Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Vezetéknév kötőjel?
Igazából ez csak érdekel,hogy mióta jött divatba a két vezetéknêv
Tudom,hogy sokféle változata van a felvett neveknek
simán y
Yné
Y yné
Y-x
Egyáltalán nem veszi fel a férj nevét.
Mostanában miért terjed el két vezetéknêv kötőjellel, 1 éve csak is kizárólag ilyet látok
Pl Horváth-Nagy Éva
Miert lett ez ennyire elterjedt
A világ változik és a szokások is. A nők már a nevükben sem akarnak a férj tulajdona lenni. Régen Szabó Béláné volt, azt sem lehetett tudni, mi a keresztneve. Aztán kicsit modernebb változat, Szabóné Nagy Erika, itt már legalább volt valamennyi önálló személyisége.
Mostanság vagy meghagyják a saját nevüket, vagy a saját vezetéknevük helyett a férjét veszik fel, ami ritkább. Illetve meghagyják a saját és felveszik a férjük vezetéknevét, ezt hivatalosan kötőjellel tehetik meg.
"1 éve csak is kizárólag ilyet látok"
Nem egy éve terjedt el, hanem régóta.
Amúgy sokan meghagyják az eredeti nevüket
Ez fura, az én környezetemben meg inkább vagy a férj nevét veszik fel (tehát Kiss Marikából lesz Szabó Marika), vagy egyáltalán nem változtatnak rajta semmit. Én kötőjelesen vettem fel, még 3 éve, akkor is nagyjából olyan sűrűséggel láttam ezt a változatot, mint most, vagy talán még sűrűbben is. De lehet, hogy 3 éve a környezetemben többen házasodtak, mint az utóbbi 1 évben, és ezért gondolom, hogy akkor többen vették fel így, mint most.
Nem tudom, van-e erre valami hivatalos statisztika (biztos van valahol), de szerintem ez nem egy újkeletű hóbort, sok éve már megvan ez a lehetőség, és ha már van, sokan élni is fognak vele. Szerintem jó megoldás, mert szerintem jobban kifejezi az összetartozást, az egyenrangú társi kapcsolatot egy kötőjel, mint a -né utótag, akárhogy is veszi fel az illető. De ezt lehet, hogy csak én fantáziáltam bele, mindenesetre szerencsére mindenki szabadon dönthet, hogy hogy veszi (vagy nem veszi) fel a párja nevét, és tökmindegy, milyen indokok alapján dönt, ez tényleg csak és kizárólag az ő döntése kell, hogy legyen.
Van valami feminista kötődés, hogy sokan úgy érzik a "né" miatt mintha a feleség a férj tulajdona lenne, ezért kerülik. (Nem teljesen értem, én spec X-né Y Z vagyok.)
Nekem amúgy a gyerekeknél tűnt fel a kötőjeles vezetéknév elterjedése (apuka-anyuka vezetékneve), ami már csak a hossza miatt is tiszta kiszúrás egyes esetekben.
Az én környezetemben van mindenre példa. Kötőjelesen egy barátnőm vette fel, ennek már 6-7 éve, neki így tetszett. Más ok nem volt, a gyerekek csak a férj vezetéknevét kapták.
Határon túli magyar ismerőseim kivétel nélkül csak felvették a férj nevét (tehát Kovács Julikából Kiss Julika lett). Ott úgy tudom ez a megszokott.
Nekem bevallom az összes verzió közül a kötőjelezés tetszik a legkevésbé, akkor már inkább maradnék a lánykori nevemen. De hát nem vagyunk egyformák. Én úgy gondolom, hogy annyira magánügy és ízlés dolga, hogy ki mit választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!