Szerintetek mi az oka annak, hogy a Bibliában az ószövetségben és az újszövetségben két különböző minőségű, egymástól merőben eltérő, már már ellentétes istenkép jelenik meg?
Ilyenekre gondolok, hogy: az ószövetségi Isten haragos, hiú, többnyire erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg, ő a "Seregek Ura", választott népe van, míg az újszövetségben Jézus a mindenkinek megbocsátó szeretet Istenéről beszél.
Mindeközben Jézus "atyámnak" hívja Istent és a Tórán alapuló (és mint tudjuk, innen származik az ószövetség is) sok száz éves zsidó hagyományokat rúg fel minden probléma nélkül. Tudtommal sehol sem jelenti ki Jézus, hogy az ő atyja Jehova/Jahve lenne. Miért gondolják azt a "hívők", hogy ez a két istenkép megegyezhet (az nem elég magyarázat, hogy a bibliai folytonosság miatt, mert a Biblia különböző forrásokból lett emberek döntései alapján összeállítva, tévedhettek is amikor a Tórát beemelték a Bibliába)?
Hogyan lehet az, hogy pont az ószövetségi Isten választott népe nem ismeri el Jézus tanításait és különleges szerepét, míg nekünk, akikhez inkább ez utóbbi áll közel, el kell ismernünk a zsidó népet Isten választott népének (erre hajaz sok vallás, pl a Hit Gyülekezete is, hogy csak a zsidókon keresztül érhető el Isten, kiemelt szerepben vannak)?
Kérdező.
"Máté 1:1: Jézus származását próbálja levezetni. Nincs ezzel gond, mint mondtam zsidó származású családból volt a Biblia szerint, ezt nem tagadtam. De ez még nem bizonyítja, hogy Jehováról beszélt volna atyjaként Jézus."
Csak arra utaltam, hogy erre is rá lehet fogni, hogy genetika, illetve bizonyítja az Ószövetségre való visszautalást, vagyis a két "szövetségnek" van köze egymáshoz.
Másodrészről a legelső válaszomban talán leírtam, hogy a két szövetségben az egyetlen Isten más aspektusát mutatja be. Az Ósz.-ben a cselekedetekre visszaható Istent, teremtés/alkotás, a józan akarat és erő Istenét, míg az Újsz.-ben a megbocsátás, a tiszta szeretet és bölcsesség Istenét.
Harmadrészről pedig az Újszövetségben 3 eleműre bontja az egyetlen Istent a könyvgyűjtemény (Atya, Gyermek, Szent Szellem), míg az Ószövetségben ilyen nem történik.
"Máté 10,34: Igazából elég "mátés" világnézetű mondanivalója van a leírtaknak. Nem látom, hogy mire akarsz ezzel kilyukadni..."
Csak arra, amit az előző válaszomban le is írtam...ezt is ki lehet forgatni olyanképp, hogy Jézus háborúra buzdít, mintsem a szeretetre.
Angelo84: a két szövetségnek egyértelműen köze van egymáshoz, mégpedig az, hogy az ószövetség által leírt időszak egyértelműen megelőzte az újszövetségét. Történelmileg.
De ez még nem bizonyítja, hogy hogyan lett egy farkasból bárány.
"egyetlen Isten más aspektusát mutatja be"
Isten nem lehet tökéletlen. A tökéletlenség nem lehet Isten aspektusa. Ha Isten tökéletlen lenne, nem létezhetne a világ. És az ószövetségi "isten" tökéletlen, alantas, egoista.
Ha egy "isten" a saját teremtményeit uszítja saját teremtményei ellen (gondolok itt a kánaánitákra, de ez csak egy példa a millió esetből, amikor közvetlenül vagy közvetettem Jehova tömegeket mészárol/tat le), azzal a saját tökéletlenségét igazolja. Éppen ezért nem nyilvánul meg az igaz Isten, nem avatkozik közbe, mert minden az ő kedve és rendje szerint zajlik, nincs szükség arra, hogy megnyilvánuljon és beleavatkozzon. Jehova megnyilvánult, többször is.
Képzeld el, hogy van két gyereked és az egyik folyamatosan rosszalkodik. Csak nem fogod ráuszítani a másikat, hogy verje meg a testvérét, akármennyire is bosszant a viselkedése, úgy hogy közben ráadásul végig is nézed. És a másik is kegyvesztett lesz, ha netán nem követi a parancsod, mert szereti a testvérét. Egy állat nem tenne ilyet. Ez nem aspektus, ez szegénységi bizonyítvány.
Ha valami úgy néz ki, mint egy darab kaki, olyan szaga is van, a legyek is körbedöngicsélek, olyan az íze is, akkor az bizony kaki. Nincs mögöttes tartalom, aspektus. Már elnézést a bugyuta példáért.
"És az ószövetségi "isten" tökéletlen, alantas, egoista."
