Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek házasságban működik így a közös kassza?
Párom javaslatára házasság után legyen egy közös számla, ahová mindketten a kerestünk 50%-át dobjuk, a maradékot pedig a saját belátásunk szerint használjuk. Elvileg a közös kasszából az albérlet, kaja, rezsi kijön.
Müködik ez a felosztás?
Ha az egyik fél többet keres, akkor a beszálló költség is több, de a megmaradt összeg is.
Nyilván, ha nem maradna saját pénzünk, akkor kicsit kényelmetlen lenne a közösből venni, pl. ha meg akarod lepni a párod, és ehhez be kell jelentened, hogy x összeget veszel ki a kasszából.
Én nem vagyok költekezős típus, nincs drága hobbim, a maradék 50%-ot nem tudom elkölteni valószínűleg. Akkor mehet megtakarításnak? De akkor az az én megtakarításom, vagy közös?
Hogyan érdemes ezt a családi kasszát intézni?
Hat azert nem mindegy hogy az egyik keres 200 at es marad neki 100 a másik meg 400 at es marad neki 200 havi szabadfelhasznalasu koltopenz meg gyűjt addig masik ingatlanra is aztan azt kiadja etc etc..mikozben a masik meg honaprol honapra el.
Semmi ertelme a házassagnak sem igy. A házasság vagyoni közösség jogilag.
Eleve, ha összeházasodtok minden pénzetek közös, teljesen felesleges 3 számlát fenntartani.
Mi van, ha elromlik a mosógép, ha az egyikőtök kiköltekezik, akkor nem vesztek 2-3 hónapig, míg össze nem spórolja, az 50%-ot? Eleve a nagyobb kiadásokat meg kellene beszélni, úgy nem lehet tervezni, hogy te spórolsz, ő meg él, mint akinek semmi sem számít, csak a lakhatása meglegyen. Gyerek, saját ingatlan stb. hogy fog így összejönni? Az egy dolog, hogy mindenkinek legyen költőpénze, de az úgy jöjjön ki, hogy ennyi a havi költség, ennyit szeretnétek spórolni, a fennmaradóval lehet gazdálkodni, ami nagyon nem 50-50%.
A házasság előtti megtakarítás is közös?
Lehetne-e úgy, hogy a házasságtól kezdve 0-ról indulunk. Vagyis, az első fizetésünktől közös a pénzünk. Mindent abból fizetünk. Mindkettőnknél van költőpénz,mondjuk egy fix összeg, amit saját belátás szerint költünk, fodrász, edzés, stb (ebből biztos nem lenne félreértés, mert kb azonos a pénzkultúránk, nincs számottevő különbség).
A megtakarítást nem tekintjük közösnek. Ha valamilyen nagyobb összegű tételről van szó, akkor nyúlunk a megtakarításhoz, mindketten ugyanolyan összeggel járulunk hozzá. Ez így normális lenne?
Igen a házasság előtti megtakarítás is közös, hacsak nem köttök házassági szerződést. Hiába nem tekintitek a megtakarításaitokat közösnek a jog annak tartja. Csak az öröklés után kapott javak számítanak magánvagyonnak.
Válás esetén a fele a másikat illeti. Értem, hogy nem szándékoztok elválni, meg mindent meg tudtok beszélni, de ha nem akartok közösködni, akkor felesleges összeházasodni, elő fog kerülni, hogy fizesd ki a nagyképernyős TV felét, de neked arra nincs igényed, vagy a babakocsi túl drága, elég lenne a feléért is venni.
#8: Igen. A megtakarítás, a házasság előtti vagyon magánvagyon. A házasság alatti jövedelem közösvagyon jogilag (kivételek vannak, de jellemzően közös).
Ez a házasságban utalgatjuk a pénzünk felét nevetséges. ha meg gyerek is van, akkor értelmezhetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!