Tényleg van lélek?
Olvastam egy érdekes kutatást...
Hogy egy ember testen kívüli élményt kapott és 3 perc után is képes volt leírni mi történik körülötte. És szív leállás után 20-30 másodperc ameddig még a tudatunk működő képes... (Addig hallucinálhat valamit)
Bemásolom ide.
"This is significant, since it has often been assumed that experiences in relation to death are likely hallucinations or illusions. In this case, consciousness and awareness appeared to occur during a three-minute period when there was no heartbeat. This is paradoxical, since the brain typically ceases functioning within 20-30 seconds of the heart stopping and doesn't resume again until the heart has been restarted. Furthermore, the detailed recollections of visual awareness in this case were consistent with verified events"
„A férfi esete azért is kiemelendő, mert a halállal kapcsolatos élményeket eddig csak olyan hallucinációs tünetekként kezelték, amiket a beteg közvetlenül a szív megállása előtt, vagy az újraélesztést követően él át. Az eddigi ismeretek szerint az agyműködés a szív megállását követően 20-30 másodpercen belül megszűnik. Mivel nincs agyműködés, az érintettek nem tudják felidézni az ekkor történt eseményeket. Az 57 éves páciens élményei azonban a szívmegállást követően történtek, ráadásul nem illúzión, hanem valós eseményeken alapultak, amelyeket hiteles szemtanúk is alátámasztottak”
Akkor most a tudat a hozzá tartozó agyműködés nélkül is működik? Tényleg van lélek?
Passiflora: Ez aztán hosszú válasz volt, köszönöm, hogy ennyi időt szakítottál a kérdésemre. Hamarosan elolvasom, az egészet.
hjam1029: Ezen a problémán már én sokat gondolkodtam, és sokáig erős bizonyítéknak éreztem a lélek egzisztenciája, illetve a dualizmus ellen. Azonban egy egyszerű példával bebizonyítható, hogy miért nem jó ez a gondolat menet.
Tegyük fel, hogy valakinek törlik az emlékeit és egy számítógéphez kötözik. Azt fogja hinni, hogy amit lát az internet, programok az a valóság. Illetve amiket elment a merev lemezre. Maga a személy irányítja a gépet. na már most elkezdenek károk keletkezni a gépben. Pl. Szétveri valaki a billentyűzetet félig, illetve vírusos lesz a gép, elöregednek a kondenzátorok. Akkor maga a személy hiába is irányítaná rendesen a gépet, egész egyszerűen nem képes rá... És ugye azt hiszi, hogy ez ami ott van előtte a monitor az valóság. Ha tönkre megy a számítógépgép akkor elengedik a személyt... És vissza kapja az emlékeit amiket elvesztett. Na már most a példából látható, hogy a számítógép amin keresztül a világot látta korlátozta őt a gondolkodásba, illetve a cselekvésben... Remélem érted, mire akarok kilyukadni?!
És ezt a kísérlet is áttámasztotta. Sokkal több ember tudott visszaemlékezni a halálközeli élményére, miután kiment belőle a gyógyszer, ami az agyát (és nem a lelkét), befolyásolta. Tehát az agy és a test tulajdonképpen korlátozza a lelket a cselekvésben.
Ez a magyarázat erre felvetésre.
Részletesebben, elvontabban amit írta itt:
"hjam1029: Ezen a problémán már én sokat gondolkodtam, és sokáig erős bizonyítéknak éreztem a lélek egzisztenciája, illetve a dualizmus ellen. Azonban egy egyszerű példával bebizonyítható, hogy miért nem jó ez a gondolat menet.
Tegyük fel, hogy valakinek törlik az emlékeit és egy számítógéphez kötözik. Azt fogja hinni, hogy amit lát az internet, programok az a valóság. Illetve amiket elment a merev lemezre. Maga a személy irányítja a gépet. na már most elkezdenek károk keletkezni a gépben. Pl. Szétveri valaki a billentyűzetet félig, illetve vírusos lesz a gép, elöregednek a kondenzátorok. Akkor maga a személy hiába is irányítaná rendesen a gépet, egész egyszerűen nem képes rá... És ugye azt hiszi, hogy ez ami ott van előtte a monitor az valóság. Ha tönkre megy a számítógépgép akkor elengedik a személyt... És vissza kapja az emlékeit amiket elvesztett. Na már most a példából látható, hogy a számítógép amin keresztül a világot látta korlátozta őt a gondolkodásba, illetve a cselekvésben... Remélem érted, mire akarok kilyukadni?! "
--> Ez az elvont magyarázat nem bizonyítja a lélek létezését, csak azt bizonyítja, hogy ha átraknánk egy ember tudatát (ami egyenlőre nem lehetséges) egy számítógépre, és az a számítógép elromlana, akkor az emberi tudat sem tehet semmit.
"--> Ez az elvont magyarázat nem bizonyítja a lélek létezését, csak azt bizonyítja, hogy ha átraknánk egy ember tudatát (ami egyenlőre nem lehetséges) egy számítógépre, és az a számítógép elromlana, akkor az emberi tudat sem tehet semmit."
Nem is a bizonyítás volt a cél, csupán annak cáfolása amit írtál, hogy amit nem létezhet lélek, mert aminézia, drogok stb.
