Milyen bizonyítékai vannak annak, hogy Isten létezik?
"Hiszel abban, hogy volt egy bizonyos "nagy bumm"? ha igen, akkor elárulom hogy erre sincs bizonyíték, mégis rengetegen hisznek benne."
Kivéve hogy ez nem igaz. A "nagy bumm"-ban pontosan a bizonyítékok miatt hiszünk. Vöröseltolódás, kozmikus háttérsugárzás, az elemek eloszlása, stb.
Így van. Csak épp
1) erre semmilyen bizonyíték nincsen.
2) ha ezt elfogadjuk, akkor egy olyan istent kell elfogadnunk, aki pont leszarja az embert. Vagy fel kell tennünk, hogy isten megteremtette a világot az embernek, aztán várt kb 13,8 milliárd évet, aztán megteremtette az embert. Ez szerintem abszurd.
13: bizonyítéknak éppen elég, hogy minden tökéletes rendszerben létezik. Ezt a rendszert igyekszünk megfejteni(és némileg sikerült is modellezni), ott a matematika, fizika, stb, minden szabályszerű, tehát véleményem szerint semmiképp sem lehetett véletlen, tervező szándék kellett a kialakulásához.
Tegyük fel, hogy egy olyan hatalmú entitás vagy, ami képes megteremteni a világegyetemet, miért abból indulsz ki, hogy olyan a gondolkodása és felépítése, mint az emberé. Nem tud "leszarni", hiszen minden belőle van, minden egyes másodpercében neki köszönhetően létezel. Egy ilyen ős erőnek (igyekszem kerülni én is a megszemélyesítést) kétlem, hogy 13.8 milliárd év bármit is számítana. Az is elképzelhető, hogy ő "csak" a rendszer alapjait vázolta fel, az, hogy mi létezünk, az a szabályszerűségek következménye.
Az öreg kaporszakállú, ítélkező, ember módjára gondolkodó teremtő elméletét én is elvetem, ez egy megalázó, idióta istenkép, amit az ember azért alkotott, mert a saját magából indult ki.
Ha megengeditek én is leírnám az eddigi véleményemet.
A "nagy bumm" elméletet tartom a legvalószínűbbnek, de nem hiszem, hogy bárki tervezné vagy alakítaná a dolgokat, mert minden egy rendszer alapján alakul úgy, ahogy. Azért van a matematika, meg ezek a híres képletek, számok stb. ez is csak azt mutatja, hogy bármit teszünk, minden egy bizonyos síkon halad tovább.
Ezért ha nagyon rá akarnék húzni valamire egy "isten" jelzőt, akkor az a rendszer lenne, nem hiszek "teremtő Istenben", pláne itt az előttem szólókkal azért nem értek egyet, mert nem gondolnám, hogy az emberiség a világ csúcsa vagy ilyesmi, ha a világ minden részén működik ez a rendszer, akkor szinte képtelenség, hogy ne alakulna ki más életforma, főleg ha vannak nagyon hasonló bolygók is a miénkhez.
Sajnos nem néztem utána annak még, hogy létezik-e "lélek" és "szellem" a testünkön kívül, vagy a testünk is csak egy olyan rendszer, ami a környezetéhez igazodott, de én ebben hiszek.
De kérlek cáfoljatok meg, ha nem értetek egyet, azért tettem fel a kérdést, hogy pro és kontra véleményeket olvassak.
Laikusként ez a véleményem.
Kérdező: nagyon jól látod, az Isten maga a rendszer! A rendszer tartja össze a világot. Az emberiség bizony hogy nem a világmindenség csúcsa, sőt, én nem tartom azt sem kizártnak, hogy más életformák alakíthatták az emberiség fejlődését is. De mindennek egy közös gyökere van, a rendszer, az intelligens erő, ami mindent működtet. Jöhetnék ilyenekkel is, hogy "szer"-"etet", de az már túl magas röptű lenne egyeseknek.
Ha már észrevetted, hogy a világ nem véletlenszerű, akkor nagyon jó úton jársz!
Istenre az a cáfolat, hogy soha nem figyeltünk meg olyat, hogy valami létező eltűnt volna a semmibe, és olyat sem, hogy valami a semmiből előugrott volna, mivel olyan, hogy semmi, nem is létezik. Szóval minden, ami van, annak valamilyen formában mindig is léteznie kellett, és mindig is létezni fog, mert a létezés és a nem létezés nem átjárható.
Ha létezést magát istennek nevezed, szíved rajta, de az igazság az, hogy ez akkor is van, ha nem istennek nevezed. Éppenséggel mitől lenne isten? Isten az, amit istenítesz, imádsz, bálványozol. A létezés ezek nélkül is tök jól el van, ha annak nevezed, ami, és nem isteníted.
Szerintem mortymr remekül demonstrálja, hogy a modern hívőknek nem igazán maradt mit állítani. A vallás a középkorban egy életet meghatározó dolog volt, de mostanra igazából csak annyi maradt belőle, hogy a semmiről beszélnek. Erkölcsileg, tudományosan, minden téren visszaszorultak az olyan állításokba, amik nem jelentenek semmi konkrétat. Az ő istenük egy ismeretlen tulajdonságokkal rendelkező, ismeretlen dolgokért felelős lény, ami igazából nincs semmilyen komoly hatással az életükre. Röviden teljesen felesleges. Csak a hívőkre gyakorolt pszichológiai hatása miatt maradt. Ők valamiért élvezik hogy szerintük létezik isten, még akkor is ha ez az isten nem jelent semmit.
Én így látom jelenleg a vallások helyzetét. Valaki vagy az ilyen semmitmondó modern istenekhez fordul amik nem csinálnak semmit, vagy átmegy a másik oldalra, a kreósokhoz akik szerint az Univerzum központja a Föld, és minden cirka 6000 éve kezdődött amikor isten mindent megteremtett mai formájára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!