Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ez csak szerintem morbid? Normális ha ilyen verseket tanít a nagyszülő a gyereknek?
Férjem kislánya 6 éves Mi 4 éve vagyunk együtt, azóta a lány nem is találkozott az anyjával, 1-2 emlékképe van csak róla. Tudja, hogy hívják az anyját, ergo azt is, hogy nem én vagyok az anyukája. 2 évesen eleinte hiányolta az anyját, de 1 év alatt elfelejtette és azóta se szokta nagyon témába hozni. Nem kérdezősködik róla szerencsére, mi meg nem nem hozzuk fel témába.
Na erre ma délután mamánál volt és mikor búcsúztunk el mondta a lánynak hogy eszébe jutott egy nagyon jó kis vers, hétvégén megtanítja majd neki. Kíváncsi voltam és rákérdeztem mégis milyen vers. "Petőfi: Füstbe ment terv" Aki nem ismerné annak idézek:
"Egész uton hazafelé
Azon gondolkodám:
Miként fogom szólítani
Rég nem látott anyám?
Mit mondok majd először is
Kedvest, szépet neki?
Midőn, mely bölcsőm ringatá..."
Szerintetek normális? Szépen finoman mondtam neki, céloztam rá hogy ezt inkább nem kellene. Nem neki való vers. Mi van ha elkezdi elemezgetni stb. Egyszerűen nem értette meg, hiába mondtam neki szerinte szép vers és szerinte nincs benne semmi rossz. Basszus mondom nem hiszem el, annyi vers van, miért pont ilyeneket kell neki tanítani. De már pár hete is szavalt itthon a gyerek hasonló verset ami nem neki való még. Ráadásul itt van lassan az anyák napja, alap járaton félek hogy fog reagálni erre a mama még teszi is alá a lovat. Félek ha a mama megtanítja neki hétvégén, márpedig biztos fogja neki mondani, mert most mintha a falnak beszéltem volna félek hogy tőle kezdi majd el kérdezgetni a dolgokat és nem akarom, hogy teletömje a fejét hülyeségekkel. Értem én, hogy utálja a gyerek anyját, de egy 6 évesnek nem kellene ezekről beszélni.
Nagyon nem értitek mi a szitu, bár nem csodálom ebből a pár sorból úgyse fog lejönni a lényeg. Aki értelmes választ írt annak köszönöm. Írta itt valaki aki nagyon okosnak képzeli magát "Neked csak vele a bajod, hogy a gyerek anyjára emlékezteti, aki nem te vagy." "Azt viszont nem tilthatod meg, hogy a gyerek ne szerethesse az anyját."
A gyerek magától is rá fog jönni milyen az "anyja", én nem tiltok semmit se, de szeretni csak azt lehet aki foglalkozik is vele, azt a nőt nem fogja szeretni aki egész életébe a tájára se nézett, ellenben velem akit imád és én is őt. Én nevelem, én vagyok az pót anyukája annyi, hogy tudja hogy "nem az én hasamból született".
"A gyermeknek az Isten két kicsi kezet adott. Egyik keze az apja kezét fogja, a másik az anyjáét. Nem lehet ezt a láncot büntetlenül elszakítani."
De sajnos ez a lánc ilyen formán már régen elszakadt. És igazad van, nem is büntetlenül. Az anyja megkapta a sorstól a büntetését és azóta is szenved mivel ő volt aki elengedte a saját lánya kezét.
Fél évig én küzdöttem utána a gyerekkel, én hordtam pszihológushoz és sikerült teljesen lenyugodnia. Ameddig magától nem hozza fel ezt a témát addig nem akarjuk feszegetni ezt nála. Az utóbbi években nem is kérdezősködött, de mostanában elkezdte minden érdekelni, kezd egyre okosabb lenni így lehet hogy erre is rá fog kérdezni.
Az óvodában is tanulnak ilyen verseket, dalokat azzal nincs is baj, ott is beszélgetnek erről nyilván de ott az óvónő mivel nem tudja részletesen a családi dolgokat nem fog elkezdeni neki magyarázkodni hülyeségeket. Ha majd őt elkezdi érdekelni a dolog akkor el lesz neki mondva az ő kis nyelvén, hogy mi történt az anyukájával. De feleslegesnek érzem, hogy a mama ilyen verseket mondjon neki, mert ismerem annyira a kislányt hogy biztos rákérdezne a mama meg fél órás előadást tartana neki, hogy "anyád ilyen szemét" "olyan ci*gány ku*rva" "nem kellesz neki" stb. Nincs bajom a mamával, mert egyébként szeretem csak annyira utálja a nőt, hogy nem zavartatná magát a gyerek előtt sem.
És az nem lenne jobb, ha te magad mesélnéd el neki ezt a verset, megelőzve a nagymamát? Mert akkor utána megbeszélhetnétek, ugyanúgy, mint ahogy minden mesét és verset meg szoktatok. Elmondhatnád neki, hogy ez a vers ugyanúgy érvényes a pótanyukákra is, ahogy az anyák napja is.
Emiatt nem kell rosszul érezned magad, én értem, hogy a gyerek lelkét félted, mert biztos sokat küzdöttetek vele, hogy a legkevésbé viselje az édesanyja elvesztése, de szerintem az évek alatt kialakult anyakép az te vagy most már. Gondolom te mész el anyák napjára is- a lényeg, hogy van, aki elmegy, és akit édesanyjaként szerethet a kislány.
Kérdező! Látszik, hogy jót akarsz, nem is akarok konkrét véleményt mondani, de néhány éve ebből írtam a szakdogámat, és a gyerekek nem feltétlenül úgy értik a mesét, verset, mint mi. Sőt! Gondold el, ha így lenne, ha a maga naturalista módjában látnák a dolgokat, akkor milyen lenne a farkas felvágott hasa, a megfulladó Hófehérke, vagy éppen a sarkát levágó gonosz mostoha?
Egy gyereknek nem kell, nem szabad elmagyarázni, miről szól a mese, mert ő levonja a saját következtetéseit, feloldja a szorongását fejtegetés nélkül is.
Pár könyv, ami jól jöhet, főleg, ha itt az anyák napja:
Vekerdy Tamás: A meséléstől az olvasásig
Gereben Ferenc, Nagy Attila: Olvasásszociológia, olvasáslélktan, olvasáspedagógia
Bocsák Veronika: Olvass nekem!
Esetleg ha úgy van, kérd ki a pszichológus véleményét, ha már egyszer segített...
Atyaég, mi lesz itt, ha József Attila Mama-verseit kezdi el olvasni a kis lurkó...
Kérdező, te nem vagy százas.
Ebben a versben mi van olyan, amit ne hallhatna egy gyerek?
Mesét meg nézhet, mi?
Tv-t néz?
Híradót látott már? Az ezerszer rosszabb, mint egy Petőfi vers!!!!
Könyörgöm, Petőfi Sándorról beszélünk, az egyik legnagyobb költőnkről, aki valaha élt! Ha egész nap ezt hallgatná, az lenne a normális!
Jaj utolsó, ha már ekkora Petőfi rajongó vagy, legalább szöveget értelmezni tanulj meg! Nem a verssel és a költővel van a problémája, hanem a vers TARTALMÁVAL, miután ilyen élethelyzetben van a kislány.
Kérdező, igaz már leírtam a véleményem, de szerintem ne akard elnyomi a kislány érzéseit, mert csak annál rosszabb. Egy gyermek még sokkal jobban tudja kezelni az ilyen "tragédiákat", mint a felnőttek, de ehhez az kell, hogy a felnőttek is jól tálalják a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!