"Ockham borotvája filozófiai elv, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb."
--> A lelket elképzelni sem lehet (mivel nincs tömege, nincs súlya, nincs térfogata, nincsen kézzel fogható bizonyíték a létezésére). Sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy nem létezik, mint azt, hogy létezik.
--> A lélek az ember működését még bonyolultabbá tenné, mint ha nem is lenne, ezért inkább azt fogadom el, hogy nincs. Az ember nyugodtan működhet lélek nélkül is.
Tulajdonképpen nem így van hjam. A lélek nélkül nem működhet az emberiség. De tételezzük fel, hogy igen.
A lelken vannak az érzések, ott érzel, onnan kezdődik az érzelem, a szeretet, boldogság, szomorúság stb. Ha az embernek nem lenne lelke, hiába van agyunk és hormonunk nem lenne, ami működtetné őket. Nem az agy működtet mindent csak, mert a fejben van, hanem a lélek. Az agy is csak egy szerv a sok közül. Lélek nélkül "zombik" lennénk.
Hülyeség, hogy a léleknek nincs térfogata, se érinteni nem lehet. Megfogni nem is, mint egy testet, el se férne akkor csak egy pár ember a világon, ha meglehetne fogni a lelket. A lelket érezni lehet legfőképpen.
A levegőt se látod, még is tudod, hogy ott van.
Ha veled valami rossz történik, ami rossz érzéssel tölt el, akkor az először a lelkeden nyilvánul meg, aztán, ha még több rossz dolog történik és megadod magad, akkor esel depresszióba.
Az agyon keresztül mennek a lélekbe az emlékek, információk. Amikor elsőnek megtanultál járni és azt az érzést, hogy te jársz még mindig ott van benned. :)
Occham borotvája már nem egyszer tévedett, lásd gömbvillámnál. sokáig áltudománynak gondolták a kutatását. és a kiderült, hogy még is van...
Szóval a borotva, megint nem egy igazán komoly érv...
A fenti esettanulmány is egy fajta bizonyíték mellette, hogy létezik a tudat agyműködés nélkül.
Legoman:
" A lélek nélkül nem működhet az emberiség"
--> Szerintem igen
"A lelken vannak az érzések, ott érzel, onnan kezdődik az érzelem, a szeretet, boldogság, szomorúság stb."
--> Az érzések kémiai folyamatok. Az érzések az agy és a hormonok miatt van.
" Nem az agy működtet mindent csak, mert a fejben van, hanem a lélek."
--> Ahogy mondtam, az érzéseket az agy és a hormonok működtetik.
"Az agy is csak egy szerv a sok közül. Lélek nélkül "zombik" lennénk."
--> Zombik szerencsére nem léteznek.
"Hülyeség, hogy a léleknek nincs térfogata, se érinteni nem lehet. Megfogni nem is, mint egy testet, el se férne akkor csak egy pár ember a világon, ha meglehetne fogni a lelket. A lelket érezni lehet legfőképpen."
--> Ne haragudj, de ez egy hatalmas baromság. A léleknek nincs térfogata. Nem lehet m³-el vagy literrel mérni.
"A levegőt se látod, még is tudod, hogy ott van"
--> A levegőnek van tömege (kg) és térfogata (liter vagy m³)
"Ha veled valami rossz történik, ami rossz érzéssel tölt el, akkor az először a lelkeden nyilvánul meg, aztán, ha még több rossz dolog történik és megadod magad, akkor esel depresszióba."
--> Nekem nincs lelkem. Ha valami rossz érzés tölt el, az az agyamban nyilvánul meg leghamarabb.
"Az agyon keresztül mennek a lélekbe az emlékek, információk. Amikor elsőnek megtanultál járni és azt az érzést, hogy te jársz még mindig ott van benned. :)'"
--> Ez is egy baromság. Bizonyítani ezt sem lehet. Minden az agyban van, semmi sem kerül a nemlétező lélekben.
Először is a zombit, ha nem tűnt volna fel idézőjelbe raktam, ami így néz ki ".
Másodszor, nem úgy van, ahogy te mondod. A tudósok meg biológusok meg minden ilyen ember, csak a testet vizsgálta, az ember körül levő lelket nem. És ez a baj. Ha elkezdenének komolyabban vizsgálni a lelket, akkor rájönnének sok dologra.
Ez a baj, hogy te is csak a tudomány híve vagy.
Akkor a szellemek, mik? Emberi halucinációk?
Persze, biológia órán én is megtanultam, hogy a hormonok miatt van, de egy dologgal többet tudok, hogy a lélek igazából a kiinduló pontja.
Így néz ki az ábra:
Lélek(elme)->közvetíti az érzést->agy->közvetít a hormonoknak stb.
Minden, amit látsz hallasz visszafelé is működik.
De mint mondtam lehet mérni, van térfogata. És tulajdonképpen méterben is mérhetjük. A lelked az aurád, a tudatalattid, az elméd ó, hívhatjuk akárhogy.
Ebbe most nem akarok belebonyolódni, mert oldalakat lehetne írni. Nézz után keress könyvet, olvasd el, ha meg nem érdekel téged, akkor hagyd békén ezt a kérdést.
A te válaszod is igaz, de csak félig. Mivel én kiegészítettem, ezért teljes. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!