Szerintetek mi az oka annak, hogy a Bibliában az ószövetségben és az újszövetségben két különböző minőségű, egymástól merőben eltérő, már már ellentétes istenkép jelenik meg?
Ilyenekre gondolok, hogy: az ószövetségi Isten haragos, hiú, többnyire erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg, ő a "Seregek Ura", választott népe van, míg az újszövetségben Jézus a mindenkinek megbocsátó szeretet Istenéről beszél.
Mindeközben Jézus "atyámnak" hívja Istent és a Tórán alapuló (és mint tudjuk, innen származik az ószövetség is) sok száz éves zsidó hagyományokat rúg fel minden probléma nélkül. Tudtommal sehol sem jelenti ki Jézus, hogy az ő atyja Jehova/Jahve lenne. Miért gondolják azt a "hívők", hogy ez a két istenkép megegyezhet (az nem elég magyarázat, hogy a bibliai folytonosság miatt, mert a Biblia különböző forrásokból lett emberek döntései alapján összeállítva, tévedhettek is amikor a Tórát beemelték a Bibliába)?
Hogyan lehet az, hogy pont az ószövetségi Isten választott népe nem ismeri el Jézus tanításait és különleges szerepét, míg nekünk, akikhez inkább ez utóbbi áll közel, el kell ismernünk a zsidó népet Isten választott népének (erre hajaz sok vallás, pl a Hit Gyülekezete is, hogy csak a zsidókon keresztül érhető el Isten, kiemelt szerepben vannak)?
Szervusz, akkor itt vagyok /Judit/!
Jol latod, valoban Satan meg nem semmisult meg. Ezen a vilagon O uralkodik, ezt a Szentirasban is lehet olvasni. Jezus nem akkor semmisitette meg Satant, hanem meg ez utan fogja. Bizonyos idonek kellett eltelnie, mielott ez megtortenne. De valoban, mintha "uj erore" kapott volna. Es ez igy is van. Hiszen O tudja, hogy keves ideje van hatra, ezert most teljes erobedobassal mukodik. A Jelenesek konyveben lehet olvasni a 12:7-12-ig tarto versekben a kovetkezoket:
"Es lon az egben viaskodas; Mihaly es az O angyalai viaskodnak vala a sarkannyal, es a sarkany is viaskodik vala es az o angyalai.
De nem vehetenek diadalmat, es az o helyuk sem talaltatek tobbe a mennyben.
Es vettetek a nagy sarkany ama regi kigyo, aki neveztetik Ordognek es a Satannak, aki mind az egesz fold kerekseget elhiteti, vettetek a foldre, es az o angyalai is ovele levettetenek.
Es hallek nagy szozatot az egben amelyt ezt mondja vala: Most lett meg az idvesseg es az ero, es a mi Istenunknek orszaga, es az O Krisztusanak hatalma; mert a mi atyankfiainak vadoloja levettetett, ki vadolja vala oket ejjel es nappal a mi Istenunk elott.
Annakokaert oruljetek egek es akik lakoztok azokban. Jaj a fold es a tenger lakosaiak mert leszallott az ordog ti hozzatok, nagy haraggal teljes, ugymint aki tudja, hogy keves ideje van."
Tehat lathatod, hogy Satan levettetett a mennybol, ide a fold kozelebe. Ezert irja, hogy "jaj a foldnek es a tenger lakosainak", mert Satan mivel tudja hogy valoban lejaroban van az ideje, mindent megtesz, hogy az emberiseget magaval rantsa a pusztulasba.
Istentol bizonyos idot kapott az uralkodasra, de ez van lejaroban. De ahhoz hogy ezt megertsd, hosszabb ido kell hozza, par mondatban ezt nem lehet leirni.
Emlited a vallashaborukat, meszarlasokat, a penz szeretetet. Igen a kulonbozo vallasokat is Satan hozta letre. Az o tulajdonsagait tukrozi vissza ez a vilag. Ezert vannak haboruk, oldoklesek, bunozes, igazsagtalansagok, ehinseg....stb.
