Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mikor fogják fel, hogy ezzel a rendszerrel nem lehet spórolni?
Otthon működött az a rendszer, hogy hetente kétszer főzött anyu egy hadseregnek valót (főzeléket, rakott krumplit, paradicsomos káposztát és társait), aztán ettük 3-5 napig, még el nem fogyott, vagy meg nem romlott. Vagy ha megmaradt, letették a mélyhűtőbe, aztán egy-két hét után újra elővették, mintha friss lenne.
Meg az egymás után fürdés, de utáltam. Életkori sorrendben fürdött mindenki ugyanabban a vízben, pici meleg vizet lehetett hozzáengedni. Aztán ugyanezzel a vízzel leöntötték a WC-t.
Aztán ugye az egymás után evés. Tányért két fogás közt nem volt való elmosni, mert hogy az nem piszok, hanem étel.
(Ugyanabból egyem a túrós tésztát, amiből a borsólevest, hát, köszönöm)
Meg a ruhák egymás után hordása. Ami kicsi volt már a rokon gyerekekre, azt nekünk adták. (De előtte még porosodott pár évet a padláson, mert van vagy 10 év korkülönbség)
Előbb hordta a tesóm pár évig, aztán én, aztán adtuk tovább a kisebb gyerekeknek.
"Meg az addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg meg nem etted". Már rég elmúltam 18, de ez a szabály még mindig érvényben volt. Ha jó kaja volt, akkor alig kaptunk (anya szedhetett csak mindenkinek, senki magának), ha meg kevésbé jó, akkor főztek egy lajttal, és meg kellett enni a teli tányért, addig nem lehetett felkelni.
Mindennek az oka, hogy spóroltunk. Hogy mire?
Hogy apu, aki évekig saját elhatározásból munkanélküli volt, és keresztbe szalmát nem tett, csak terrorizálta a családot, elmehessen a haverjaival a tengerpartra, bulizni, meg koncertekre.
Reméltem, hogy sosem kell többet átélnem ezt az idegtépő állapotot, erre ma jött a párom pont ugyanezzel, hogy nem lenne e jobb, ha egy hétre főznénk, és egymás után fürödnénk ugyanabban a vízben. (Megjegyzem, zuhanyozni szoktam, tisztábbnak és frissebbnek érzem magam utána, mintha fürdenék)
Így általában a mélyszegénységben élők spórolnak, akiknek nem jut hónap végén tisztességes ételre vagy a vízszámlára sem, nemhogy a ruhára.
Sajnálom, hogy ilyen gyermekkorod volt, olvasni is kegyetlen :(
Normális ember szerintem képtelen ennyire leadni az igényeiből, a higiéniájából, a minimumból, csakhogy egy pár forintot megfogjon.
Inkább egy 5 perces zuhany és inkább 2 naponta egy hasonlóan olcsó étel, mint az egymás utáni undorító, koszos víz amiben mindenkinek a testnyílásai áztak korábban, meg a 4-5 napos rohadó, poshadó étel...
A párodnál még most szögezd le, hogy NEM vagy ilyen undorító dolgokra hajlandó!
Az étellel való spórolást még megértem, azzal tényleg lehet spórolni, de nem tartom túl normálisnak az egymás után való fürdést. Szerintem ez gyomorforgató. Hamarabb gyújtanék gyertyát, hogy azzal világítsak este, de ez a fürdés gusztustalan, a vízzel nem spórolnék. Lehet 200forintos no name tisztítószerekkel, fogkrémmel, tusfürdővel, samponnal spórolni, de ne a vízzel. Oké, a wc leöntéséhez jó a fürdővíz, de akkor is..azért nem ökör ár, helyette inkább ne legyen net és tv-zés. Azért az alapvető higénés körülmények szükségesek, egészségesek!
Én közölném a pároddal, hogy ebben nőttél fel, köszönöd szépen, ebből nem kérsz. Ha köti az ebet a karóhoz, akkor mindenki mondjon le egy valamiről egy hónapban(amennyiben szükséges) és inkább azokon, de ne a vizen.. Te jó ég.. Ne vedd magadra, csak kiakadtam ezeken..
Szerintem sokkal jobban lehet spórolni az akciók figyelésével, és idénygyümölcsök-zöldségek vásárlásával, arról nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebb is. Ha van rá lehetőség, érdemes befőzni is, főleg, ha van lehetőség "Szedd magad" módon gyümölcsöt venni. Lecsót mindenképp érdemes eltenni.
A víz meg... Én nem poshasztanám a vizet a kádban emiatt. Az is igaz, hogy nem húzom le az egész tartályt, olyan öblítő van a wc-n, hogy csak addig folyik, míg nyomom a gombot.
Én az ilyet azért nem értem,mert anno a dédanyáméknál sokszor 10 szem krumplin osztoztak 7en,olyan szinten nem volt pénz,se kaja,ha rossz volt az az évi termés.
Viszont mindenkinek KÖTELEZŐ JELLEGGEL saját fürdővizet kellett hoznia magának a kútból,igen egy lavórban kellett mosakodni,mert kád nem volt ,mégis tiszta volt mindenki és rendezett .
