Kérdés: jól gondolom, hogy a bolygókat helyén tartó erő az ugyan az az erő mint ami az elektronokat a helyén tartja a proton (ok) körül vagy eltérő ez a két erő? De ha nem jól gondolom írjátok le mi is ez pontosan. (értelmes válaszokat)
bolygók között gravitáció van, ez vonz mindent
egy elektron és egy proton viszont azért vonzza egymást mert az egyik negatív a másik meg pozitív.
ugyan nem értem a húr elméletet, de azt hámoztam ki belőle hogy : gyakorlatilag minden dolog ami van sok- sok kicsi rezgés. tehát húrok tartják össze az atomokat és a naprendszert ami eleve atomokból épül fel. ezalapján igen a válasz.
ha atomok részei - naprendszer , szintjén : akkor nem.
Szero súlyosan téved. A bolygókat a gravitációs erő tartja a helyén, ami jelenlegi ismereteink szerint a téridő torzulásaként jelenik meg. Az elektronokat a Coulomb-erő tartja a protonok körül, amit a fénykvantum, azaz a foton közvetít.
A Húrelmélet egyelőre inkább hipotézis, önmagával sem tud teljesen megegyezni, úgyhogy ne bízzunk benne annyira. De tény, hogy a részecskéket "húrok" sajátrezgéseiként írja le, így többek között tartalmazza a gravitációt is, de, mint mondtam, egyelőre nem szól bizonyíték a hipotézis mellett.
lehetséges hogy mindegyik "erőnk" egyféle alapon nyugszik, és ez a rezonancia(rezgés). lehetséges, hogy a gravitáció is rezgés alapú, mivel mondjuk a napunk nagy energia, erős rezgéssel, így vonzza a körülötte lévő bolygókat ugye, és maga a rezonancia stabilsága tartja egy "adott" pályán a többi égitestet. szóval én simán egyetértek, de már alapban is a kérdezővel, ami az univerzumot mindenestül összetartja, az egyetlen és ugyanaz az egy erő..csak kérdés, hogy igazából mi ez. erre persze ki lehet térni...de a kérdéshez ennyit. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
Utolsó: A GUT jóslatai szerint nagy energiákon nem lesz különbség az erők között, de ezt egyelőre nem tudjuk ellenőrizni.
Kérdező: Valójában négy alapvető kölcsönhatás ("erő") létezik:
- Erős kölcsönhatás: Ez tartja össze a nukleonokat, illetve az atommagokat is.
- Elektromágneses kölcsönhatás: Ez tartja pályán az elektronokat a mag körül.
- Gyenge kölcsönhatás: Az atommagok bomlásáért felelős.
- Gravitációs kölcsönhatás: A testek között létrejövő vonzóerő.
A gravitáció kizárólag pozitív (vonzó) előjelű, így nagy részecskeszám esetén összegződik, míg a nála vagy negyven nagyságrenddel erősebb elektromágneses kölcsönhatás a két különböző töltés miatt átlagolódik, és nagy részecskeszám esetén akár el is tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!