Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nagy kérés a férjtől, hogy ő IS vegye fel felesége nevét kötőjelesen?
én vagyok a menyasszony. az a helyzet, hogy nem nagyon szeretnék -né lenni, de a saját vezetéknevemet mindenképp szeretném megtartani. A kötőjeles verziónál maradtam, így Szabó-Horthy Kata leszek (nem ez a nevem, csak példa). A párom vezetékneve szokványos, az enyém viszont ritka, nemesi név, (nem azért hogy ennyivel vagy annyival jobb, csak leírom, miért szeretném). Szóval, szerintetek nagy kérés, hogy ő is vegye fel az én nevemet? Mert oké, én hozzá tartozom, látsszon a nevemben is. De Ő is hozzám. Viszont hallani sem akar róla. Nem fogom ráerőszakolni, de nekem fontos, valamint az is, hogy majd a gyerekeink továbbvigyék (mint említettem, Mo.-on kevesen vagyunk, kb. 10-12en), valamint ha egyszer valamikor visszakapjuk azt az országrészünket (jelenleg Erdély), ahol a birtokaink voltak, amiket államosítottak, akkor sem lenne mindegy.
Szóval, olyan nagy kérés lenne, hogy viselje Ő is a nevem, ha már én viselem az Övét? És hogy a gyerekek is majd kötőjelesen mindkettőnk nevét megkapják?
kevélység ez kérdező..
de: azért úgy érzed, hogy méltó társad?
mert, ha nem, akkor nagy bajok lehetnek.
Ha igen, akkor ne alázd azzal, hogy nem fogadod el őt, "amint van"..
Az én férjem felvette a nevemet, az anyósom is támogatta, mert különleges nevem van. Egy percig sem volt a férjem számára kérdés. Most mindketten Szabó-Kovács (példa volt) vezetéknevűek vagyunk. Én nem láttam, hogy ez nagy dolog lett volna, teljesen természetes volt számára.
Kérdező: szerintem felvetheted az ötletet, legalább meglátod, hogy mit reagál. Ha kisebbségi érzése van veled szemben, és attól lesz férfi, hogy nem veszi fel a felesége nevét, akkor én elgondolkodnék azon, hogy tényleg ilyen lelkű emberrel akarom-e összekötni az életem. Ne ettől legyen ffi a ffi. Ha ilyen komoly komplexusa van, akkor az sajnos másban is meg fog nyilvánulni, és gondolom (a stílusod alapján, nem tűnsz egy nagyon "maradi, tradicionális" és az "asszony verve jó" típusú házi-cseléd jelöltnek) az téged is zavarni fog a jövőben :(
Ismétlem, az én férjemnek ez kiváltság volt, nem szégyen. De ehhez kell egy normális ffi mentalitás.
előző7:57: röviden? Borzalmas. Teljesen félreértetted a kérdezőt.
Hol van az itt, hogy ez a férfiassággal függ össze? . „Ne ettől legyen ffi a ffi.”??
A te társad meg akarta változtatni – de itt a kérdező írta is: „Viszont hallani sem akar róla”
Az embernek van egy neve, amit már ~20-30 évig hordott, és nem ezen alapul az ő milyensége, embersége, nemi identitása, jósága, tanulékonysága, lényeglátó képessége.
Ha ő nem akar ezen változtatni - miért kéne erőltetni?
A gyerekeknek meg valóban lehetne kötőjelesen és talán ez nem sérteni a férjed.
Nem lesz tőle semmi sem jobb, csak egy nőuralom-szagú terrorizált életként folytatódna.
Nem lesz automatikusan jobb ember, ha valakinek különleges-szép neve van, sajnos.
Ez nem attól függ.
Hanem, hogy milyen mélyre jut a megismerésben, és azt hogyan tudja cselekedetekre váltani? Mennyi szeretet, megértés, részvét van a cselekedeteiben?
"Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk,
Bárhogy nevezzük, éppoly illatos."
Szerintem is totál félreértés vagy a kiforgatott szavakkal való fenyegetőzés ez a "ne a nevétől legyen férfi a férfi"... Ennyi erővel a kérdezőre ugyanígy lehetne mondani, hogy ne a nevétől legyen nő a nő, nem?
El kéne fogadni ezt a helyzetet, hogy Magyarországon (még a történelmin is :P) ez a szokás, az emberekben ez rögzült, alapvetően az a természetes és érthető, hogy mindenki ehhez tartja magát. Persze, kósza ötlete lehet bárkinek, a kérdezőnek is, de ha esetleg ebbe a partner nem megy bele, akkor azért ne a kérdező legyen kiakadva.
Nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak a saját nevemmel. Én se mondom meg senkinek. Ha majd összeházasodunk a barátnőmmel, olyan nevet választ, amilyet akar, hiszen az az ő neve. Nekem meg saját nevem van.
Ennyire egyszerű, semmi köze ahhoz, hogy mennyire szeret vagy sem.
Bocsánat, akinek nem tetszett, hgoy mitől ffi a ffi :) A legtöbb komment arról szólt, hogy ez milyen idegen, és hogy sértő a ffinak. Már elnézést... miért is? Ez valami ffi büszkeség, hgoy a nő az ő nevét viseli? mert ez jön le a kommentek nagy részéből! Erre reagáltam többek közt azt, hogy nem ettől válik a ffi ffivá, és ha amúgy az összetartozás jelzése kapcsán neki fontos, hogy ez a kapocs a nevekben is megnyilvánuljon, akkor szerintem egy egészséges önbizalommal és lélekkel rendelkező ffinak erre a "nem veszem fel, mert MO-n a nő veszi fel a ffiét, és én FFI vagyok, tehát én nem veszem fel a te nevedet" vitára nincs szüksége.
Az én férjem egyszerűen imádta a gondolatot, hogy így névleg is új családot alapítunk. A nevünk is mutatni fogja, hogy mi ketten tartozunk össze (hisz a vezetéknevünk megegyezik), de rámutat a két szülőcsaládra is.
Kérdezd meg, hogy miért utasítja el élből. A válaszból következtethetsz sokmindenre. De erőltetni tényleg nincs értelme, nehéz megszokni egy új nevet, nekünk is hónapokba telt. (de ez nem lehet kielégítő indok)
Itt mindenki olyan liberális és haladó szellemiségű, ha arról van szó, hogy 13-14 éves kislányok szexelhetnek-e, és kinek hány szexpartner jár egy élet alatt, és napi hány anált kéne a nőnek földöntúli módon élveznie. Komolyan mondom meglepődtem a válaszokon, ahogy milyen maradi ebben a kérdésben a társaság...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!