Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Anyagiak, külön vesz házat?
A parommal 2 eve vagyunk egyutt, eljegyzes par hete tortent. Emiatt szoba kerult, hol fogunk majd letelepedni csaladot alapitani.
Olyan dolgot mondott, ami bar szerintem jogos a reszerol megis velem szemben nagyon nem oke.
Neki van egy mini lakasa amit elszeretne adni, max 30-35M kapna erte es ugy gondolja abbol a penzbol egyedul vesz egy csaladit valahol es majd odakoltozunk. Persze azt ki kell pótolnia tehat hitelt vesz fel vagy csaladjatol ker penzt es torleszti. Szoval 100%-ban o tulajdona lesz.
Ugy gondolom persze ertheto, ha o betesz 30m akkor az en kis 4-5m megtakaritasom meg amit kapnek szuleimtol tamogataskent 5m (ajandek nem visszafizetesre) az semmi a 35-hoz kepest. (Fogok majd orokolni egy lakast, de az meg nagyon messze van szoval az jelenleg targytalan en nem tudok mit penzze tenni)
Viszont en nem szivesen alapitanek csaladot olyan hazba amihez semmi kozom jogilag. Valamint mi kozoskasszat akarunk hazassagtol azaz kozos minden kereset. Igy nem tudom, hogy fogja a hitelt levonni a sajat izngatlanjahoz. Vagy annyit en is vegyek ki a kozosbol magamnak? De akkor az mar nem is kozos.
Úgy erzem velem szemben ez nem szép, nem akarok olyan helyzetebe kerulni, hogy egy vita soran azt halljam menj el a házamból. Meg ugy jarni-kelni, hogy azaz o tulajdona es nehogy kart tegyek barmiben.. biztosan lenne ebbol vita.
Mi ilyenkor a jo megoldas? Hogyan lehet ezt ugy megoldani? Ki hogyan csinalta ezt?
Ezek az opcióitok vannak:
1. vesztek egy lakást, és arányosítjátok a tulajdonrészt, pl 10% a tied
2. övé lesz a lakás, te beköltözöl és hibrid kassza lesz (mindenkinek van saját pénze meg van közös számla is)
3. vártok a lakásvásárlással, amíg te is szemmel látható összeggel tudsz hozzájárulni
4. közös lakás 50-50, közös kassza (minden pénz közös, senkinek nincs saját tulajdona)
Szerintem amúgy az az élhető, ha arányosítjátok a tulajdont, vagy övé az egész és mindenképp hibrid kassza. A csak közös meg a csak saját sem jó szerintem.
Nos, ha házasként fizetitek a hitelt, akkor abba neked is lesz tulajdonrészed, függetlenül attól, kinek a nevén van az ingatlan.
Együttéltek? Csak mert ha igen, akkor a házasság utáni közös vagyon az együttéléstől számít. Valszeg ezt nem tudja a kedves vőlegényed.
22
Mindegy mit beszélnek meg, a házasságban közösvagyon van. És a törlesztés miatt a kérdezőnek is lesz benne valamennyi tulajdonrésze egy esetleges válás esetén.
24
Az együttélés az élettárs-ság :D
Nekem van lakásom, én sem közösködnék senkivel, mert macera, ennyi, és nem akarok elbukni semmit belőle. Ettől függetlenül soha nem éreztettem azzal, aki nálam lakott, hogy ez csak az enyém, nem mondtam neki soha vitánál, hogy lehet koccolni, ha nem tetszik valami és jóformán nagyobb beleszólása volt abba, hogy rendezzük be, mint nekem. Ja, szakításnál nyilván mennie kellett, de erre sem készültem, hogy majd úgyis szakítunk egyszer, de a realitás az, hogy elég gyakoriak a válások. Végrendeletet sem azért írsz, mert már tudod, hogy hamarosan meghalsz, hanem mert elfogadod, hogy ott van az esély, hogy megtörténhet bármikor.
Ha te már most tudod, hogy azzal cseszegetne a csávód, hogy az övé a ház szóval neked kuss, akkor ahhoz az emberhez nem kell hozzámenni, ennyi. Normális esetben semmit nem befolyásol a dolog.
Én ebbe biztos nem mennék bele, és nem is értem, egyesek szerint ez miért van rendben.
Az oké, hogy nem lesz ugyanannyi a tulajdonjoguk, de akkor a kérdező minek tesz bele 5 milliót, meg fizeti a hitelt a közös kasszából, ha semmi köze a házhoz?
És hogy lehet egyáltalán ez esetben elképzelni akár a közös, akár a külön kasszát? A kérdező majd belefizet egy olyan ház fenntartásába, újításába, berendezésébe, amiből nem jár neki semmi esetleges válás esetén? Vagy ha külön kasszán vannak, majd ő lakik a férje házában, de nem választhat falszínt, asztalt, de még egy díszpárnát sem, mert nem fizet bele?
Ez így tök abazurs, gyereket olyan házba biztos nem vállalnék, amihez nincs közöm.
Megmondanám, hogy mindenki tegye bele a saját pénzét, a hitelt neg vegyétek fel közösen (ha házasok vagytok, jogilag amúgy is közösen fizetitek, ezt mondhatod neki), és mindenki az általa befizetett összeg arányában kapjon tulajdonrészt, ez a legtisztább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!