A zsido nep valoban Isten valasztott nepe volt. Isten Abrahamnak tett igeretet arra, hogy megsokasitsa a leszarmazottait. Azert tett igeretet Abrahamnak, mert Abraham tiszta szivvel imadta Istent, es meg a fiat is hajlando lett volna felaldozni Istennek. Tehat huseges volt mindvegig. Igy Abraham leszarmazottai lettek a kesobbi Izraelitak. Azert ez az egy nep, mert az akkor elt nepek - akkor meg keves ember volt a foldon, nem ugy mint ma - mind poganyok voltak. Olyan isteneket imadtak, akiknek meg a sajat gyermekeiket is felaldoztak, nint Baal es Molok. Ok nem fogadtak el a teremto Istent.
Ezert ez a nep volt az, aki evszazadok soran az egyeduli Istent imadta. Bar ez a nep is tobbszor letert errol az utrol. Ilyenkor mindig buntetest kaptak. Ha viszont visszatertek a tiszta imadathoz, akkor elveztek Isten kegyet. Tehat nem a "legtisztabb" nepvolt, hanem az a nep, aki az egyeduli teremto Istent imadta.
Jezus ugyan nem jelentette ki, hogy O zsido. De zsido csaladban szuletett. David kiraly leszarmazottja volt. Mind Maria, mind Jozsef zsido volt, ezert nyilvanvalo hogy Jezus is. Ilyen neveltetesben is reszesult. Hiszen mar gyermekkoraban a zsinagogaba jart a szuleivel.
Ha valamit kifelejtettem a kerdeseid kozul, akkor elnezest kerek. Atolvasom meg egyszer a leveled, es ha talalok ilyent, arra meg valaszolok. Addig is udv: Judit!
Mortymer!
Atneztem a leveled es talaltam meg valaszolni valot, ezert potolom.
Mivel tudjuk, hogy Isten csak egy van, ezert a teremto Isten, akinek neve Jehova, nyilvan ugyan az az Isten, aki az Ujszovetsegben is megjelenik. Az, hogy ott nem talaljuk leirva Isten nevet, attol az meg ugyan az marad. Az O neve nem valtozik.
A vallas valoban elkovette azokat a bunoket amiket irtal. Vallashaboruk, inkvizicio, erszakos teritesek. Sajnos mindezeket "Isten neveben" kovettek el, ezzel gyalazatot hoztak Isten nevere. Nagy a bunuk, mivel a kezukben volt/van a Szentiras, megsem aszerint cselekedtek, ami ott le van irva. Gondold el, minden haboruban ami csak volt a foldon - miota kereszteny vallas letezik - a papsag mindig megaldotta a katonak fegyvereit mikor haboruba mentek, es Isten neveben gyozelmet kertek az orszaguknak. Isten elott minden eroszakos cselekedet gyuloletes. Es ezek utan kereszteny olt keresztenyt, sokszor a sajat vallasbelit, csak mert mas orszagban elt.
Kegyetlenul hajtottak verge a teriteseket is mind Amerikaban, mint Indiaban, a szigeteken, mindenhol, ahova betettek a labukat. Kerdem en: : "hol volt itt a keresztenyi szeretet"? Jezus peldajat kellett volna kovetniuk aki mindig szeretettel es turelemmel tanitott masokat.
Valoban a zsido nemzet meg ma is allitja hogy elvezik Isten kegyet. De ahogy az elozo levelemben megirtam, ez csak hiu abrand szamukra.
Amikor az okorban megalakult a zsido nemzet, Isten olyan csodalatos kepesegekkel ruhazta fel oket, ami altal sikeresek voltak a mindennapi eletukben. Igy pl. a penzzel valo banasmod. Es bar elveszitettek Isten kegyet, ez a kepesseg meg napjainkban is megtalalhato kozottuk.
