Hogyan kezdődött a karma?
Ki és miért okozott negatív karmát magának először, és ennek elszenvedője, aki egy "másik egyén", karmikusan mivel érdemelte ezt ki?
Remélem, érthető a kérdés és a megfogalmazás. Szeretem a rövid és lényegre törő, érthető válaszokat.
Nincs kezdete es nincs vege a Szamszaranak.
Egyebkent a kezdetre es vegre vonatkozo kerdesekre a Buddha sohasem valaszolt: [link]
Röviden:
--------------------------
A karma áltudomány?
Válaszol: J. Dante
MBBS, Szmolenszki Állami Orvostudományi Egyetem
-----------------------------
1.) A karma nem elmélet, mivel nincs rá hiteles bizonyíték, a karma csak egy hipotézis (feltételezés) lehet.
2.) A karma logikája hibás... és ennek bizonyítására menjünk el az idők kezdetére...
Az elején tegyük fel, hogy volt „X” és „Y” személy. Az idők kezdete óta, ez az első életük, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem volt karmatartozásuk az előző életből, tehát addig nem bűnösök.
Ahhoz, hogy rossz karma keletkezzen, ártani kell valakinek. Tehát X-nek ártania kell Y-nak... és ez a probléma... mert itt felmerül a kérdés, hogy Y személynek miért kellett szenvednie? Mivel Y soha nem vétkezett, logikátlannak tűnik, hogy valami rossz történjen vele. (A karma szerint jó dolgok történnek a jó emberekkel, és rosszak a rossz emberekkel.)
Röviden, a karma tévedése az, hogy egy ördögi kör. Ha rossz a karmád, akkor „biztosan csináltál” valami rosszat az előző életedben, de a legelső életedben nem tudnál vétkezni anélkül, hogy ne bántsd a másikat, pedig annak nem is lehetett még rossz karmája, előző életéből.
3.) A karmának nincs értelme. Mi értelme a büntetésnek, ha nem érted, mit csináltál rosszul? Isten nem lehet ennyire bolond, még az emberek is tudják, hogy az elkésett igazságszolgáltatás elévül. Tehát az előző életből származó karma, amelyről nincs emléked, haszontalan. El kellene gondolkodni azon is, hogy valaki milyen szörnyű bűnt követhetett el előző vagy jelenlegi életében, amikor azt látjuk, hogy csecsemők halnak meg rákban, vagy embereket erőszakolnak meg, néha többször is, ugyanazon emberek.
4.) Vannak, akik igazolva látják a karmát, de biztosíthatom önöket, hogy ez lehetetlen. Az emberi elme hajlamos arra, hogy megtalálja a mintákat ott, ahol nincsenek. Ez nagyon hasznos volt a kőkorszakban, a vadállatok elleni túlélésben, vagy épp a tűzgyújtás megtanulásához, de ma már nem annyira.
5.) A karma olyan, mint egy Mikulás, amit csak azért találtak ki, hogy az emberek jól viselkedjenek. De ezért van az életben igazságszolgáltatási rendszerünk, ha korlátozott hatásfokban is.
Következtetés: ha rosszat teszel, az univerzum "nem megy utánad”, de a földi igazságszolgáltatás igen, és ha az igazságszolgáltatás megbukik, akkor nehéz szívvel kell élned, rossz lelkiismerettel, vagy ami még rosszabb, „meglincsel a maffia” avagy Mob Justice (közösségi lincselés, megkövezés).
Őszintén szólva, én jobban szeretném, ha az igazságszolgáltatás megtalálna, nem pedig bűntudattal és attól félve élnék, hogy a maffia bosszút áll rajtam, élve eléget, vagy fára akaszt.
Rosszul értelmezed, a tudomány gyakorlatilag már megindokolta, elfogadta az abiogenezist, szinte már csak részletkérdéseken vitáznak, a lényeg már adott.
Meg ahogy mondani szoktam, hozzád hasonló buktatókon én már átestem, ifjabb koromban engem is megtaláltak ilyen buddhista / hinduista / krisnás 5000 éves butaságok.
Igen, utólag már ezek csak butaságok, az emberiség ezeken már régen túllépett.
Laikusoknál, akik a fizikához nem nagyon értenek, sajnos ott van még mindig, hogy több millió év a barlangban, nem múlik el nyomtalanul.
Amikor a tudás hézagait fikciókkal töltik ki, az a barlangi észjárás.
Bakker, ment a zöld, de az abiogenezis-ben nincs igazad távolról sem.
A kedvenc vesszőparipám a tudománnyal szemben az ősrobbanás, ami "kreacos"
Einstein is konkrétan kijelentette, plusz tele van hiányokkal. Azután a standard modell és a gravitáció "viszonya" :D, és az élet "kialakulása" már csak hab a tortán... én mindkét részről tapasztalok hiányosságokat, ellentmondásokat, de a tudománynak kevésbé tudom ezt elnézni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!