Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Miért kell lemondani mindenről...

Miért kell lemondani mindenről, minden vágyról?

Figyelt kérdés

Hosszú lesz...

Miért van az, hogy azt tanítja pl a buddhizmus de lehet más vallás is, hogy le kell mondani a vágyakról? Minden vágyról.

Nekem az életem most olyan irányba megy, hogy számomra fontos dolgokról kell lemondanom (most mindegy mi ez, a kerdés szempontjaból nem fontos, akármi is lehet)

Le KELL mondanom.

Nem én döntöttem így, hogy feladom, választhatom azt, hogy nem, akkor viszont más ugyanolyan fontos dologról kell lemondanom.

És el tudom mondani, hogy nagyon nem világosultam meg. Igazából teljesen szükségtelen feladások ezek. Egyik se vezet sehova, még kikényszerítes nélkül is szerintem ez csak olaj a tűzre, hát még így, hogy ki van kényszerítve (lásd: papokról és szexuális életükről kiderülő sztorik)

És ezek mellé, meg látom, hogy közeli ismeretségemben meg van olyan, aki ugyanezeket megkapja. Kisujját nem kell mozgatnia érte. Neki (így már nyilvanvalóan) ugyanúgy nincs vágya, mintha lemondott volna róla anélkül, hogy megkapja a vagy tárgyát. Csak mas miatt, mert ugye ő átélte amit akart. Tovább tud lépni.

Ezek szerint, ha a vágyak kielégítéséért megyek azzal ugyanúgy megszüntetem a vágyat, mintha a kielégítés nélkül akarnék lemondani róla - ugye akkor nem szűnik meg, csak kb. erőszakkal lemondok róla.

Ha a cél a vagyak megszüntetése, akkor miért számít, hogy melyiket teszem?

Most ha én pl akarok enni egy tölcsér jégkrémet, de inkább lemondok a vágyamról, az egy kínkeserves folyamat, szenvedek közben, és akkor még lehet nem is sikerül, mert mégis megveszem, megeszem, utána meg bűntudatom is van.

VAGY

Megveszem a jégkrémet, úgymond kielégítettem a vágyat, megelégedek, és a vágy lám eltűnt magától mindenféle mazochizmus nélkül, és folytatom tovább az életet.

Mi az ami miatt ez az útja a dolgoknak -pl buddhizmus szerint?

Nem azért, de a szenvedés megszűntetése is a cél a buddhizmus szerint, de érdekes módon, a vágyakról való lemondással ugyanúgy szenvedést teremtenek. Akkor???

Vagy másik példa. XY énekes akar lenni. Nem adatik meg neki a lehetőség. Egész életében arra vágyakozik, egész életében azt bánja. Addig nem hiszem, hogy valaha is megbékélne, amíg megéli valamelyik következő életben, hogy énekes. Akkor megéli, hogy ez is megvolt, vagy jé, nem volt ebben semmi különleges, talán még meg is unja, és a dolgok természetes haladásával, önkínzás, meg erőszak es kínlódás nélkül, magától hagyja ott ezt az ötletet, hogy énekes.

Hat nem megéri jobban ez?

2022. dec. 7. 21:03
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:
Hogy valamiről mindneképp le kell mondanom.
2022. dec. 11. 13:57
 22/37 anonim ***** válasza:

"Miért van az, hogy azt tanítja pl a buddhizmus de lehet más vallás is, hogy le kell mondani a vágyakról?"

Mert ezt is tanítja: "A vágytalanság szabadít meg a szenvedésektől, mert minden szenvedést a ki nem elégített vágyak okozzák!"

Megcáfolhatatlan.

2022. dec. 12. 12:36
 23/37 anonim ***** válasza:

Öröm az ürömben, hogy a vágyak a valódi örömforrás hiánya miatt jönnek létre, tehát a vágyak földi kielégítése csak a karikatúrája a szellemi beteljesülésnek. Minél jobban eltávolodsz a szellemi forrásodtól, annál jobban és hamarább akarod bepótolni ezeket a vágyak kielégítésével. Mit ad neked a vágyak kielégítése? Az élet élvezetét, de csak azért, mert nem kapcsolódsz az Élet valódi forrásához! Valóban boldogságkereső lények vagyunk, de az élet körforgása pont azért van, mert még nem jutottunk ki a vágyak függőségéből. A rossz hír az, hogy amíg függő vagy, addig nem tud igazán semmi sem kielégíteni, mert nem az Élet forrásából ered a kielégülésed. A szabadságot keresed, a mindentől független szabadságot! A vágyak kielégítésével igazából meg akarsz szabadulni az egód börtönéből, de pont azokkal az eszközökkel, amelyekkel bezártad magad. Ez a róka fogta csuka esete. Szenvedés pedig addig van, amíg meg nem szabadulsz. Ehhez viszont már szellemi útra és gyakorlatokra van szükséged. De igazából félünk is a szabadságtól meg az örömtől, mert abban az egónk szűnne meg létezni!

