Aki hisz a reinkarnációban: Szerinted mi az oka/értelme az inkarnációk sorozatának?
Azt hittem tudunk értelmesen vitatkozni, de úgy látszik tévedtem. Olybá tűnik, hogy egyetlen sort sem értettetek meg abból amit írtam. Mindegy is, én azért válaszolok a feltett kérdésre:
"Ha a reinkarnáció elméleted igaz,és az emlékek nem az agyban vannak akkor miért nem emlékszel most azonnal vissza az előző életedre? "
Ezt ebben a kérdésben részletesen kitárgyalom, nem gépelgetek le megint oldalakat feleslegesen. Ha valóban érdekel olvasd el kérlek:
http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__reinkarnacio-es-karm..
"Én hiszek a reinkarnációba, de viszont abban is, hogy lehet, hogy mindenki téved és valójában az egész világ nem is létezik, "
- Ne haragudj, de ez eléggé nevetséges egy kijelentés és ezután vegyelek komolyan?
"Most feladom neked a leckét,ezt gondolatmenetet válaszold meg feltétlen:"
- Természetesen megválaszolom a kérdésed, hisz legalább itt látszik, hogy valóban elgondolkodtál a dolgon és eléggé izgalmasnak is hangzik:
" Én tudom magamról, hogy gondolkozom és érzékelem ezt a világot,tehát létezésemről én tudhatok 100%-ig. "
- Tehát te a létezésed azzal igazolod, hogy információkat fogsz fel a külvilágból és azokat értelmezed. De mi van akkor ha ezektől az érzékszervektől megfosztanak? Semmi más nem marad csak te és a gondolataid. Szóval, jobb ha a régi mondás alapján ítéljük meg, hogy létezünk e: Gondolkodom, tehát vagyok.
" De viszont téged is csak az érzékszerveimmel érzékelek, de itt jön a csavar. Nem lehetek biztos a létezésedben elvégre "a valóság az agyam által megfejtett elektromos jelhalmaz" és éppen ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy létezik a világ egyáltalán, mert minden amit érzékelünk azt a tudatunkon belül érzékeljük,az agyban, szóval bizonyítsd be nekem, hogy te nem csak anyag vagy és van lelked."
"Nem fogod tudni. Ahogy én se."
- Erre csak röviden: Csak a magad bevében beszélj. --> Folyt köv. -->
- Hát ez tényleg egy elvont gondolatsor, de megpróbálom. Létezésem azzal tudnám bizonyítani, hogy olyan információt osztanék meg veled, melyről te magad még nem tudsz, de meg tudsz bizonyosodni. Ezzel kipipálhatjuk azt, hogy én csak az agyad játéka lennék, azaz agyszüleményed, képzelgésed. Ha azt szeretnéd, hogy bebizonyítsam, hogy van lelkem, definiáld azt. Mi az amitől te több vagy és nem csak egy rakás húscafat? Ha arra gondolsz van e személyiségem arról könnyen megbizonyosodhatsz, hisz jelen pillanatban is olyan véleményt olvasol amivel nem értesz egyet. Teljesen más s véleményünk, mások a tapasztalataink az emlékeink, ergo a személyiségünk is más.
"Mellesleg miért ragazkodsz, hogy az alma piros? Mert azt mondták....vagy mert annak érzékeled?"
- Mert azt mondták? NEM!
- Mert annak érzékeltem? IGEN!
"Alaposan át vagy verve ha azt hiszed, hogy amit magad körül érzékelsz az tényleg olyan mint amilyenek érzékeled. Itt is jön egy csavar: Az alma nem azért piros, mert a szemben lévő érzékelő receptorok olyan jeleket küldenek az agyban,hanem azért, mert az agy annak dekódolja vissza. A dekódoláskor nem biztos, hogy az eredeti információt kapod vissza a világról. Sőt,lehet, hogy mindnyájan át vagyunk verve. És a világ amit eddig hittünk csak illúzió."
- Ebben igazad van, de mindenki ugyan ezzel a módszerrel dolgozik, és ha egy megadott jelrendszert elfogadunk egységesnek, azt vehetjük viszonyítási alapnak, így jobban megismerhető a világ. Pl a metrikus rendszer, mindenki elfogadja és ismeri a méter kilométer fogalmát és méretét. Egyszer meg lett határozva és elfogadottá vált. Lehetne 5 centivel rövidebb vagy hosszabb is, nem számít. A lényeg, hogy ez egy biztos viszonyítási alapot jelent a világ bármely pontján. És ez a lényeg, nem pedig a filozofálgatás, hogy lehetne más méretű és nevű is akár, hisz az a dolgokon amúgy sem változtat. Miért, mivel jobb, ha mondjuk kiderül, hogy a pirosnak hitt alma nem is piros hanem, kék? És akkor? Mi változott? Csak más neve lett a színnek. Attól ugyan úgy az új nevet fogod használni. Ne menjünk bele ebbe a mátrix-os nyakatekert illúzió világba, hogy mivan ha.... vagy mi lett volna ha...
