Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Karácsony előtt elköltöztem a feleségemtől, mert embertelenül bánt a dolgozókkal a munkahelyen (nyolcnak közvetítette az elbocsátást). Most ígéri, hogy megváltozik, hihetek neki?
Egy munkahelyen dolgozunk a feleségemmel, én a cég kreatív részlegén, ő pedig HR-esként. Karácsony előtt több olyan dolgozónak is közvetítette a felmondást, akik családosak, gyermeküket egyedül nevelők vagy kiváló szakemberek. Mikor felelősségre vontam, hogyan tehette tönkre ennyi ember életét és karácsonyát, ezt válaszolta: - Parancsra tettem. Én csak utasítást hajtottam végre. A cégvezető utasítását. -
- De drágám, egy parancs teljesítését meg is lehet tagadni, ha a parancs embertelenségre szólít fel. Parancsra tettem! Micsoda érvelés ez!! Ezzel a fordulattal védekeztek a náci tömeggyilkosok is a nürnbergi perben, amikor zsidók millióinak a kiirtásáért felelősségre vonták őket! Nekik Hitler parancsa szent volt. Hitler volt nekik az isten. Ezt mondták. De neked nem kellene, hogy a cégvezető legyen az istened. Ha azt parancsolja a cégvezető, hogy engem is rúgj ki, nekem is kézbesítsd a felmondólevelet, megtetted volna?
- Természetesen. Mert ez az utasítás. Ha én nem teszem meg, majd megteszi helyettem valaki más.
- Drágám, te beteg vagy. Ennyire könyörtelenné és embertelenné tett téged a cég? Másvalaki tegye meg nyugodtan, az már nem a te ügyed, az ő tettéért már nem tartozol felelősséggel. De a sajátodért igen. El kell számolnod a lelkiismereteddel. Amúgy hadd kérdezzem már meg, most nyolc dolgozó kirúgása után mégis hogy bírsz tükörbe nézni?
- Nem gondolkodok ilyeneken. Teszem, amit mondanak.
- Én pedig teszem, amit most a belső iránytűm parancsol. Én egy erkölcsi nullával nem élek egy fedél alatt.
Másnap elköltöztem. A karácsonyt egyedül töltöttem. Ő is. Most hívogat, hogy január elejére bejelentkezett a cégvezetőhöz, és beolvas neki, hogy miért adott neki ilyen parancsot. Hihetek vajon neki? Tényleg megbánta a könyörtelenségét? Tényleg be fog olvasni a cégvezetőnek?
"Hogy lehet ilyet mondani, hogy "parancsra tettem"??"
Mondjuk úgy, hogy neki is van főnöke, aki kiadta utasításba. Vagy inkább mondta volna a főnök a nejednek, hogy akkor lehetsz te a kilencedik? Te meg egyből Hitlerrel jössz, meg erkölcsi nullának nevezed a feleséged?
Gondolom a cégvezetőt nem kérted számon. Mert mégiscsak kell a munkahely és fizetés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!