Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A késői házasodással, gyerekvállalással kapcsolatban már nem annyira elítélő a társadalom?
Mindenki azt csinál amit akar, de a biológiaval nehéz vitatkozni. A nők olyan 35 felett már sokkal nehezebben esnek teherbe. És ha sikerül is, a gyerekvállalás testileg-lelkileg nagyon megterhelő. Magával cseszik ki aki azt gondolja, hogy ő majd 40 évesen fizikailag és mentálisan úgy fogja bírni a folyamatos éjszakázást, emelgetést, cipelést, egész napos készenléti állapotot mint egy fiatal. Nyilván nem fogja. A gyerekvállalás extrémsport, nem azoknak találták ki akik már lefelé mennek a hegyről.
A generációs szakadék is sokkal nagyobb lesz közte meg a gyereke között. Nagyszülői kapcsolatai egyáltalán nem lesznek a gyereknek, pedig rengeteget ad ha van. Meg az egy dolog, hogy meddig él valaki, az meg egy másik, hogy milyen állapotban van a teste. Azért ha az anyád/apád 75 éves mikor te 30, az nem ugyanaz mintha csak 55 lenne. Tök más úgy a kapcsolat minősége.
Nyilván ott vannak az anyagiak, igen, a semmire fiatalon sem jó vállalni. De valamit valamiért. Ez a nagyon késői gyerekvállalás sem jó.
Én 19 évesen lettem terhes. 20 évesen szültem. A férjem 11 évvel idősebb.
Szemtől szemben senki nem mondott semmit, de nagyon furcsán nézett rám mindenki a környezetemben. Nincs full stabil anyagi háttér, de mindenünk megvan, amire szükség van. A gyereket szeretetben neveljük.
Viszont arra is görbe szemmel néznek aki a 20-as évei végén szül.
Igazából nem lehet jól csinálni. Aki bele akar kötni az talál valamit, amibe bele lehet. Nem kell vele foglalkozni.
11-es: Én nem vagyok ennyire ítélkező. Valóban van sok hátránya a késői gyerekvállalásnak, de a korainak is van. Mindenkinek más az életútja.
40 felett egy nőnek valóban kockázatosabb a szülés, a kisgyerek nevelése is megterhelőbb lehet. De azzal nem kell törődni, ki mit szól.
Ha mondjuk 45 évesen szül egy nő, még élhet 40-45 évig. Akkor a gyerek is középkorú lesz, mire elveszíti. De bárki meghalhat bármikor. A temetőkben járva, amikor olvasgatom a nem régi, maximum 50 éves sírfeliratokat, látom, hogy sok a harmincas-negyvenes éveiben meghalt ember, de tinik és gyerekek is akadnak, annak ellenére, hogy ma már kicsi a gyermekhalandóság. Ez azért tanulságos, mert nem jó túltervezni az életet és túlzottan rettegni a negatív következményektől. Szülhet valaki 30 évesen is, akkor se biztos, hogy megéri a negyvenet. De pl. ismertem olyan hatvan éves embert, akinek még élt a kilencvenes édesanyja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!