Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nagy kérés a férjtől, hogy ő IS vegye fel felesége nevét kötőjelesen?
én vagyok a menyasszony. az a helyzet, hogy nem nagyon szeretnék -né lenni, de a saját vezetéknevemet mindenképp szeretném megtartani. A kötőjeles verziónál maradtam, így Szabó-Horthy Kata leszek (nem ez a nevem, csak példa). A párom vezetékneve szokványos, az enyém viszont ritka, nemesi név, (nem azért hogy ennyivel vagy annyival jobb, csak leírom, miért szeretném). Szóval, szerintetek nagy kérés, hogy ő is vegye fel az én nevemet? Mert oké, én hozzá tartozom, látsszon a nevemben is. De Ő is hozzám. Viszont hallani sem akar róla. Nem fogom ráerőszakolni, de nekem fontos, valamint az is, hogy majd a gyerekeink továbbvigyék (mint említettem, Mo.-on kevesen vagyunk, kb. 10-12en), valamint ha egyszer valamikor visszakapjuk azt az országrészünket (jelenleg Erdély), ahol a birtokaink voltak, amiket államosítottak, akkor sem lenne mindegy.
Szóval, olyan nagy kérés lenne, hogy viselje Ő is a nevem, ha már én viselem az Övét? És hogy a gyerekek is majd kötőjelesen mindkettőnk nevét megkapják?
07,57! köszi, legalább valaki megérti, miért, mire irányult a kérdésem! és egy véleményen vagyunk
ezt nem értem én is? mindenhol megy, hogy a XXI. SZ.ban élünk, itt miért nem, érvényes??? Továbbra sem értem, miért olyan nagy kérés ez egy férfi felé, holott a nőktől természetesnek veszik....
hogy ezt a nevet viseli 20-30 éve? Istenem, én is!!!! Akkor nekem könnyebb egy másikat elfogadni? Vagy hogy is van ez?
Ismétlem, NEM akarom ráerőszakolni, egyszer felvetettem, nem akarta, kész. Csak érdekel mások véleménye
Hogy "miért" érvényes még mindig, azt nem tudom, de tény, hogy érvényes és ehhez kell alkalmazkodni.
Amúgy megint nagyon látványosan előállt, hogy a kérdező csak azt akarta, hogy legalább 1 valaki értsen vele egyet, a többiek válaszát tulajdonképpen nem fogadta el.
Arisztophanész: Nőuralom.
Komédia Arany János fordításában.
"miért olyan nagy kérés ez egy férfi felé, holott a nőktől természetesnek veszik...."
tényleg, a nők hordanak szoknyát is nadrágot is, ez természetes ma már , nem a kőkorszakban élünk
- A férfiak is hordjanak néha szoknyát (a skótoknak is jól áll) miért nem veszik ezt természetesnek, az összetartozás kifejezésének, hát milyen XXI. század ez?
" valamint ha egyszer valamikor visszakapjuk azt az országrészünket (jelenleg Erdély) "
...és legyőzzük a labancokat is majd végre. :)
Fura, hogy mindenki arra hivatkozik, milyen ősi szokás, hogy a nő felveszi a férje nevét, pedig NEM! Régi egyházi anyakönyvekben a nők mindenhol a lánykori nevükön szerepelnek, a férjezett név egy alig 100 éves találmány.
Ezen logika alapján miért akkora nagy szokásrombolás, ha a férfi fölveszi a felesége nevét? Nálunk ezen egy perc vita nem volt, a férjem is úgy gondolta, hogy mi nem egymás alá vagy fölé vagyunk rendelve, hanem egymás mellé, és a kötőjeles név ezt szépen ki is fejezi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!