Isten nem jutalmazta meg oket Jezus kivegzeseert. Sot A Mate 21:43 vers ezt irja:"Annakokaert mondom nektek, hogy elvetetik toletek az Istennek orszaga, es oly nepnek adatik, akik megtermi annak gyumolcset."
A zsido nep szetszoratott az egesz vilagon, es minden nep kozott megvetettek voltak. Meg a mi vilagunkban is elmondhato hogy "nem nagyon szeretik oket."
Es hiaba kovetelnek teruleteket, nem fogjak tudni megszerezni, mert nem kapnak segitseget ehhez Istentol.
Most mar remelem minden kerdesedre tudtam valaszolni?
A Biblia hitelessegeben pedig "hinni" kell, hiszen ahogy irtam, erre vigyazott Isten hogy megmaradjon szamunkra. Sokszor akartak a Bibliat megsemmisiteni az evszazadok alatt, meg sem sikerult.
Hit, es hit! Isten szemeben az a legfontosabb hogy higgyunk abban, hogy O vigyaz arra a konyvre, amit szamunkra iratott! Judit!
"Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr, és bevetem az Izráel házát és a Júda házát embernek magvával és baromnak magvával. És a miképen gondom volt arra, hogy kigyomláljam és elrontsam, letörjem és pusztítsam és veszedelembe sodorjam őket, azonképen vigyázok arra, hogy megépítsem és beplántáljam őket, azt mondja az Úr! Ama napokban nem mondják többé: Az atyák ették meg az egrest, és a fiak foga vásott el bele. Sőt inkább kiki a maga gonoszságáért hal meg; minden embernek, ki megeszi az egrest, tulajdon foga vásik el bele. Íme, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával. Nem ama szövetség szerint, a melyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, a melyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de a kik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr. Hanem ez lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek. És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem."
Jeremiás könyve 31, 27-34
Az Ószövetségben is történik már utalás arra, hogy Isten "viselkedése" változni fog.
Lehet ezt boncolgatni, azért nem szeretnék nagyon belemerülni, mert számomra amellett, hogy hiszek egy rendezőerőben, amit/akit hívhatunk akár Istennek is, a vallások érdektelenek. Valamennyit gyarló emberek hozták létre, úgy magyarázták, tekerték/facsarták a dolgokat, ahogy akarták. Jézus léte más kérdés, nagyon szívesen elolvasnám az apokrif írásokat is, az a kép, ami az Újszövetségben van, szintén ellentmondásos:-)
Többször elolvastam a Bibliát, mert érdekelt, az Ószövetséget leginkább (kellő rostálással) történelmi forrásműként és nagyon érdekes szociográfiaként.
Isten és az emberiség gyakorlatilag egyfajta szülő-gyerek viszonylatként jelenik meg a Bibliában, úgy tűnik, Isten eleinte tűzzel-vassal próbálta nevelni a népét, majd feladta, és új alapokra helyezte a kapcsolatot:-) Innentől már csak az a kérdés, vajon mikor sokall be újra, és akkor mit fog lépni:-)
Ha ebben a világban a Sátán uralkodik a pénzen keresztül, aminek a legnagyobb mesterei a zsidók (mivel megkapták a pénzzel való bánás képességét "Istentől"), akkor nem lehet, hogy ez a Sátán akarata/terve azóta is, és az egész ószövetségi részt ő ültette be a Bibliába? Nem lehet, hogy a zsidókat is csak megtévesztette egy olyan lény, aki megtestesült a Földön és Istennek adta ki magát? Ha megnézzük minden megnyilvánulása erőszakos volt, én úgy képzelem el Sátánt, hogy seregeket vezet, embereket/gyerekeket öl, városokat töröl el, akarata szerint. Ő pusztíttatta el Jézust is, személyesen nem tehette meg, de talán a "választott népe" elég vak volt ahhoz, hogy megtegye. És jutalmul azóta is uralkodnak. Ez szerintem nagyon is elképzelhető.
