Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Előny vagy hátrány esetleges gyerekvállalásnál, ha ilyen körülmények vannak otthon?
33/F
Olyan családi házban élek, ami ketté van választva. Alsó szinten élnek a szüleim, felső szinten én. Külön bejárat, kulcs van a két lakrészhez, az én lakrészemben is van konyha, fürdőszoba, és két nagyszoba, tehát teljes körű saját lakásnak minősül, nincs olyan, hogy egymáshoz kéretlenül átmászkálás. Annyi különbséggel, hogy nincs külön gázórája meg villanyórája a két lakrésznek, és a nagy kert is közös. A lakrész amúgy 80 négyzetméter körül van.
Tehát az a kérdés, hogy egy fiatal nőnek családalapítás céljából ezek az alapok inkább kedvezőek, vagy elrettentőek? Úgy értve, a lakás az enyém, és így nem közös a vagyon. Tehát bármi történik, ha mennie kell valamelyikünknek, az mindenképp ő lesz. Nyilván én nem akarok senkit elküldeni, meg nem azért szeretnék családot alapítani, hogy utána szétbarmoljam, de most egy kétkedő nő szemén keresztül akarom vizsgálni a dolgokat. Valamint, az ő szempontjából az anyós-após kettős ilyen szintű közelsége inkább hátrányt jelent, vagy előnyt? Abból a szempontból, hogy rájuk bármikor lehet bízni a gyereket a nap 24 órájában is akár, így korlátlan magánéleti lehetőségünk lenne (mozi, színház, stb) viszont mégis létezik az a sztereotípia, hogy nem jó, ha a nagyszülők ilyen közel élnek. (Mellesleg abban az utcában ez a duplikált lakásmegoldás egy jól bevált, bejáratott életstílus, többen is élnek így a szülőkkel-nagyszülőkkel egy háztömbben, és én úgy látom, ennek csak előnye van.)
Összegezve:
Előnyök: Hitel, és tehermentes lakhatás azonnal, bármikor ingyen átruházható gyerekfelügyelet.
Hátrány: Közös kert az anyósékkal, nincs tulajdonjoga a nőnek.
Mindenki gondolja át szépen, természetesen előítélet nélkül. Olyan véleményeket nem fogadok el, hogy "Az anyósék mindenbe beleszólnának! Nem hagynának nyugtot senkinek!" Mert nem olyanok. Segítenek, ha kell, és békét hagynak, ha kell. Senki ne a negatív sztereotípiákból induljon ki, hanem képzeljen el egy olyan szituációt, ahol alapvetően mindenki jót akar a másiknak, és senkinek nem érdeke, hogy kudarcba fulladjon ez a történet, mindenki beleadja a magáét ebbe a kapcsolatba.
Kérdező!
Nagyon eltűntél... biztos úgy érzed, hogy letámadtunk, de hidd el, legtöbbször ez a valóság, csak a saját családját mindig másképp látja az ember.
Én vagyok, aki azt írta, hogy az apósék a szomszéd utcában laktak. Apósom nem rosszindulatú ember, de elég makacs, meg az a meggyőzhetetlen kategória, az a "majd én tudom". Az exférjemmel is volt bőven csörtéje emiatt a hozzáállás miatt, de ha egy másik témàban próbàltam jelezni neki, hogy kicsit elegem van, akkor mindig védeni kezdte az apját... szóval a kettős mérce keményen befigyelt, pedig elég konfliktuskerülő vagyok, apóssal se mentem bele vitába (csak kb. 1x), meg a férjemnek is csak óvatosan próbáltam mondani, de nála bekapcsolt a védekező mechanizmus (szerintem úgy volt vele, hogy "aki apámat bàntja, az engem bànt", csak neki szabad rosszat mondani rá). Szóval nem egyszerű ez a szitu, sőt.
Ja, ő egyébként simán mondott olyat, mikor mondjuk családi vitát meséltem el neki más rokonokkal, hogy "Mert anyád hülye", aki pedig sosem ártott neki, soha bele nem szólt a dolgunkba, évente 1x jött hozzánk karácsonykor stb...
Azt esetleg le tudnád írni, hogy hogy alakult ez így? Együtt vettétek ezt a házat szüleiddel, direkt az együttélés cèljàból? Vagy a szülői házat alakítottátok át így, hogy ott lakjatok együtt?
Kinek az ötlete volt?
"Az anyám az a fajta ember, akinek egyetlen életcélja, hogy a körülötte lévők életét jobbá tegye. És ezt nem túlbuzgóságból teszi, hanem, mert ő ilyen."
Annyira tudtam, hogy ez fog következni. A tökéletes Anyu, akivel soha senki nem tud versenyezni. Én is hallgattam ám az exferjemtől évekig, hogy de az ő Anyukája mindig mindenről lemondott, hogy nekik jó legyen, és hajnali 3-kor kelt, hogy minden meglegyen, és mindig az ő igényei voltak az utolsók... es ezt mint elvárást prezentálta, és zavarta, hogy én pl merek pihenni vasárnap, és nem neki sütöm a rántotthúst és nem vágom patentra az egész lakást egyedül. Rohadtul elegem lett ebből. Ezt egy normális nő se viseli el, csak a legsérültebbek.
Amúgy rém előnytelen ez a lakásbeosztás, 80 nm-re KÉT SZOBA???
Az lótúró. Sosem értettem, hogy valaki inkább egy hodály méretű szobát oszt meg mással/több célra, semmint legyen egy kisebb, de saját része?
Mert ha egy gyerek van, lehet kiköltözni a nappaliba. Ha kettő, akkor is, csak még a gyerekeknek sem lesz semmi privát szférájuk (ami nem, nem oviskorban gond, hanem később). Többről meg ne is beszéljünk.
Basszus, 42 nm-es lakásban is jártam már, ahol nagyon ügyesen ki volt alakítva 3 picike, de leválasztott szoba. A hasonló méretű házakban meg minimum 3, de akár 4-5 is.
38: "te is azért "bírod", mert mint írtad, a saját szüleiddel laksz". Igen, ez tényleg jobb helyzet, mint fordítva. A férjem családjában úgy volt: anyósom az anyósával is együtt lakott, ráadásul egy lakásban. Na, az már nekem is az a kategória, amit csak ideiglenesen és muszájból vállalnék be. Nem anyósom, hanem a magánélet hiánya miatt. Egy élmény volt úgy romantikázni, hogy a demens nagymama dörömbölt az ajtón ;). Anyósomnak sem ez volt álmai netovábbja, de szerintem elég jól csinálták. Jó, ő alkalmazkodóképes. Anyukám is lehúzott 20 évet az anyóssal egy fedél alatt, ezt máig csodálom, hogy bírta, mert nagyanyám nem volt könnyű ember. Ő is egy békeszerető ember, valószínűleg ezen is múlott.
Régen a nagycsalád, együttélés volt az alap. Most a különköltözés. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Az egy jó ötlet, hogy kipróbálni, de úgy, hogy legyen menekülési út, ha nem jön össze. A kérdezőnél az sem mindegy, hogy anyuka pici fia, vagy beleáll a szüleivel a konfliktusba, ha olyan van.
Kizárt.
És kedves hatos, pontosan így éltem gyerekként, ergo TUDOM, mekkora szpás, amikor a lenti nagyszülők miatt már este 9-kor kss a neved, ergo ha ezután érsz haza munkából, akkor egy pohár vízért sem mehetsz a konyhába - az evést pedig elfelejtheted.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!