Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egy esküvő kihozható nullszaldóra?
Jövőre lesz az esküvőnk,lakodalmunk és kicsit el vagyunk képedve az árakat illetően. Ha egy főre levetítem, akkor kb. 18.800 Ft/főnél tartunk. És még lehet felmerül valamilyen költség amire nem gondoltunk, ami csak növeli az árat.
Van itt olyan, aki ki tudta hozni nullára vagy minimális veszteséggel?
Szerintem kihozható, legalábbis felénk (Erdély) ki szokott jönni zéróban, sőt, szokott maradni is.
Igaz itt a szolgáltatók sem annyira kaparják az eget, mint Magyarországon. (de azért megvan az áruk itt is)
A legtöbb ember itt szem előtt tartja, hogy az esküvő eredetileg azért lett kitalálva, hogy az ifjú pár elindulhasson az életben....Én sem megyek soha úgy esküvőre, hogy a menü árát nem fizetem legalább és még nem hagyok valamit. Igen, megterhelő számomra is, ha esküvőre kell mennem (mennünk), de szem előtt tartom, hogy jó lenne, ha vendégként nem lennék teher a párnak...
Nem gondolom azt, hogy csak az szervezzen lagzit, akinek több millioja van erre. Nem rongyrázósat baráti, családi segítséggel is lehet kivitelezni. Miért lenne a gazdagok kiváltsága, egy kis tánc, egy kis zene, együttlét azokkal, akit szeretünk?
Egy ismerősöm mondta, s kicsit egyet értek vele, hogy "elég "szép" rokonsága és baráti köre van annak, aki zéróba se tudja kihozni a lakodalmát". Saját rokonaimmal, közeli barátaimmal nem szoktam sóher lenni. Aki sóherkedik üljön otthon.
(az meg teljesen más, ha valaki mondjuk munkanélküli, vagy nincs lehetősége anyagilag...az nem jelenti azt, hogy akkor ne menjen el. az teljesen érthető, ha akkor nincs pénzbeli ajándék)
24-N
Szerintem ez attól függ. Hogy számoltad a 18 ezret?
A vendégek általában a fogyasztásukat fizetik, kb 10 ezer/főt szoktak adni. Ezzel számolhattok bátran kb.
A töblett pénzt a szülők, nagyszülők, keresztszülők, esetleg testvérek szokták bedobni. Az ő nagyobb összegük az, ami kiegyenlíti, vagy pluszba viszi a számlát.
Vendégként természetesnek tartom, hogy a fogyasztásomat álljam, ami szerintem 10 ezernél nem több. Ha a pár puccos, drága ételeket, borokat szolgál fel, ami miatt több lesz a per fő fogyasztása, az már nem gondolom, hogy engem kell terheljen, mert nem én szerettem volna puccos dolgokat. A ruha és díszítés stb. kifizetése sem hiszem, hogy a vendégek "feladata".
Magyarán: egy átlagos fogyasztással számolva 10 max 15 ezer/főre kijön az étel-ital. Kb. 10-el számolhattok, ami befolyik/fő, mert az az átlag, ennyit szánnak rá a legtöbben. Ami e fölötti plusz költség az már nem a vendégek, hanem a TI igényeitek kielégítésére van, és azt már nektek kell fizetni, a vendégsereg kb a kaja-pia árát hozza vissza (barátok, tág rokonság). Ha tehetősebb a szűk rokonság, akkor jön tehát ki nullára, vagy plusszosra.
Megmondom a "frankót", nagyon ritkán. A 18.800-as egy fős árnál pedig még annál is ritkábban.
Azok tudják kihozni nullásra, vagy pluszosra, akiknek egy rakás dologért nem kell fizetni vagy csak anyagárat, mert ismerős csinálja, anyósa a virágkötő, keresztapja házipálinkát adott más tömény nem is volt, apukája fizette a fotó-videót, öreganyja hozta az összes pogácsát stb. És/vagy a kaját is a lehető legolcsóbban hozzák ki, nem átlagos étterem áron (ami minimum 5000 per fő, az ital ezen kívül van!)
Esetleg, ha a család gazdag meg a barátikör is és nagyon sok pénzt adnak.
A vendégek összetétele is számít. Itt sokat látod, hogy hát 10 ezer per főt adjanak azért az emberek, mert azt illik, mikor valaki kérdezi mennyit adjon. Valóban ez a szokás a "minimum" összegre, de már vagy 15 éve, és az árak csak emelkedtek, de hát attól pénze nincs több az embereknek. Ennél többre fejenként nem is szabad számítani.
Mondom is miért nem.
Mert bár lesz aki többet ad, közeli rokon stb. de lesz, aki kevesebbet. Pl. elhívsz egy rokon családot, ahol van három 16-18 éves gyerek, akik hozzák az udvarlójukat, mert hát már manapság így illik, mindjárt nyolcan(!) vannak. Szerinted fog egy átlagos 3 gyerekes magyar család adni neked 80 ezer forintot? Hát nem. Nem hogy 150 ezret, hogy a te per fő költséged kijöjjön!