Akkor talán - és, hogy a példádnál maradjunk - el kéne takarítanod a kakit, hogy megnézd, mi is lakozik alatta. :)
Amúgy nem mondta senki, hogy farkasból bárány lett...Isten farkas is és bárány is...de soha ne feledd, amit már elvileg tudsz...hogy CSAK Isten létezik, semmi más rajta kívül...talán ezt észben kéne tartanod, amikor az Ószövetséget olvasod.
"Képzeld el, hogy van két gyereked és az egyik folyamatosan rosszalkodik. Csak nem fogod ráuszítani a másikat, hogy verje meg a testvérét, akármennyire is bosszant a viselkedése, úgy hogy közben ráadásul végig is nézed. És a másik is kegyvesztett lesz, ha netán nem követi a parancsod, mert szereti a testvérét. Egy állat nem tenne ilyet. Ez nem aspektus, ez szegénységi bizonyítvány."
Nem, helyette inkább odaküldöm, hogy a békességet hirdesse, de annak tudatában, hogy péppé fogja verni a másik (rosszalkodó) gyermekem, halálra fogja kínozni, és közben jókat fog röhögni rajta, amit én szintén végig nézek...
Bocsi, csak ez még eszembe jutott utólag.
"Akkor talán - és, hogy a példádnál maradjunk - el kéne takarítanod a kakit, hogy megnézd, mi is lakozik alatta"
Azt hiszem, nem értetted teljesen a célzást, nem a kupac alatt van, hanem maga a kupac...
"Isten farkas is és bárány is"
Szerinted. Kár, hogy csak emberi jellemzőkkel tudod elképzelni Istent. Az ember tökéletlen és pont emiatt a kettősség miatt az. Ha Isten ilyen lenne, Jézus kb ezt mondta volna: "új parancsolatot adok, szeressétek egymást, ja és ha éppen atyám rossz passzban van, akkor lehetőleg kerüljétek".
Arra próbáltam utalgatni, hogy a farkas isten a hamis isten (aki megpróbál báránybőrbe bújni), de ha nem tudod elképzelni a feltétel nélküli szeretetet, mint a létező legtisztább intelligens forrást, akkor hiába utalgatok.
"Nem, helyette inkább odaküldöm, hogy a békességet hirdesse, de annak tudatában, hogy péppé fogja verni a másik (rosszalkodó) gyermekem, halálra fogja kínozni, és közben jókat fog röhögni rajta, amit én szintén végig nézek..."
Én Isten teremtményeire gondoltam, nem pedig Jézusra (bár nyilván ő is Isten teremtménye). Nem csak Jézus "atyja" Isten, hanem a mi atyánk is! Ilyen formán ugyanúgy szeret minket, mint Jézust, nem uralkodik rajtunk, nem válogat közülünk, egyformán értékesek vagyunk számára.
Az elméleted, hogy az újszövetség szeretet Istene miért küldte le Jézust a földre, ha tudta, hogy meg fogják kínozni, hacsak nincs ott benne az ószövetségi szadizmus, szerintem nem helytálló (gondolom erre célozgattál).
Jézust nem küldték és bár a Biblia és a keresztény vallás nem így tanítja, de véleményem szerint nem váltott meg senkit a halálával. Aki őt követi (az eszméit, a példáját, nem az életútját), az kerül "megváltásra".
Meggyőződésem, hogy Jézus magától jött a földre, teljesen önszántából, ahogy mindenki más is. Az elhurcolása előtti éjszaka, amikor állítólag megkérdőjelezte Istent, hogy miért ró rá ilyen szenvedéseket, szerintem nem lehet hiteles.
Elfogadom, hogy ha hiteles lenne, az valóban arra utalna, hogy Jézus szerint az Isten büntetni is képes (de ezzel még mindig nem mondhatjuk ki, hogy egy lenne Jehovával, vagyis az ószövetségi "istenről" lenne szó). Tudtommal a hegyen történteknek semelyik apostol nem volt tanúja (javíts ki ha tévednék) és Jézus nem is mesélte nekik, szóval ez amolyan sugalmazott információ (és mint tudjuk, az ördög sohasem alszik). Ez a rész megkérdőjelezné Jézus addigi tanításait (amiknek többen tanúi is voltak), logikátlan.
Kérdező.
Bocsáss meg kérlek, de amikor azt írom, hogy valami egyszerre "ez is meg az is", akkor pont, hogy a kettősséget oldom fel. :)
A Jézus tanításáról tartott kiselőadást köszönöm, de amit kiegészítőnek írtam előzőleg, az arra irányult, hogy simán tudom látni az Újsz.-i istenképet is szadistának, ha akarom (ahogyan az Ósz.-it is feltétel nélkül szeretőnek), erre előugrassz nekem a magyarázatokkal, bezzeg az Ósz.-i istenképet mindenáron rossznak látod, és ez mellől tágítani sem akarsz, mindeközben nem veszed észre, hogy valójában ez a Te szellemi képzeted erről, ami csak akkor tud feloldódni, ha változtatsz a gondolkodásodon.
Üdv és sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!