyozni szoktam, tisztábbnak és frissebbnek érzem magam utána, mintha fürdenék)
Hát mi a 80-as években szegények voltunk, de akkor sem fürödtünk egymás után ugyanabban a vízben. Gyors zuhanyzás.
A 4-5 napos étel meg miért lenne rohadt,poshadt???
Mélyhűtőben hetekig eláll, és nem kell 4-5 napon keresztül ugyanazt az ételt enni. Nehogy már a lefagyasztott előre elkészített ételek pocsékok legyenek.. Ezzel nincs gond szerintem
Mi is így éltünk kivéve a hedonista apát. Akár rólam is írhattad volna. Ráadásul úgy, hogy mindezek mellett nem voltak rosszak az anyagi körülményeink.
Anyám sokáig emlegette, hogy nagymamámat, aki velünk lakott, én öltem meg, mert túl hideg vízben fürödtem, és nagymamámnak utána abban kellett fürödni, és megfázott.
Megváltás volt az egyetemi kollégium, amikor annyiszor zuhanyozhattam, és olyan hőmérsékletű vízben, ahányszor akartam.
Kollégiumból mindig úgy mentem haza, hogy ne kelljen otthon aludni. Nyáron laktam ahol tudtam (haverok, kollégium, 3. évtől idénymunkák külföldön). Egyetem után gyakorlatilag egyetlen napot nem töltöttem otthon. Nem tudtam elviselni ezt az őrületet, és anyámmal egyébként sem volt rózsás a viszonyunk.
Nem nagykunsági vagy véletlenül? Én az voltam. Azon a településen, ahol gyerekként laktam, mások is éltek így.
Tényleg gusztustalan volt az egymás után fürdés, de volt egy 60 literes bojler 4 főre, zuhanycső meg -fej nélkül. És mi annyira szegények voltunk, hogy még ezekkel a módszerekkel sem tudott anyukám hónap végén főzni, mert már nem volt pénz. Ekkor szedtük elő a mélyhűtött maradékokat. Hiába nézte anyu mindig az akciókat. Nem ettünk ám brassóit meg rántott karajt, pörköltöt is csak néha. Levesek, főzelékek, krumplis kaják voltak főleg. Tojást is csak azért ettünk, mert volt 5 csirkénk.
Mi sajt nélkül ettük a párizsis kenyeret, nem volt internet, nem volt számítógép, volt egy darab TV, először 2, aztán 3 csatornával. Szóval még azt sem lehet mondani, hogy azért spóroltunk valamin, hogy cserébe luxuskodjunk egy másik dologban.
Nem kívánom senkinek, hogy ekkora szegénységben éljen, de úgyis csak akkor érti meg ezt bárki is, ha benne van és megtapasztalja.
ma 21:26
Ki mondta, hogy tejes, tojásos ételeket tárolnak 4-5 napig?? szerinted csak ilyen ételeket lehet főzni?
Már bocsika, de akkor te elég ostoba lehetsz főzés terén.
Töltött káposzta, sertés pörkölt, lecsó, kínai csirke, paradicsomos húsgombóc, etc.. Ezeket mélyhűtőben hetekig tarthatod, és amikor kiveszed, felmelegíted, semmivel sem rosszabb mint amikor aznap főzöd.
A boltokban is megveszi az ember a mirelit ételeket..
A kaják nem csak tejből és tojásból állnak..
Úr isten, teljesen ledöbbent amit egyesek írnak. Én falun nőttem fel, de ezt az egymás után fürdést csak néhány hónapja hallottam valakitől, az egyéb dolgokról nem is beszélve. Nagyon sajnálom azokat akiknek így kell élniük. Ilyenkor jut eszembe, milyen hálás lehetek a szüleimnek, hogy alapnak tekinthetek olyan dolgokat amik másoknak már szinte a luxus kategória.
Amúgy kedves kérdező, legyél határozott a pároddal, mond el neki amit itt is leírtál, hogy te nem akarsz így élni. Ráadásul 1-1 gyors zuhannyal sokkal kevesebb vizet használtok el, mint egy kád vízzel.
Mondd meg, kerek perec, hogy volt ebben részed, és többet nem akarod!
Nem tartom normálisnak, és elfogadhatónak ezeket módszereket. Nálunk alap a mély tányér a leveshez, lapos következő fogáshoz, kistányér, ha desszert van. Egy jobb energiatakarékos mosogatógép egyáltalán nem fogyaszt sokat. A fürdés meg abszurd, hogy ne külön legyen.
Oké, hogy ne égjen a villany feleslegesen, ne zubogjon a víz a lefolyóba, de azért ne spóroljunk már a higiéna rovására!
Mi úgy gyors-zuhanyoztunk, hogy dedugtuk a kád dugóját, hogy ne follyon le a víz, után azzal öblítettük a budit.
Ja, és a tányért sem mostuk el két fogás között... Leginkább azért, mert nem volt két fogás csak egy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!