Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Közöss kassza megbeszélése?
Kíváncsiságból kérdezem hogy akik közös kasszán vannak nálatok megvan szabva egy bizonyos összeg ami felett megbeszélitek a párotokkal a vásárlási-költési szándékot?
Ha igen mennyi az az összeg?
Nincs megbeszélve, megérzésre megy. Illetve arra, hogy kell-e az adott dolog. Például ha szétszakad a gyerek kabátja, akkor venni kell, mese nincs. De a huszadik táska vagy ezredik könyv nem létszükséglet. Azt inkább megbeszéljük, hogy most van-e rá keret, vagy fontosabbra kell a pénz.
Mi úgy gazdálkodunk, hogy fix költőpénz van kalkulálva, és ezt nem lépjük túl, csak vészhelyzetben.
Nálunk csak a férjem keres. Így az közös. Nekem csekély a bevételem, azt nem kéri.
50ezer fölött szólni kell, hogy mit veszek
Nálunk a közös kiadásoknak meg van a rendje, felesben fizetjük a lakbért, rezsit, aránylag egyformán vásárolunk a háztartásba szükséges dolgokat, gyerekeknek ruhát, cipőt. Nem számulgatjuk, hogy ezen a héten én mennyiért vettem kaját, csak nagyjából felváltva megyünk vásárolni, vagy ha szól a párom, hogy kéne tej otthonra, akkor veszek, de máskor meg én csörgök rá, hogy hozzon ezt azt hazafelé. Ha együtt megyünk vásárolni, azt általában ő fizeti, de nem is engedné, hogy én fizessem. Minden egyéb kiadást a saját fizetésünk és félretett pénzünk erejéig megengedünk magunknak. Nem kérdezem meg, hogy vehetek-e egy táskát magamnak.
Nagyobb kiadásokat, bútort, háztartási gépet, nyaralást megbeszéljük, együtt döntünk, de vita még nem volt ilyen miatt, általában egyetértünk. Most autóvásárláson gondolkozik, a saját félretett pénzéből venné, kikéri a véleményemet, de beleszólni nem fogok, hogy ne költsön ennyit autóra. Ő sem szól bele, hogy én mennyit költök magamra a saját keresetemből. Amíg a közös kiadásainkat közösen tudjuk finanszirozni és nem kell egymástól kölcsönkéregetnünk, addig ez teljesen működőképes. Viszont volt olyan, hogy ő akart nyaralni menni, mondtam, hogy ez most nekem nem fér bele, szó nélkül fizette az én utamat, csak menjünk és érezzük jól magunkat. Neki is volt nehezebb hónapja, én is ugyanúgy kisegítettem és nem kértem számon, hogy adja vissza. Amikor meg mindketten kicsit megszorultunk a szokásoshoz képest, akkor egyszerűen együtt gazdálkodtunk okosabban és egyikünk sem költött hülyeségekre. Alapvetően nagyobb kiadást mindketten csakis akkor tervezünk be, ha van is miből kifizetni és nem terheljük vele a másikat.
Ez millió dologtól függ. Mértékei is..
- no hiába vagyunk mióta együtt, papírozzuk újra le, vettem egy csomag papírt, gemkapcsot is, előbb ezt rendezzük felesbe :D
- ...
Kulfoldon elunk.
Az en fizetesembol alljuk a koltsegek 90%-at: Lakas, auto, heti nagybevasarlas, telefonok, egyeb szamlak. A megmaradt penzt arra koltom, amire akarom.
A Ferjem a fizetese 80%-at atutalja minden honapban (tobbet keres), a maradek penz az ove, de gyakran azt is rank kolti (etterem, kirandulas stb). Amit atutal, az a felretett kozos penzunk, amibol egy nap sajat ingatlant fogunk venni.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Mi is szoktunk szólni egymásnak hogy mire szeretnénk költeni vagy épp miket fontos megvenni de nem engedélyt kérünk csak közöljük hogy ez és az kellene. Ha nagyobb összeg akkor szoktunk jobban áttbeszélni hogy mégis mikor vegyük meg.
Én minden hónapban írok egy listát nagyjából tudom hogy mire kell költeni mennyi megy el egy hónapban persze vannak váratlan kiadások de azokat a félretett pénzből oldjuk meg. Nálunk a férjem keres többet. Így általában feladja a számlákat tankol és utánna szokott utalni de nála is marad mindig pénz de leginkább én füzetek de nyilván ő is bemegy a boltba ha kell valami.
A közös kassza lényege, hogy elszámoltok egymás felé.
A külön kassza lényege, hogy nem.
A többi már részletkérdés, és a napi praktikum határozza meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!