Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Milyen legyen a kassza házássá...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen legyen a kassza házásság után?

Figyelt kérdés

Nemsokára lesz a polgári esküvőnk a párommal. Eddig még nem éltünk együtt, közös háztartásban.

A lakást bérelni fogjuk.

Párom IT szférában dolgozik, én óvónő vagyok. Jóval többet keres nálam.

Ilyen szituációban működhet a közös kassza?

Nemsokára leülünk erről beszélni, de addig is gondoltam begyűjtök néhány tapasztalatot.

Köszönöm annak, aki megosztja a sajátját.

2022. ápr. 1. 22:38
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Mondanám, hogy olyan, amilyen eddig is. Együttélés nélkül házasodni elég nagy lutri, kiderülhet, hogy a pénzről is teljesen mást gondoltok.
2022. ápr. 1. 22:39
 2/19 anonim ***** válasza:
92%

Ahogy az első mondja.

Ha eddig működött, minek változtatni rajta.

Habár jogilag mindenképpen változni fog, aztán majd kiderül működik-e.

2022. ápr. 1. 22:51
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Bátor vagy, az biztos. Így házasodni, hogy nemhogy még együtt sem éltetek egy percet, de még a legalapvetöbb dolgokat se tisztáztátok, mielött lefoglaltátok az idöpontot az esküvöre.

A közös kassza müködhet, ha mind a ketten úgy álltok hozzá, bár én nem vagyok híve a kiszolgáltatottságnak. Ha mégsem müködik, akkor te majd a Balatonon nyaralsz, ö meg megy a Karib-szigetekre?

Szerintem fontosabb lett volna ezeket a dolgokat elöször a gyakorlatban kipróbálni, mielött összeházasodtok.

2022. ápr. 1. 23:04
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Szamomra ez olyan fura...

Nyaron lesz az eskuvonk, de a kapcsolatunk kezdete ota minden kozos nalunk. Nem beszeltuk meg, egyszeruen szamunkra az a termeszetes, ha megosztjuk egymassal amink van. Nyilvan ha az egyik fel marekra szorja a penzt es hulyesegeket vasarol, az mas.

Szerencsere hasonloan gondolkodunk, igy a penzt is ugy kezeljuk.

En korulbelul haromszor annyit keresek mint a parom, de lesulne a bor a pofamrol, ha szamitasokba merulnek. Egyutt tervezzuk leelni az eletunket, tehat?

Mellesleg a kapcsolatunk elejen en munkanelkuli voltam, akkor fejeztem az egyetemet. A parom dolgozott, de minden lehetseges dolgon sporolt azert, hogy kozos programokat tudjunk szervezni. Mindig vinni akart ide-oda kirandulni. A haverjai hivtak sorozni, azt is ezerszer lemondta. Soha nem felejtem el, hogy akkor mennyit aldozott es, hogy az utolso forintjat is oda adta volna, hogy jol erezzuk magunkat. Nem kertem soha, de ha valamit elhataroz, akkor nincs mese. Most en vagyok az aki jobban keres es megosztja a masikkal amije van. A szuleimnel sem volt soha ilyen, hogy "te penzed, en penzem".

Aki pedig ugy erzi, hogy az anyagiak konfliktust generalnak majd, az inkabb nagyon alaposan beszelje meg a parjaval, hogy mik az elkepzelesek.

Tul nagy beveteli kulonbsegek mellett, a fele-fele arany nem fog jol mukodni, mert mig az egyik fel vigan kicsengeti az osszeget, addig a masik beledoglik abba. Frusztralt lesz es elobb utobb valas lesz a vege.

2022. ápr. 1. 23:07
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

Házasságban jogilag közös kassza van.

Érdekes, hogy nemsokára esküvő, de még alap dolgokat sem beszéltetek meg. Együtt sem éltetek.

2022. ápr. 2. 00:01
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
Egy közös bankszámla a közös kiadásokra (kaja+rezsi+extrák, pl nyaralás) de mindkettőtöknek legyen saját bankszámlája is.
2022. ápr. 2. 00:08
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Bátor dolog együtt élés nélkül házasodni. Csomó dolog van amin elcsúszhat a kapcsolat. Teljesen más lakva ismerni az embert mint csak összejárogatni. A pénz is állandó problémaforrás lehet. Főleg, hogy még meg sem beszéltétek, hogy lesz. Közös, külön...

