Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Mi a teendő, ha rosszul takarít?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi a teendő, ha rosszul takarít?

Figyelt kérdés

1 éve költöztem össze barátommal, idén leszünk amúgy 3 éve együtt.

Amit fontos tudni, hogy én OCD-s, rendmániás, tisztaságmániás vagyok. Nem jó dolog ez, sajnos anyukámtól "kaptam", mert ő ugyanilyen és szépen az évek alatt belém nevelte, hogy minek hogy kell kinéznie, mit hogy kell csinálni, gyakorlatilag egy ilyen berögződésem van a kosz ellen, mert otthon mindig kaptam az ordítást, ha valamit nem jól csináltam.

Erről párom tud, nehéz lenne nem tudnia róla :D próbált már finoman célozni rá, hogy néha picit lazíthatnék, nem történik semmi, ha a mosatlan ott marad 1 napig. Nekem ez nem megy, feszült vagyok, ha koszt látok, evés után rögtön mosogatok, 3-4 naponta porszívózok (van macska is, kettő), fürdőt is ilyen rendszerességgel takarítom, pultokat minden nap letörlöm stb. Gyakorlatilag folyamatosan olyan állapotba akarom tartani a lakást, hogy ha anyám esetleg megjelenne, büszke legyen. Persze nem szokott, max havi 1x hívom át beszélgetni.

Kicsit elkanyarodtam, a lényeg amit mesélni akarok. Párom és én is együtt költöztünk el először, tehát előtte ő is otthon élt. Neki a szülei szöges ellentéteim, tök lazák, ha volt idejük takarítottak. Ha párom dolgozott áthúzták az ágyát, kiporszívózták a szobáját stb, szóval gyakorlatilag szó nélkül csináltak mindent, nem vonták be páromat ezekbe. Így neki ez egyáltalán nem "természetes" , mint nekem.

Próbál amúgy odafigyelni és szerintem fejlődött is sokat tavalyhoz képest, de elég bénácska. Ha porszívózik nem nyúl be a kanapék alá például. Ha fürdőt takarít nem emeli fel a mosdóról a dolgokat, hanem "körbe takarítja" vagy mi :D Ha mosogat néha marad 1-1 kosz a tányéron. Szóval ilyen félmunkát végez, amit én utána nyilván újra csinálok, mikor elmegy itthonról.

Bántani nem akarom. Tényleg igyekszik sokszor. Próbálom rábízni a kevésbé "szöszmötölős" dolgokat, mindig ő viszi le a szemetet, ő intézi a mosást, teregetést. De úgy érzem valahogy mégis megkéne tanulnia idővel, hogy hogyan kell jól takarítani. Nem akarok mártírkodni, nem akarok anyám lenni, de sokszor észre sem veszi mennyi mindent csinálok én. Mert mindig szó nélkül megcsinálom, amikor pl. éjszakázni megy, aztán csodálkozok, hogy egy idő után mosott szarnak érzem magam és panaszkodnék. Beakarom vonni, de elégedetlen vagyok az ő módszereivel. Nem akarok hárpia lenni, de tényleg feszült vagyok ezektől.

Tehát. Szerintetek mi a teendőm? Légyszi a "ne takaríts várd meg hogy észrevegye" jellegű tanácsokat ne, úgyse bírnám 2 napnál tovább. Szerintem ő eleve nem lusta, csak sokkal lazábban veszi ezt, hisz ő így élt le 20+ évet.

Amúgy én 22 éves vagyok, ő pedig 24. És a kapcsolatunk minden más területén nagyon figyelmes, odaadó, kedves velem.

2021. júl. 22. 13:11
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
84%
Leírtad, hogy kényszeres vagy, azzal kellene foglalkozni, nem vele. Igen fáradt vagy, de azért mert te akarod mindenáron csillogni látni a lakást, a másoknak teljesen elfogadható rend és tisztaság nem felel meg. Pszichológus neked, sürgősen!
2021. júl. 22. 13:32
 12/30 anonim ***** válasza:
24%

Kár rásütni minden rendszerető emberre,hogy OCDs. Gondolom nem orvos mondta...

Amiket te leírsz teljesen alapvető dolog. A mosatlant el kell mosni,legkésőbb nap végén,de jobb minél hamarabb. Nem szárad rá a mocsok.

Ahol kisállat van,ott akár naponta is lehet pórszívózni,csak kinek van arra ideje? Maximum egy kicsi lakásban. A pultot is le kell törölni mindennap,ez is normális. Szerintem az sem túlzás,ha valaki 3-4 naponta átfújja a mosdót,kádat fertőtlenítővel.

Az simán igénytelenség és kelletlenség,ha valaki "mosogatás" után koszosan hagyja a tányért. Az azt jelenti,hogy nem is mosogatott el. Nem akkora tudomány a mosogatás,akkor van kész,ha teljesen tiszta. Mi erre a megoldás? Vagy igényesebb lesz a párod,vagy leigénytelenedsz a szintjére,vagy keresel mást.

