Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Eltérő fizetések esetén hogy igazságos elosztani a közös költégeket? Fifty-fifty, vagy pedig fizetésarányosan?
Tegyük fel az egyszerű számok kedvéért, hogy egy pár ("X" és "Y") keres 100.000 illetve 200.000 nettót havonta.
A közös havi kiadásuk 150.000 ft.
(Tegyük fel, hogy ugyanannyi időt dolgoznak, ugyanannyi házimunkát végeznek, satöbbi.)
Ezt szerintetek hogy igazságos összedobni?
1. lehetőség
"X" a 100.000 forintjából ad 50.000 forintot, "Y" pedig a 200.000 forintjából ad 100.000 forintot.
Előny: arányosan mindketten a fizetésük felét tudják magukra költeni.
Hátrány: "Y" sokkal többet fizet ugyanazért.
2. lehetőség
"X" a 100.000. forintjából ad 75.000 forintot, és "Y" is a 200.000 forintjából ad 75.000 forintot.
Előny: a közös kiadásoknak pont a felét fizetik mindketten, ahogy (valószínűleg) felesben élvezik az előnyöket.
Hátrány: "Y"-nak marad 125.000 forintja magára, míg "X"-nek csak 25.000, ami elég nagy különbség, egyikük pár havonta vehetne új autót kb., míg a másiknak el kell gondolkoznia, hogy megvegyen-e egy pólót.
Ti melyiket tartjátok jobbnak, igazságosabbnak a kettő közül?
Ha van a válaszolók között olyan, akinél van nagy fizubeli különbség: ti hogy oldjátok meg?
-Eltérő fizetések esetén fifty-fifty alapon elosztani a közös költségeket igazságos.
-Eltérő fizetések esetén fizetés arányosan elosztani a közös költségeket méltányos.
A lakótársak igazságosak egymással oda-vissza.
A párok méltányosak egymással oda-vissza.
Ezen nincs mit magyarázni.
32/f
Egyik fizetés magasabb, mint a másik. Kezdjük ott, hogy nagyon esélyük sincs az önálló életre ennyi pénzből, ha külön számlán van X és Y így én a közös kasszát javasolnám nekik.
A párom több mint a dupláját keresi az én fizetésemnek, összeköltözésünk óta tökéletesen működik a közös számla. Sose kell kérnünk egymástól pénzt, nem egyeztetünk minden süti vagy cipő vásárlás előtt csak a nagyobb kiadásokat beszéljük meg. Nincs enyém, tiéd. Azóta egyébként már házasok is vagyunk.
En dupla annyit keresek mint a felesegem mert o csak reszmunkaidoben dolgozik.
Ha minden szamlat elosztanank kette akkor neki semmi nem maradna ho vegere vagy meg miniszban is lenne :D
Nem sok ertelme van kulon tenni a penzt mert ha pl veszek hazat akkor abbab o is lakik, ha veszek kocsit abba o is beleul, vezeti, stb
Nálunk a második lehetőség. KB egy havi kiadásunk 180 ezer. Mindketten beleadunk 90 - 90 ezret.
Így nincs vita. Én többet keresek, így a takarék számla az én pénzemből megy a leendő lakásra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!