Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hogy tudnál együtt élni azzal...

Hogy tudnál együtt élni azzal a tudattal, hogy valakit megöltél?

Figyelt kérdés
Mondjuk valamilyen folytán megölnél egy számodra ártatlan embert, és ezzel kéne együtt élned. Tovább tudnád élnéd, mintha semmi sem történt volna?

2016. febr. 16. 08:47
1 2 3 4 5 6
 11/56 A kérdező kommentje:
#10 Te tudod mit csinálsz, ha szerinted ez a helyes döntés, akkor csináld.
2016. febr. 16. 11:43
 12/56 anonim ***** válasza:

így.

;)

2016. febr. 16. 11:48
 13/56 anonim ***** válasza:

Arra gondolok, hogy ha mondjuk egyértelműen bizonyítható, hogy a másik autós okozta a balesetet, de mégis ő hal meg.

Végeredményben meghalt egy ember, de én csak annyiban tehetek róla, hogy rosszkor voltam rossz helyen.

Remélem, így már érthető!

2016. febr. 16. 12:00
 14/56 anonim ***** válasza:
68%

Az apám hozott olyan helyzetbe, hogy védekezésképp meg kellet szúrjam, ami a szíve táján történt.Hajszálon múlott, hogy megmaradt. Majdnem gyilkossá tett ezért haragszom rá.

Próbálom úgy élni az életem, mintha semmi sem történt volna, de nehéz. Azóta rettegek a késektől, néha komolyan szorongok, ilyenkor a férjemet megkérem, hogy szedje össze az összes kést a lakásból és dugja el.

Bármikor eszem késsel villával, annyiszor mindig eszembe jut. Nagyon szar érzés, na. Pedig már 20 éve volt.

2016. febr. 16. 12:21
 15/56 A kérdező kommentje:

"Nem igazán érte mire gondolsz.

Mi az, hogy csak a szándékost és a "figyelmetlent"? Milyen van még? Elvileg valakit vagy szándékosan ölsz meg, vagy véletlenül ( figyeletlenül). Harmadik eset nincs."

Dehogy nincs. Tudtommal önvédelemnek hívják.

2016. febr. 16. 12:22
 16/56 A kérdező kommentje:
#14 Örülhetsz, hogy nem történt nagyobb baj, de így már utólag felesleges magadat hibáztatni.
2016. febr. 16. 12:26
 17/56 anonim ***** válasza:

""Nem igazán érte mire gondolsz.

Mi az, hogy csak a szándékost és a "figyelmetlent"? Milyen van még? Elvileg valakit vagy szándékosan ölsz meg, vagy véletlenül ( figyeletlenül). Harmadik eset nincs."

Dehogy nincs. Tudtommal önvédelemnek hívják."

Kevered a fogalmakat.

Az önvédelem az egy tevékenység, aminek az eredménye lehet a másik ember halála (megölése).

A másik ember halálát ezer féle tevékenységgel okozhatod, ezek egyike az önvédelem.

De az önvédelemnél is csak vagy szándékosan, vagy véletlenül ölhetsz.

Szándékos, ha az önvédelemnek azt a módját választod, hogy aki rád támad, azt közelről fejbe lövöd.

Véletlen, ha a neked rontót csak ellököd, de elesve beveri a fejét és meghal.

Mindkét esetben bűncselekményt követsz el ( mindkét cselekedeted kimeríti egy-egy törvényi tényállás összes tényállási elemét). Az már másik kérdés, hogy az eljárás során megállapítják-e bűnösségedet, vagy sem.

A lényeg, hogy mást megölni(!) csak szándékosan vagy gondatlanul lehet. Olyan nincs, hogy valakinek te okozod a halálát, és azt a cselekedet, ami a halált okozza, te se nem szándékosan, se nem gondatlanul okozd.

Olyan elképzelhető, hogy Te teszel valamit, ami elvileg nem okozhatná senki halálát, de mégis halál lesz a vége, de ilyenkor nem te ölted meg. ( Extrém példa: sírásó vagy, kiásol egy síhelyet, amit a temetésig körbekerítesz. Arra megy egy részeg, és beleesve kitöri a nyakát. Te ástad ki a gödröt, de nem te okoztad a részeg halálát. Vagy anyaghiba/ gyártási hiba miatt egyszer csak irányíthatatlanná válik a gépkocsid, és elütsz valakit - nem azért, mert te megszegtél bármilyen szabályt, hanem mert esélyed sem volt befolyásolni az eseményeket: nem te ölted meg.)

2016. febr. 16. 12:38
 18/56 A kérdező kommentje:
#17 Látom nagyon vágod a témát.
2016. febr. 16. 12:41
 19/56 anonim ***** válasza:

"Olyan elképzelhető, hogy Te teszel valamit, ami elvileg nem okozhatná senki halálát, de mégis halál lesz a vége, de ilyenkor nem te ölted meg."

Ez a lényeg. A kérdező rosszul fogalmazott, de az értő olvasással - sokak számára - mágikus képességével ki lehetett venni a lényeget, és arra válaszolni. Tudniillik ez nem jogi, hanem lelkiismereti kérdés, és olyan helyzetekre vonatkozik, mint amit idéztem tőled.

Ilyenkor is meghalt egy ember, és az a kérdés, hogy miként tud elszámolni valaki ilyen esetben a lelkiismeretével, nem pedig az, hogy Iustitia hogyan mérlegel. A jog nem egyenlő az erkölccsel.

2016. febr. 16. 12:53
 20/56 anonim ***** válasza:

# 19/19 Időpont ma 12:53

"A jog nem egyenlő az erkölccsel."

Tudom.

És elsőre is értettem a kérdést, megspórolhatod magadnak a cinikus sértegetéseidet. Éppen ezért nem is a kérdésre írtam az első válaszom.

Az egyik válaszoló írta ezt:"Ha jól tudom a jog is csak a szándékos emberölést bünteti és a figyelmetlenségből elkövetettet. (De javítsatok ki, ha tévedek!) " - Erre reagáltam a kicsit részletesebb jogi magyarázattal.

Bocsásd meg hogy segíteni akartam valakinek!

2016. febr. 16. 13:10
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!