Bár a kérdések jók voltak, a lélek definícióját elvárom, hogy pontosítsd, ha már én is vettem a fáradtságot, hogy elmagyarázzam a dolgokat.
Köszönöm
Tisztelettel,
Openyoureye
Kedves AkitLáttálÁlmodban,
Ne szabatkozz, nálam vannak sokkal de sokkal okosabbak is, akiktől én is megtanulhattam azt amit ma tudok. Vagyis egy részét, valamire azért magamtól jöttem rá.
Hogy valóban hiszek e a reinkarnációban? Persze, ez nem kérdés. Igazából már nem is hiszem, inkább tudom, hisz annyira logikus számomra az egész.
" A lélek szerintem egy olyan nem anyagi dolog ami ha emléket igen, de személyiséget nem tárol."
Ez a megállapítás egyszerűen remek! Erre a dologra én is pont a veled folytatott diskurzus közben jöttem rá. Érdekes, hogy ez a dolog mindkettőnek számára nyilvánvalóvá vált, holott mindketten kicsit más elveket vallunk.
Végszóként: Nagyon örülök ennek a beszélgetésnek, ha kezdetben nem is ment olyan simán, végül is mindketten tanultunk belőle valamit. Én mindenesetre nagyon hálás vagyok, hogy segíttél erre a dologra rájönni, ennyivel is gazdagabb lett a tudásom :)
Ha további kérdések merülnének fel benned, szívesen válaszolok ha tudok. Esetleg könyvet is ajánlhatok, ha jobban el akarsz mélyülni ebben...
Mély tisztelettel,
Openyoureye
" A lélek szerintem egy olyan nem anyagi dolog ami ha emléket igen, de személyiséget nem tárol."
[Igen, ezért is van amit #5-ben írtam, hogy a buddhisták nem tartják a reinkarnációs elméletet úgy, ahogy a hinduk: mert nincs szubsztancia, ami vándorolna. Személyiség és ami több, az "én" sem vándorol, mert nem vándorlóképes szubsztancia. Valami ok-okozati lánc van, és arra megfelelő tudatállapot szinten rá is lehet látni (látja az előző megtestesüléseket)de a buddhizmus lényegileg ezt a láncot akarja felszámolni. Nagyon magas szinten ez az inkarnálódás már tudatos -tanítja Buddha]
35-nek:
Én úgy értettem, hogy csak személyiség nincs, attól én van, és az vándorol. Szerintem. Hisz ha elfogadjuk, hogy semmi sem vándorol és a test halálával megszűnik az én és a személyiség is(mert ugye az én és a személyiség 2 különböző dolog) akkor valójában szépen megfogalmazott materialisták lennénk. Semmi több. Ők ugyan ezt mondják a körítés nélkül. Halál után nincs semmi, megszűnünk létezni. Nem rémlik? Ezért én ezt nem tudom elfogadni.
"attól én van, és az vándorol."
Nem, a buddhista anatma váda (szanszkrit szó: anátma -tan) pont azt mondja az "én" nem egy szubsztancia.
(a szó: an- fosztóképző, atman az az önvaló az abszolútum = a nyugati Isten)
Nézzük egy kicsit (gyönyörű édes nyelvünk most ebben az esetben nem segít, viszont az indogermán nyelvek - melyeknek bizonyítottan az őse a szanszkrit-, igen)
a "selbst" "self"
A ragozáskor ez nem ragozódik - ich/du/er/sie/es/wir/ihr/sie/Sie selbst
(én magam, te magad stb. vagyis a "magamság" )
tehát van valami, ami állandó és közös: a selbst/az atman
(ezt nem olyan könnyű megérteni, félreérteni annál inkább) ugyanis ez a bennünk lévő ÖRÖKKÉVALÓ.
Anyagát tekintve: semmi. (a skolasztikusok materia primája: a potentia passiva pura, tiszta potencialitás)
A keletieknek mindig is kardinális kérdés volt:az üresség. (qu)ábrázolása:
(Isten - aki volt,van,lesz. Annyira szélsőségesen idealista a buddhizmus, hogy a materialisták azt hiszik, na itt nincs "isten" stb huh, ez az igazi, csak nyúlik a képük a csodálkozástól, mikor elkezdenek gyakorolni, és ráébrednek, miről is van szó)
Visszatérve "én magam" két részből tevődik össze:
1.tehát van a személyiségünk ( a szocializáció alatt kialakult, keletkezett és elmúló "én, a zseniális gyakorizó")
2.Van az atman részünk (a valódi "Én":ez örökkévaló, nem keletkezett, ezért el sem múlik.