2021. júl. 22. 13:38
 13/30 anonim ***** válasza:
86%

szerintem az OCD-det is kezeltetni kene, minden rosszindulat nelkul mondom, hogy ez nem teljesen normalis.

ezen kivul en az egyetlen megoldast abban latom, hogy akkor a takaritast te vegzed, ugy ahogy szeretned es ahogy nekes megfelelo, o meg a tobbi dologbol jobban kiveszi a reszet, amit ra ‘mersz’ bizni. mondjuk mindig o foz, megy el bevasarolni vagy ilyesmi.

mondanam, hogy takaritsatok kozosen ugy, hogy mutatod neki, mit csinaljon stb, de oszinten, en pl agyf@szt kapnek, ha a pasim 2 naponta takaritani akarna es mindig elvarna, hogy porszivozzak ki a kanape alatt, fotel mogott, mindent torlogessek le aranytisztara stb. egyszeruen en ennyi idot es energiat nem akarok takaritassal tolteni. szeretem a tisztasagot, de nem korosan, nem ugy, hogy mas tevekenyseg rovasara menjen es napi 1-2 orat eloazaroljak vele.. nincs az az isten, hogy engem valaki 2 naponta porszivozasra kenyszeritsen.

vagy vegso opcio esetleg egy megbizhato, alapis takaritono. ha nem is 2 naponta, de mondjuk heti 1x.

2021. júl. 22. 13:38
 14/30 anonim ***** válasza:
25%
Egyébként akik szerint normális például úgy mosogatni,hogy ott marad a tányéron,poháron,evőeszközön a rászáradt csirízes mocsok,az akkor is normálisnak tartja ezt,ha mondjuk vendégségben ilyen tányérokból kínalják meg étellel? Vagy az már azért gusztustalan? Esetleg csak otthon nem baj, mert az a saját mocska,mások meg úgy sem látják milyen igénytelen?
2021. júl. 22. 13:43
 15/30 A kérdező kommentje:

Takarítónőt semmiképp nem szeretnék, 45 négyzetméteres lakásban élünk, szóval semmi extra. Ha minden centit flottul kitakarítok akkor is általában 2-nagyon max 3 óra az egész lakás. Ezt próbálom mostmár csak heti 1 alkalommal csinálni.

A gond az, hogy ha az egészet magamra vállalom soha nem fogja megtanulni és szerintem fontos idővel, hogy ő is mindent tudjon jól csinálni, hisz ha mondjuk 6-8 év múlva jönne egy gyerek, akkor sem lehet az, hogy majd én csinálom mert ő nem tudja jól.

2021. júl. 22. 13:45
 16/30 anonim ***** válasza:
89%

Olyan állapotban, úgy, hogy benne éltek, nem lehet tartani egy lakást nonstop, mintha a Lakáskultúra magazinban laknátok.

Picit erős volt a gyerekkorod az ordítozásokkal, hogy minden nap azon izgulsz, mit szólna anyukád ha betoppanna, nehogy legyen egy csésze a mosogatóban.

Olyan patent takarítást, amit beléd neveltek, férfi nem fog végezni és olyan rendet sem fog fenntartani.

Nő vagyok és szeretem a rendet, takarítani is szeretek, de mi elsősorban élünk a lakásban, nem feszt pörgök-forgok, látok-e valahol egy szöszt. Volt ilyen barátnőm amúgy, egy db férfi tudta ezt elviselni. Csodáltam is érte.

Szóval a srác sztem nem fog tudni úgy takarítani ahogy te szeretnéd, illetve nem fogja ezt az állandó csiszatolást meg koszolás miatti későbbi arénákat elviselni.

Nem lenne sokkal jobb az életed, ha elmennék pszichológushoz és próbálnál megszabadulni ettől meg anyukádnak való megfeleléstől? Paplanotok alá se nézeget be, mosogatóba se fog hálaistennek.

2021. júl. 22. 13:57
 17/30 A kérdező kommentje:
#16 ezt abszolút alátámasztom. Csak anyukám példáját nézve, 50 éves elmúlt és jelenleg is egyedülálló, mert pár évente megpattantak mellőle az emberek a folyamatos "terror" miatt. Apukám is elvált tőle miután én megszülettem, pedig ő sem volt rossz ember, csak sokkal lazább felfogású, mint anyukám. Én is úgy gondolom, hogy nagyon kevés ember olyan maximalista ebben a takarítós dologban mint én, pláne férfiak közül. Nem is szeretném elüldözni, ezért is született meg a kérdésem. Én tisztában vagyok a problémáimmal és az eredetével is, bár erre még nem gondoltam, hogy konkrétan szakemberhez forduljak.
2021. júl. 22. 14:02
 18/30 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem el kell tudni fogadni a másikat a hiányosságaival együtt. Ebben a kapcsolatban te vagy a beteg szerintem, a srác átlagos, a mostani egy két szóvátétel veszekedéssé, majd szákítássá fajul idővel, ha nem tudsz változni. Nagyon top p.uncinak kellene lenned, hogy én elviseljelek hosszú távon.
2021. júl. 22. 14:03
 19/30 anonim ***** válasza:
100%
Pedig lehet jó lenne egy szakember - csodálom, hogy nem jutott még eszedbe. Nemcsak a férfiak, elsősorban magad és a nyugalmad miatt. Illetve megszabadulni anyudtól való függéstől.
2021. júl. 22. 14:10
 20/30 anonim ***** válasza:
71%

10-es: lehet Te vagy a húgom felső szomszédja, ahol a gyerek reggel 6-kor már kiborította a kockákat a parkettára, este fél 10-kor még bömböl, mert elesett, mindeközben anyukája - gyereket nonstop a lakásban tartva - napi többször porszívózik, magyarul a porszívófejjel "kapálva" lökdösi odébb a földön lévő felszereléseket.

Szerencsére a napi fürdőtakarítás legalább nem ilyen zajos...

2021. júl. 22. 14:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!