A "kevés idő" sajnos az ilyen istenféléknél igen relatív fogalom. Sokszor hittük azt, hogy nem lehet rosszabb, mégis rosszabb lett.
Ha a Sátán vallásokat hozhatott létre, akkor ugyanezt megtehette ezt a kereszténységgel is, és a Biblia korrupttá tétele a lehető legjobb lehetőség erre. Az akkori papok amúgy is elég korruptak voltak, Sátánnak nem lehetett nagy kihívás meggyőzni őket, hogy az általa megalakított istenképet párosítsák Jézus tanításaihoz! Micsoda trükk!
"A zsido nep valoban Isten valasztott nepe volt."
Az ószövetség vagyis a Tóra szerint, ami a zsidó nép eredettörténete. A teremtés könyve (ezt külön kezelném, bár az ószövetség része), az ószövetség, az újszövetség mind-mind külön forrásból származik. Ha a Tóra helyett a magyarok eredettörténetét tették volna bele a Bibliába, akkor mi lettünk volna Isten választott népe. Csakhogy valaki elintézte, hogy a Tóra kerüljön beemelésre. Erősen lobbi szaga van a dolognak. És nyilvánvalóan nem véletlen, hogy így történt.
"Abraham tiszta szivvel imadta Istent, es meg a fiat is hajlando lett volna felaldozni Istennek"
"akkor meg keves ember volt a foldon, nem ugy mint ma - mind poganyok voltak"
"Ezert ez a nep volt az, aki evszazadok soran az egyeduli Istent imadta."
Szerintem még számos olyan nép élt a földön, aki tiszta szívvel imádta Istent (EGY istent, csak az ő eredettörténetüket kellene olvasni). És az áldozat pont arra utal, hogy Ábrahám is pont ugyanolyan "barbár" volt, mint az akkori emberek többsége. Mint már mondtam, Tóra, ez alapján nem lehet kiemelni ezt a népet, mert azt ők írták, ők vannak a középpontban. Más népeknek is van hasonló eredettörténete, sőt még ősibb és meghökkentőbb is.
"Bar ez a nep is tobbszor letert errol az utrol. Ilyenkor mindig buntetest kaptak."
Ezt leegyszerűsíthetjük úgy is, hogy csak azért hittek, mert mindig kaptak valami kézzel foghatót, aztán 2-3 generáció után újra és újra elfeledték az istenüket és az erőszakkal kellett, hogy visszaterelje őket a maga imádatára. Ez a nép semmivel nem jobb a többinél.
A problémám a választott néppel az, hogy ha Isten teremtette a világot, akkor minden egyes ember az ő gyermeke. És így nem szeretheti az egyiket jobban, a másikat kevésbé. Nem válogathat közülük, ha ezt tenné a saját tökéletlenségét és kudarcát vallaná be. a Teremtő Isten pedig tévedhetetlen. Szemben a Sátánnal, aki folyamatosan próbálkozik (bár véleményem szerint Sátán is csak Isten dolgát végzi, még ha maga a Sátán lázadásnak is fogja fel). Tehát úgy érzem, a választott nép a Sátán terve és trükkje és a történelem is ezt igazolja. A Sátán válogat(keresi a gyengét), Isten nem.
"Jezus ugyan nem jelentette ki, hogy O zsido. De zsido csaladban szuletett."
Attól, hogy zsidó vallásba született, még nem feltétlenül kell magát alávetnie annak a vallásnak. Jézus talán azért nem vallotta magát zsidónak, mert nem értett egyet a zsidó vallással, az istenképével, a dogmákkal. És talán pont ezért nem fogadták el a zsidók őt megváltónak. De ez jelentheti azt is, hogy Jézus nem fogadta el az ószövetségi istent Jehovát, mert átlátott a Sátán cselszövésén (ez csak természetesen saját következtetés).
"Hiszen mar gyermekkoraban a zsinagogaba jart a szuleivel."
