A problémám alvásra vonatkozik! Nem tudom eldönteni, hogy valójában mi is ez! Részletek lent! Megoldást tudtok ajánlani? Elég ijesztő dolgok történnek velem!
Ez is alvajárás, néha egészen bizarr formákat ölthet (alva főzés, alva utcára sétálás, alva szexelés, de még alva kocsivezetésre is volt példa). Alva beszélés (néha akár interaktívan, akár "magába") is előfordul, értelmesen vagy értelmetlenül hadoválva, motyogva és kiabálva is.
A lényege egyszerűen fogalmazva, hogy alváskor normál esetben bekapcsol egy részleges "bénító" funkció és egyúttal kikapcsolnak a kognitív funkciók. (Ha az utóbbi nem kapcsol ki teljesen vagy az előbbi ébredésnél/félálmonál megmarad, az ugye az alvásparalízis)
Ha a részleges bénítás marad ki, de a kognitív funkciók "lekapcsolnak" (akár részben => félálom) akkor van alvajárás. Félig ugye álmodsz, álmokban pedig jellemzően elég skizofrén módon működik az ember agya, ezért lehetnek ilyen befolyásoltatásos érzeteid.
Ha úgy érzed, komoly a veszély pl. sérülésre, vagy te/környezeted életminőségére káros, akkor alvászavarokkal foglalkozó kórházba/klinikára kérj beutalót.
Van pánikszerű ébredés amit olykor még félig-álomban menekülés is követ (ágyból felugrás, kiabálás, csapkodás, futás), "night terror" címszó alatt keresd, magyarul nem tudom mi a neve.
Egy dokumentumfilmben láttam ilyenből durva eseteket, ott tényleg a lakáson végigzúztak teljes erőből, pánikban mindent-mindenkit oldalra lökve ami az útjukban állt.
Alváslaborban ki tudják vizsgálni mi a pontosabb baj és hogy lehetne kezelni.
Szia!
Én is hallottam már ilyen történeteket(bár nem ennyire komolyakat)és szeretnék segíteni.Amit én hallottam majdnem ugyanez volt,csak annyiban tért el,hogy az illető nem tudott megmozdulni.Akítől ilyet hallottam egy tanár,tehát sok dolga van.Miután meghalt egy családtagja egyszer esett meg vele egy ilyen eset.Ő dolgozatok javítás közben,kényelmesen az ágyban el kumott.Ő is tudta,hogy nem alszik teljesen,mégis féllt mert érezte,hogy furcsa dolog foróg történni vele.Tehát félig elaludt és hallott egy sikítást aztán megpróbált kikászálódni az ágyból de nem sikerült neki.Mindenét lebilincselve érezte,mintha valaki irányítaná a testét.Látott egy árnyat és ez volt az utolsó emléke a napról,a testvérei találták meg az ágyban.Valami 13 órát aludt ezután a félálomban történt dologtól.Minden olyan valóságosnak tűnt körülötte,csak hát ő soha többet nem, éllt át ilyen furcsaságot.Azért írtam le ezt a történetet,hogy szembesülj,EZ NEM BIZTOS ALVAJÁRÁS!Valam,i szakértőtől kéne tanácsot kérned!!Ha kíváncsi vaggy,még valamire,szívesen segítek!
Remélem segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!