Nálunk közös. Nálunk ez egyértelmű. Bár sokáig nagyjából egyformán kerestünk, de már férjem jóval többet mint én. De soha egy percig sem merült fel benne ez, hogy többet ad be mint én. Amíg mindkét fél odateszi magát ahogy tudja, addig szerintem nem szabad nézni az arányokat.

2022. ápr. 2. 00:14
 8/19 anonim ***** válasza:

Ha házasodtok, akkor jogilag úgyis közös kassza lesz. Érdemes lett volna erről azelőtt beszélni, hogy összeházasodtok, mert akkor írathattatok volna róla házassági szerződést.

Amúgy ekkora különbségnél én azt mondanám, hogy dobjátok össze mindenki bevételét, és osszátok öt felé. Nekem nagyon gyanús, hogy jóformán egykeresős családmodellben gondolkodtok sok gyerekkel és te ennek megfelelően választottál szakmát, de hallgasd meg a párod véleményét is. Kiköthettek egy próba időszakot, vagy 3-4 havonta kipróbálhattok új felosztásokat (közös kassza, külön kassza, arányosan fizettek stb.), hogy megnézzétek melyik a legjobb.

Szóval az öt csoport:

1. fix kötelező kiadások (ha nem fizetitek be, akkor lesz következmény) - lakbér, életbiztosítás, nyugdíjmegtakarítás, egészségpénztár, bérletek stb.

2. változó kötelező kiadások: vàsárlás, rezsi

3. költőpénz neked

4. költőpénz neki

5. Közös megtakarítások (nyaralásra, lakásra, bútorokra, váratlan kiadásokra)

2022. ápr. 2. 00:15
 9/19 anonim ***** válasza:
54%
A férjem előttem már volt házas. A volt feleségével külön kasszán voltak, és sokszor volt vita a pénzből. Ő sokkal többet keres nála is, nálam is. Nekem az a természetes, hogy minden közös, ezt láttam otthon is, úgyhogy megmondtam neki, hogy mást én el sem tudnék képzelni. Nekem nincs amiatt bűntudatom, hogy kevesebbet adok bele, hiszen én is tanultam, teljes állásban dolgozom, és ugyanúgy 100%ot adok bele, mint ő, mindenem az övé. Arról nem tehetek, hogy jelenleg az én szakmám kevésbé megbecsült. Külön számlára jön a pénz, de közösen írjuk a kiadást-bevételt egy alkalmazásban. Nem figyeljük, hogy ki mikor fizet, mert teljesen mindegy. Soha nem volt még vita az anyagiak miatt, azt mondta, neki is sokkal egyszerűbb így számolgatás nélkül.
2022. ápr. 2. 06:33
 10/19 anonim ***** válasza:

Minthogy házasságban jogilag már közös kassza van, igazából lényegtelen, hogy ti hogy kezelitek, válásnál minden megszerzett javatok 50-50 oszlik el. A megtakarítások is, igen. Plusz ha az ember már együtt él a párjával, idővel netalán gyerek is lesz (ha akartok), akkor szerintem értelmezhetetlen a külön kassza. Nekem ez nem érződik sem természetesnek, sem logikusnak.

Nálunk közös kassza van. Nincs közös számlánk, mindkettőnk fizetése a saját számlánkra érkezik, de van egy számla (a sok közül :D ), amit kijelöltünk megtakarításnak, és időnként mind a ketten átutalunk rá egy nagyobb összeget a sajátunkról, egyébként meg a költségeket random fizetjük, mikor ki, nem követjük. A férjem nálunk is jelentősen többet keres nálam (programozó és vállalkozó egyszerre, én meg sima irodai alkalmazott, szóval gondolhatod...), de soha eszébe se jutott ezen pattogni, hogy ő mennyivel többel járult hozzá a pénzügyekhez. Amikor nekem lecsökkent a fizetésem, mert itthon voltam GYED-en a babánkkal, akkor az volt az én "költőpénzem", gyakorlatilag 1-2 bevásárlást leszámítva nem adtam be a közösbe. Most már, hogy megint dolgozom, így nyilván megint közösek az anyagi terhek is, meg úgy minden is, de nincs bűntudatom a CSED-GYED időszakom miatt, hiszen akkor meg másból vállaltam többet (háztartás, gyerek, ilyesmi). Kiegyenlítődnek a feladatok, és azért vannak olyan elemek egy család életében, amire nem lehet árcédulát aggatni.

2022. ápr. 2. 07:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!