Már akkor is vitázott, illetve a gyerekkora és fiatal felnőtt kora nagy részéről nem tudunk semmit, ugyanis kimaradt a Bibliából. Nem tudhatjuk merre járt, mit tett, milyen beavatásokat kapott esetleg más egyiptomi vallási irányzatokból, milyen tapasztalásai voltak.
"nyilvan ugyan az az Isten, aki az Ujszovetsegben is megjelenik"
Nem, Jézus talán pont ezért nem vallotta magát zsidónak. A nyilván egy következtetés abból fakadóan, hogy a Tórát odaillesztették a Biblia elejére, hogy azt higgyük Jehova egy az Istennel, akiről Jézus "atyjaként" beszél. Óriási húzás volt ez arra, hogy az embereket nyomorba döntsék, ugyanis csupán Jézus szavai nevében (ő lényegében a szeretetről beszélt) nem lehetett volna milliókat legyilkolni. Ez szerintem egy jó érv arra, hogy a Sátán működéséből kerülhetett a Bibliába a Tóra. Így mindent a zsidó nép köré fókuszált, illetve az a sok "csodatétel" sem ment kárba, amihez valószínűleg szintén köze van Sátánnak, hiszen halál és erőszak volt a nyomában.
"megsem aszerint cselekedtek, ami ott le van irva"
Dehogynem, csak az ószövetségi erőszakos isten imádatát áhítozták, nem pedig azt, amit Jézus mondott (utóbbival nem lehetett volna nagyon hatalmat szerezni). Mivel a Biblia része és le vagyon írva benne, hogy mit művelt az ószövetségi isten, ennek az istennek a kegyében akartak járni a hitetlenek kiirtásával. Ilyen egyszerű. És a papok bármit bele tudnak magyarázni ebbe a vegyes kavalkádba, amit az ószövetség és az újszövetség együttese ad, hogy megtévesszék az embereket. Ezért is nem lehet Isten sugallata a teljes Biblia, hiszen nem tökéletes, félre lehet értelmezni. Erra történelem a bizonyíték.
"Valoban a zsido nemzet meg ma is allitja hogy elvezik Isten kegyet. "
Ez a hiú ábránd azért elég jól bejött eddig nekik. Sőt...
"Meg a mi vilagunkban is elmondhato hogy "nem nagyon szeretik oket.""
Ennek ellenére a pénz uralkodik Itt is.
"A zsido nep szetszoratott az egesz vilagon"
Ezt nem mondanám büntetésnek. Csupán arról van szó, hogy az egész világra kiterjesztették a hatalmi hálózatot. A jelenlegi helyzet ezt igazolja, úgy gondolom.
"Es hiaba kovetelnek teruleteket, nem fogjak tudni megszerezni, mert nem kapnak segitseget ehhez Istentol."
Nem úgy tűnik. A világ nagy része félrenéz, amikor újabb és újabb telepeseket költöztetnek egy másik ország területére, aztán ha az ottaniak megtámadják azokat, könyörtelenül megtorolják akár gyerekek és nők kegyetlen kivégzésével. Gyilkosok közt cinkos aki néma. A világ nagy része néma. Sajnos.
"Hit, es hit! Isten szemeben az a legfontosabb hogy higgyunk abban, hogy O vigyaz arra a konyvre, amit szamunkra iratott!"
És ki profitál belőle, ha hiszünk a TELJES Bibliában, nem csak a jézusi tanításokban? Remélem tudod a választ...
"Hanem ez lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek. És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem."
Ha ez az újszövetségre lenne utalás, akkor valószínűleg még nem történt meg ez a változás, hiszen "Izráel háza" a mai napig tagadja Jézus tanításait, valamint hogy ő lett volna a megváltó. És az újszövetségnek ez az üzenete. Ők a mai napig a Tórában hisznek, az ott leírt dogmákat követik. Semmi változás. Vagy tévedett Isten?