A tányér nem elmosása,közös viz,wc nem lehúzása (ezt itt olvastam,hogy üvegbe pisál valaki mert spórol a vizzel) stb ez mind igénytelenség,és érdemleges összeget nem lehet megspórolni vele.
Mi is egymás ruháit hordtuk, mi is egymás után fürödtünk, és utána azzal öntöttük le a WC-t. Anyukám mindig több napra főzött, most én is azt teszem. Ami megmaradt 3 nap után, az ment a fagyóba, aztán két héttel később fel lett melegítve és megettük. Soha nem panaszkodtam ezek miatt és igenis, nagyon sokat lehet ezzel spórolni.
Két fogás között mi sem mostuk el a tányért, én felnőtt nő létemre most sem mosom el, mi a fenének? Attól a pár csepp levestől nem változik a második fogás moslékká!
Miért csináltuk? Mert csórók voltunk, azért...
Apukád kicsapongásai viszont ilyenformán gusztustalanok.
"Attól a pár csepp levestől nem változik a második fogás moslékká! "
Ízlések és pofonok! Én nem szívesen eszek mondjuk krumplileves-maradékot az utána következő szelet hússal, de ha neked jól esik, tedd csak.
A főzős dolog nálunk is jelen van, de mi ritkán csinálunk ilyet, és akkor is csak max. 2 napig esszük ugyanazt. De hogy 3-5 napig, hát meg lehet unni, az tuti.
Hát, ez az egymás után fürdés meg elég brutál. Nincs is értelme, így több kosz ragad rád, mint amennyivel beszállsz a kádba. Akkor inkább legyen zuhanyzás.
A tányéros dolog van, akit nem zavar, bár engem pl. zavarna, ha ugyanabból a tálból kellene ennem a gyümölcslevest, utána meg a pörköltet pl. Fúj, fel is fordult a gyomrom, ahogy leírtam ezt a kombinációt. De még ez a legkisebb dolog, de hülyeségnek tartom én is ezen spórolni.
A ruhákkal kapcsolatosan annyira nem vagyok szigorú, én is örököltem a nővéremtől ruhákat, de ő csak 2,5 évvel idősebb nálam, és csak azokat a ruhákat vettem fel, amik nem voltam bolyhosak, szakadtak, rongyosak. Így meg nem is gáz, de amit te írsz, az elég rosszul hangzik, és ciki is lehetett mások előtt.
"Az addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg meg nem etted"-elv hatalmas hülyeség. Ismerek olyan nőket, akiket így neveltek, most egytől egyig elhízottak, mert a kényszer megmaradt bennük, és hiába érzik, hogy más nem éhesek, megeszik a tányéron lévő összes kaját... Emellett meg ki vagyok én, hogy megmondjam, hogy éhes-e a gyerekem? Ebbe nem szabadna beleszólni. Az ellenkezőjéről szintén ez a véleményem. Nekem nem lenne szívem nézni, hogy a gyerekem nem ehet annyit, amennyit kér.
Ha valaki a szegénység okán csinálná ezt, akkor megérteném, hiszen nem önszántából teszi, rá van kényszerülve. De hogy mindez apukád bulijai miatt volt... Nem tudok hozzászólni. Hogy nézhette ezt végig édesanyád? Bár vannak a tiednél rosszabb családok is, ilyenkor mégis szerencsésnek érzem magam, hogy nem ilyen emberek közé születtem.
Kábé nálunk is ugyanez volt, de nem azért, hogy apám, vagy apám ezt meg azt tehessen. Azért, hogy mindenkit el tudjon indítani az életben és hogy mindig legyen spórolt pénz. Eredmény: 4 gyereket nevelt fel, és bármikor tud segíteni rajtunk. Rajtam nem kell, mert a saját lábamra álltam, nekem egyszer segített, mikor 1 éve kiadta az örökségem nagy részét és belefektettem házvásárlásba. Nővéremnek folyamatosan segít, húgomra még épp fizeti a gyerektartást, mert szétment az anyjától.
Mindig duriból vettek ruhákat nekünk és egymás után hordtuk őket. Leves után kaptunk egy falat kenyeret, hogy kitöröljük a tányért, addig nem állhattunk fel az asztaltól, míg meg nem ettük, fürdésnél amíg kicsik voltunk és nem szóltunk érte, addig együtt fürdettek minket, aztán tusoltunk. A kaját nem lehet kidobni elv működött.
Persze bizonyos korig működtek csak bizonyos szabályok. Abban sincs semmi rossz, ha előre főz az ember.
Mért mondod azt, hogy nem lehet spórolni ezzel a rendszerrel. Apám bebizonyította, hogy igenis lehet. És milyen jó volt, mikor meg tudtam venni a házam, mert apu ideadta az örökségem-ő ajánlotta, mikor mondtam, hogy házat veszünk és ő mondta, hogy akkor számoljunk még a pénzünkre annyit. Azt mondta, még életében akar segíteni rajtunk és most van rá szükségünk, nem 20-40 év múlva, mikor meghal. Sajnos szívbeteg.
Ha meg a férjed ezt akarja bevezetni, de te nem szeretnéd, akkor mond neki, hogy te nem akarod, most már saját háztartásod van, te alakítod a szabályokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!