Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ez csak szerintem morbid? Normális ha ilyen verseket tanít a nagyszülő a gyereknek?
Férjem kislánya 6 éves Mi 4 éve vagyunk együtt, azóta a lány nem is találkozott az anyjával, 1-2 emlékképe van csak róla. Tudja, hogy hívják az anyját, ergo azt is, hogy nem én vagyok az anyukája. 2 évesen eleinte hiányolta az anyját, de 1 év alatt elfelejtette és azóta se szokta nagyon témába hozni. Nem kérdezősködik róla szerencsére, mi meg nem nem hozzuk fel témába.
Na erre ma délután mamánál volt és mikor búcsúztunk el mondta a lánynak hogy eszébe jutott egy nagyon jó kis vers, hétvégén megtanítja majd neki. Kíváncsi voltam és rákérdeztem mégis milyen vers. "Petőfi: Füstbe ment terv" Aki nem ismerné annak idézek:
"Egész uton hazafelé
Azon gondolkodám:
Miként fogom szólítani
Rég nem látott anyám?
Mit mondok majd először is
Kedvest, szépet neki?
Midőn, mely bölcsőm ringatá..."
Szerintetek normális? Szépen finoman mondtam neki, céloztam rá hogy ezt inkább nem kellene. Nem neki való vers. Mi van ha elkezdi elemezgetni stb. Egyszerűen nem értette meg, hiába mondtam neki szerinte szép vers és szerinte nincs benne semmi rossz. Basszus mondom nem hiszem el, annyi vers van, miért pont ilyeneket kell neki tanítani. De már pár hete is szavalt itthon a gyerek hasonló verset ami nem neki való még. Ráadásul itt van lassan az anyák napja, alap járaton félek hogy fog reagálni erre a mama még teszi is alá a lovat. Félek ha a mama megtanítja neki hétvégén, márpedig biztos fogja neki mondani, mert most mintha a falnak beszéltem volna félek hogy tőle kezdi majd el kérdezgetni a dolgokat és nem akarom, hogy teletömje a fejét hülyeségekkel. Értem én, hogy utálja a gyerek anyját, de egy 6 évesnek nem kellene ezekről beszélni.
Gondolod, hogy az egész világ tekintettel lesz a párod gyerekének a lelkére, majd az óvodában nem tartják meg az Anyák napját, hogy őt nehogy megbántsák vele? Gondolod, hogy még soha nem vette észre, hogy más gyerekkel együtt él az anyjuk? Dehogynem, de a gyerekek - ellentétben veled - nem elemezgetnek mindent, nem kombinálják túl a dolgokat, a párod kislánya valószínűleg tudomásul vette, hogy az anyukája nem él vele, és kész.
Ja, és szintén ellentétben veled, nem utálja a párod édesanyját.
De a gyerek nem hülye, most is tudja, hogy nincs vele az anyukája. Meg ha már 6 éves, akkor gondolom nem most lesz az első anyák napi ünnepség az oviban sem :S
Szóval ha az anyák napján nem akadt ki, akkor nem hiszem, hogy ezen a versen kiakadna. Ha meg kérdez az anyukájáról, akkor mesélni kell neki róla. Persze nem szidni.
1) utálom Petőfi verseit
2) kedves Lénárt Tanárnő, köszönöm, hogy megtanított verset elemezni
3) kérdező, neked is meg kellene tanulni verset elemezni, mert nem nagyon érted ezt a verset
Akkor ilyen erővel bármikor ki lehetne akadni, ha valami olyasmi kerül szóba, ami az anyákról szól. Te akár a fejed tetejére is állhatsz, nem leszel a gyerek anyja.
Nem neki való vers a Füstbe ment terv? NA ne viccelj, általános alsóban versmondó versenyen minden második gyerek ezt szavalta az én időben. Neked csak vele a bajod, hogy a gyerek anyjára emlékezteti, aki nem te vagy. Ilyen egyszerű. Azt viszont nem tilthatod meg, hogy a gyerek ne szerethesse az anyját. Egyébként sajnálom, hogy így kell majd felnőnie...
"A gyermeknek az Isten két kicsi kezet adott. Egyik keze az apja kezét fogja, a másik az anyjáét. Nem lehet ezt a láncot büntetlenül elszakítani."
10-es, most annyira végtelenül mellélőttél, hogy az már nem is igaz... Volt egy alkoholista apám, aki majdnem agyonvert, - ez még jóval 6 éves korom ELŐTT történt - 6 éves koromban ez a drága jó ember már nem élt velünk, és nekem kedvenc versem volt a Falu végén kurta kocsma. Na erre varrjál gombot. Nem mindenki olyan modern hiperszupertudományos, hogy még nem neki való magyarázatokkal, verselemzéssel tömi egy kisgyerek fejét.
Nyilván nálatok a Boci, boci tarka is tiltott mondóka volt, hiszen szegény tehénnek se füle, se farka, és nyilván megmagyaráztad a kislánynak, hogy a boci fülét-farkát levágták, stb. (képet is mutattál neki róla?)
Rettentően túlreagálod, de nem csak a nagymamát, hanem MINDENT.
Talán nem is egyszerű túlreagálásról van szó, hanem valami olyanról, hogy a kérdező szeretné, ha a gyerek egyáltalán ne is találkozzon azzal a szóval, hogy anya. Mintha ki akarná irtani a szót a kislány agyából. Csak az a furcsa, hogy ha együtt él már 4 éve a 6 éves kislánnyal, akinek nemigen lehetnek emlékei a szülőanyjáról, akkor a kérdező ezalatt a 4 év alatt nem viselkedett anyaként a kislánnyal ? A kislány nem szólítja és nem tekinti őt anyjának ?
Ami meg a nagymamát illeti, ő feltehetően már megette kenyere javát. Nem tudni hol él vagy élt és mennyi iskolát végzett. Az viszont bizonyos, hogy ezt a verset általános iskolában annak idején nagyon alaposan megtanították a gyerekeknek. Nem lehet, hogy csupán arról van szó, hogy a nagymama ezt a verset tudja, ezért természetszerűleg ezt tudja megtanítani az unokájának ?
Miért kell elemezgetni, magyarázgatni egy ekkora gyereknek a verset? Vagy anyák napjára miért nem mégy el te, ha te neveled? Nem csak az édesanyákat ünneplik, hanem a nevelőanyákat is.
Túl reagálod a dolgot.
Komolyan,ha az életem múlt volna rajta,akkor se jutott volna eszembe,hogy ennek a versnek a megtanitása morbid. :)
Ahogy a kérdést olvastam,valami szülés,halál vagy 18+-os témára gondoltam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!