"Isten eleinte tűzzel-vassal próbálta nevelni a népét, majd feladta, és új alapokra helyezte a kapcsolatot"
Ezzel a saját tökéletlenségét vallotta volna be. Ésszerűtlennek tűnik.
A Jézus által hirdetett szeretet Istene tökéletes, nem próbálkozik, nem adja fel.
"Vagy tévedett Isten?
"Isten eleinte tűzzel-vassal próbálta nevelni a népét, majd feladta, és új alapokra helyezte a kapcsolatot"
Ezzel a saját tökéletlenségét vallotta volna be. Ésszerűtlennek tűnik.
A Jézus által hirdetett szeretet Istene tökéletes, nem próbálkozik, nem adja fel."
Tekintettel arra, hogy nem humanizálom azt a bizonyos egyetemes rendezőerőt, számomra az a kérdés, hogy vajon tévedett-e, értelmetlen. Arról írtam, ahogy a biblia mutatja be.:-) Mivel a hit magánügy, úgy vagyok vele, hogy mindenki bátran lássa úgy Istent, ahogyan neki megfelel: a zsidók a Seregek Urának, a keresztények a mennyei Atyának, mindez jottányit nem változtat a lényegen:-)
27: ez teljesen rendben van, én sem humanizálom a mindent létrehozó teremtő erőt (szer-etet). De a kérdés most arra próbál irányulni, hogy a Bibliában lévő istenkép kettősséget feloldjuk/megfejtsük. Amit Te mondasz, hogy Istent nem lehet humanizálni, az már egy következő lépés.
Elfogadom, hogy mindenki azt hisz amit akar. Én csak próbálnám megérteni, hogyan lehetne egységként felfogni a Bibliát. Vak hit nélkül persze. Kell, hogy legyen benne logika.
#28, Kérdező.
Logika? Logika mindenben van, csak kérdés, hogy a vizsgáló egyén mennyi információval rendelkezik, illetve rendelkezik e az úgynevezett egyetemes igazsággal is. Ez az Igazság nélkül a logika ezer irányba mehet. Talán ezért is eltérő annyira a Biblia értelmezése más-más körökben.
Mi lenne, ha abból indulnánk el, amit eredendően felállítunk axiómaként Istenről? Ugye azt, hogy Isten lényegében a Mindenség, a mozgató erő és a mozgatott "objektum" is egyben.
Miért tévesztjük meg magunkat a fordításokban található szavak jelentéseivel? Düh, harag, hiúság, büntetés, erőszakos, stb? Ezeket, ha megvizsgáljuk, pontosabban az eredeti nyelvezetben használt szavakat ellenőrizzük, és figyelembe vesszük a szövegkörnyezetet, az akkori szóhasználatot, akkor sok meglepetésre bukkanunk.
Az Ószövetségi istenkép, sőt, az Ószövetség maga nagyjából arról magyaráz, hogy mi történik az emberrel, ha nem tartja be az egyetemes együttélés szabályait. Egészen egyszerűen csak a következményeket írja, "ki mint vet, úgy arat". Nem fenyegetőzésről van szó, nem dühös bosszúról, hanem természetes következményekről.
Valaki hibázik. Ha nincsen visszahatás a hibára, akkor az adott egyén nem képes felismerni, hogy hibázott. Ilyen egyszerű...A megbocsátás, és a reakció az adott megnyilvánulásokra nem egymást kizáró dolgok...Na és a halál...Kérdező, szerintem Te nagyon jól tudod, hogy a halál csak egy amolyan váltópont az élet meg nem szűnő folyásán, egy adott egyént tekintve. Vagy szerinted a futballmérkőzés bírója haragjában állítja ki (halál) a szabálytalankodó (vétkező) játékost?
Illetve még egy dolgot lehet majd leírok, de az lehet kissé erős lesz sokaknak.
megj.: Valójában a két istenkép egyáltalán nem eltérő, csak más aspektusaiban írja le Azt, de talán ha úgy van majd később.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!