[link]

2022. dec. 12. 17:32
 24/37 anonim ***** válasza:
Nekem nincsenek vágyaim, és nem világosodtam meg vagy semmi ilyesmi. Egyszerűen csak motiválatlan vagyok, neurotikus, egy céltalan élőhalott.
2022. dec. 12. 21:42
 25/37 A kérdező kommentje:

Igen, 24, pontosan erről beszélek.

Akkor miért is jó ez az irány?

2022. dec. 12. 22:04
 26/37 anonim ***** válasza:
#24 A motiválatlanság nem azért van, hanem mert ilyen világot élünk. Egy perc alatt letörik a lelkesedésed. Minden romlik el körülöttünk. Ha lenne értelme az építkezésnek, mindenki építene, nem rombolna. A rombolástól vagyunk fásultak, depressziósak. És mivel nem vagyunk hajlandók jó értelemben magunkkal foglalkozni, csak egoista módon, ezért nem tudjuk megismerni a világot, se önmagunkat, csak kizsigerelni, tönkretenni. Ha valakinek örömet okozunk, az az adásból keletkezik, nem az elvételből. De manapság mindenki csak kapni akar. Akkor ki ad kinek? Egy tátongó fekete lyuk a világ és teljesen megalapozottak így az érzéseid.
2022. dec. 12. 23:16
 27/37 anonim ***** válasza:
Én kapni se akarok semmit. De ha meg arra vágynék, hogy valakinek adhassak, akkor nem egy vágy az is?
2022. dec. 12. 23:19
 28/37 anonim ***** válasza:
#25 A vágyadat nem elégítheted ki, de eszközt sem adnak a kezedbe. Ha valóban érdekelne a megszabadulás, legalább elindulnál abba az irányba. Ha meg netalántán sikerülne kielégíteni a vágyadat, azt éreznéd, hogy nem tökéletes. Ez alapozná meg, hogy függésbe kerülj tőle. Hátha jobb lesz, de ez is csapda. Aki megszabadulásra törekszik, annak egyensúlyba kell lennie. Nem tudsz lemondani minden vágyadról, de el kell indulnod a megszabadulás irányába, ami egyben megértés is.
2022. dec. 12. 23:25
 29/37 anonim ***** válasza:
#27 A vágy legtöbbször a kapásról szól, mert valami hiányzik, ezért vágyakozunk utána. Az űrt egy külső személynek vagy dolognak kell betöltenie. Az adás viszont rendelkezik valamivel, ezért adja. Neki az adás öröme éppen elég. Inkább lelkesedés mint vágy. Ez nem azt jelenti hogy nem szeret kapni, de nem szélsőséges vágyakozásból.
2022. dec. 12. 23:30
 30/37 anonim ***** válasza:

"Hogy valamiről mindeképp le kell mondanom."

És nem gondolod, hogy ez egy döntéshelyzet?

Hogy próbára tesz az élet, hogy mi a fontosabb neked?

Van egy szituáció, ahol ez a kecske-káposzta dolog nem működik.

Beleállít egy élethelyzetbe, hogy vagy ezt választod, vagy azt választod.

Szülni akarsz egy gyereket, de ahhoz le kell mondanod az utazásról, ami a karrieredhez szükséges. Mindkettőt imádnád, mégse jön össze a kettő. Olyankor mit csinálsz? Mindkettő vágy, de csak az egyik teljesülhet. Vannak ilyen próbák is. Ez konkrétan egy megtörtént eset.

Vannak durvább példák is, amiktől az életben maradásod függ.

Például hogy tovább élsz -e nyomorékan vagy meghalsz?

Gyorsan kell dönteni! Melyiket választod?

2022. dec. 13. 00:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!