Hiába lesz tehát, aki 10 ezernél többet ad, esetleg a te 18.800 per fő összegednél többet ad, de sok ilyen is lesz, aki (sokkal) kevesebbet.
Vagy a baráti pár, akik ketten adtak tizet. A közeli rokonokat se tudhatod. Férjem testvére, aki mindig a keresetével villog a párjával jött és ketten adtak összesen 20 ezret. Vagy az ismeretlen vendég aki egy ezrest tesz a borítékba csak.
Ezért nem szabad őket lefikázni, mert nem tudhatod, lehet az az ezres is nagyon hiányzik neki, de szégyelli az ember az ilyet. Ahogy azt is szégyelli, hogy "nem jövök, mert nincs pénzem" amire te úgyis azt mondanád ugye, hogy nem baj, nem azért hívlak.
Csak akkor szabad esküvőt rendezni, ha van rá és nem bánjátok, ha benne maradtok. Drága dolog az ilyen. A vendég pedig nem tehet arról, hogy mi mennyibe kerül, nem tehet arról, hogy neki 19 ezeret kéne adni, hogy te legalább nullára kijöjj, ha neki nincs rá, tehát nem az ő hibája a "bukta". Ez nem üzlet. Mindenk magának szervezi, magának is kell fizetni, ha véletlen "visszajön" vagy többet kap, akkor az kisebb csoda és örülni kell neki.
Voltam olyan esküvőben is, ahol totál mínuszban maradt a pár, pedig a menyasszony a keresztapjától, aki egyedül ment 350 ezer forintot kapott a táncba. A keresztanyja férjével ment ők 100 ezret adtak. Szóval voltak kifejezetten kirívó összegek, de még így se... Pedig nem extrém drága esküvő volt, hanem átlagos.
Amúgy engem felháborít az egyik válaszoló, "aki sóher üljön otthon" meg ilyenek stílusú válasza.
Én voltam már úgy esküvőben, hogy hiába ketten mentünk a férjemmel sé tudtam, hogy drága esküvőről van szó, csak tíz ezret tettünk a borítékba, SŐT még azt a tízezret is úgy kellett kölcsönkérnünk, mert nem volt pénzünk. Pedig nekem még gyerekem sincs akire kéne költenem, meg még azt mondhatom, hogy sokkal jobb helyzetben vagyok egy rakás embernél. Nagyon égett a pofám, de mit csináljak? Ha nem ad az automata pénzt, akkor nem ad. Ne menjek el a rokon esküvőjére? Akkor meg azon lenne kiakadva mindenki, hogy mekkora tetű vagyok, hogy nem dugom oda a képem.
Ez nem sóherség kérdése. Manapság az átlagos emberek kamrájában nem lóg fürtökben a pénz, hanem esküvői rendezvények nélkül is fizetéstől fizetésig élnek, vagy esetleg sakkoznak a számlákkal, hogy melyik hónapban mivel vannak elmaradva. Nem én, meg nem csak pár ember, tavaly SZEPTEMBERBEN 1.8 MILLIÓ fogyasztónak volt villany, gáz vagy fűtés hátraléka Magyarországon. Vágjátok? Szeptemberben! Mikor még el se kezdődik a fűtés szezon már akkor se volt ennyi fogyasztónak arra, hogy időben fizesse a számláit. És akkor egyeseknek van pofája ilyeneket írogatni, hogy aki nem fizeti ki azt amibe kerül egy esküvőn az "sóher" meg üljön akkor otthon?
16 ne forgasd ki a szavaimat, mert nyílik ki a bicska a zsebemben, amikor itt a gyakorin a sorok között mást olvastok, mint ami van.
Én is alig keresek minimálbér felett (pedig nem mezei egyetemen végeztem 7 évet), a párom még mindig nyomja az egyetemen...albérletben élünk. Ezek ellenére mindig "összekaparom" a menü árát és még egy kicsit, mert égne a pofám, ha nem így tenném...
A sóher szó jelentése pedig: van az illetőnek, de nem ad, f...szariskodik, magyarán. Nem igen hiszem, hogy sóher lenne az, akinek nincs és nem ad. Arról beszéltem, ha valaki úgy megy esküvőre, hogy alig van a borítékban 4-5000 forint, pedig telne rá, hogy legyen akár a tízszerese. Az ilyen nem barát és nem "kedves rokon". Másrészt egy esküvőre illik 3-4 hónappal azelőtt meghívni valakit, havi 2000 Ft-ot meg szerintem félre lehet tenni (az emberek költenek ennél többet havonta marhaságra, még akkor is, ha szegények)...
Én nem vitatom ezt a tényt, mindenkinek a maga dolga, mennyit tesz a borítékba, de igen is pofátlanság közeli rokon vagy barát esküvőjére felkészületlenül menni...akkor nem vendég voltál, hanem teher...
16!!!
Előző hozzászólásomból, csak hogy lásd:
"(az meg teljesen más, ha valaki mondjuk munkanélküli, vagy nincs lehetősége anyagilag...az nem jelenti azt, hogy akkor ne menjen el. az teljesen érthető, ha akkor nincs pénzbeli ajándék) "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!