(Buddha nagyon hangsúlyos tanítása: ami keletkezik, az el is múlik. De ez nem is lehetne másként)
és ezért nem is vándorol.. hisz örök
Isten országa itt és most tibennetek, köztetek van. Ezt tanítja minden világvallás, Krisztus is. Hogy mi lesz ?
Nem tudom.
A vallások azt tanítják: ezt a "kis ént", személyt visszaemelhetem, ahonnan inkarnálódáskor kizuhant
(ez a bűnbeesés - ez szintén olyan, amiről minden tradíció tud) visszatérhet, örök hazájába.)
Ezért tenni kell, ez magától nem megy,magától tudatkialvás megy a test halálkor!
a)a megtisztított életrend, a tanítások megélése, a megértő szeretet - ebbe az irányba visz: az eredethez való visszataláláshoz(Istenhez)- vannak, amik/akik ebben segítenek és vannak akik ebben hátráltatank/akadályoztatnak
Ezt tudni kell az úton járónak! Ki kell tudni választani, ami segíti és el kell tudni fordulni tudati úton az akadályozóktól!
b)az igen csábító, csalogató, széles, kényelmes úton élvezkedve, bűnözgetve járni meg ellentétes irányba visz.
A vágyak reinkarnálódnak - ha a vágyak nem az atman felé tartottak, újra és újra visszarántanak.
De ha nincs tudati folytonosság??
akkor ez nem nevezhető ugyanannak a "személynek" a megjelenésének!
Buddha látta az előző megtestesüléseit: de ehhez Buddha-tudatállapotot kellett elérni (buddhi=felébredett).
Ébresztő!
37-nek:
Eléggé zavaros amit írsz, de megpróbáltam értelmezni.
Szóval szerinted:
Atman + személyiség = ÉN
A személyiség nem reinkarnálódik, hisz minden életedban más és más személyiséged van, szóval a képlet borul:
ÉN = Atman
Viszont,
Atman = a valódi "Én":ez örökkévaló, nem keletkezett, ezért el sem múlik
Egyetértek azzal, hogy ami nem keletkezett az el sem múlhat. Nálam ezt úgy hívják semmi. Viszont akkor nem értem miért próbálsz mégis belegyömöszölni a semmi fogalmába mégis valamit, történetesen az ÉN fogalmát??
Most döntsük el, a semmi vagy semmi vagy pedig ha tartalmazza az ént, akkor az már nem semmi hanem valami. Ugye érted mire akarok kilyukadni?
Ha megnézzük az előző képletet:
ÉN = Atman
és behelyettesítjük a te majd az én filozófiámmal lássuk melyik lesz értelmes:
Atman=Semmi
Én=atmat tehát az ÉN egyenlő a SEMMIVEl Szerinted
Szerintem pedig:
Atman = Valami(több mint a semmi)
Én=atman tehát az ÉN egyenlő valamivel
Az egyenlet szerint az atman nem lehet semmi, hisz akkor az ÉN sem létezne, mert semmi lenne. Márpedig az én nem lehet semmi.
Tsztában vagy te egyáltalán azzal, hogy mit jelent semmi? Ha megnézzük az első képletet:
Atman + személyiség = ÉN
és számokkal helyettesítjük azokat akkor hogy fog kijönni a nulla?
0+?= 0
Ugyanis azt nem állíthatod hogy a személyiség is semmi!
Kíváncsian várom a válaszod.
Üdv,
Openyoureye
Ja még egy dolog lemaradt:
Te ezt írtad:
"Buddha nagyon hangsúlyos tanítása: ami keletkezik, az el is múlik. De ez nem is lehetne másként"
Akkor gyorsba meg is cáfolom ezt. Az energia megmaradás törvénye. Az energia létezik, de nem tud megszűnni, csak átalakulni. Szóval mégiscsak van valami aki létezik, valahogy keletkeznie kellett, de megsemmisíteni nem lehet, nem is fog megszűnni.
Kíváncsi vagyok erre a válaszodra is...
Szép napot!
A reinkarnációk sorozatának értelme:
- a játszma/játszmák
- a rehabilitáció (=a cél elérése).
Addig a játszmának nincs/nem lehet vége, amíg a játékos célba nem ér. (!!!)
Ez az univerzum eltűnik, de a játékos az nem tűnik el.
(játékos - játék - játéktér)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!